- Ingenting er normalt i Iditarod

Bjørnar Andersen på 16. plass. Se video!

(Dagbladet.no): Bjørnar Andersen har med seg de 16 beste bikkjene som noensinne har kjørt Iditarod i et norsk spann. I dag tidlig har Andersen og hundene vært ute i halvannet døgn og kjørt 150 km.

Det norske håpet er på vei oppover i feltet, på en foreløpig 16. plass.

- Løpet har ikke startet skikkelig ennå. De skal jo være ute i ni-ti døgn, sier Kjetil Backen i Team Norway til Dagbladet.no.

Han tror Andersen har åpnet helt korrekt, ikke slitt ut bikkjene ved å drive dem opp i høy fart så tidlig i det 1800 km lange løpet.

- Det er ingen grunn til bekymring. Plasseringene er misvisende tidlig i sporet. Å kjøre veldig fort tidlig koster veldig mye seinere i løpet. Bjørnar ligger nok et annet sted på lista i morgen, eller i natt for den saks skyld, sier Team Norway-pressetalsmannen.

Kjører rett forbi neste punkt

27-åringen fra Siggerud befinner seg akkurat nå inne på sjekkpunktet Skwentna, der både hunder og fører får mat og pleie. Dit kom han inn én time og ni minutter etter ledende Bryan Bearss.

Amerikaneren og sju andre spann er allerede ute i sporet igjen, og har satt kursen for neste stopp i Finger Lake.

Backen har ennå ikke fått rapporter fra Alaska i dag, men trolig går alt som planlagt for Andersen. Han har med seg fjorårsvinner Robert Sørlie som hjelpemann i villmarka i Alaska.

Sørlie følger racet i småfly fra depot til depot og blir viktig når kreftene svinner.

- Det ser ut som Bjørnar har hvilt på sporet. Han kommer helt sikkert til å kjøre forbi til Finger Lake. Han kommer nok ikke til å å stoppe der, sier Backen.

Sørlie, Andersen og Backen i Team Norway har lagt en detaljert slagplan for maratonløpet, slik at Andersen igjen kan sørge for norske farger først i mål i Nome om ei drøy uke.

Men mye kan skje underveis med både hunder og fører.

- Det er ingenting som er normalt i Iditarod. Det er så langt og så mange dager man holder på døgnet rundt, sier Backen.

Andersen ble beste rookie og overrasket mange med sin 4. plass i fjorårets løp. Ikke siden 1976 har en debutant gjort det bedre.

Andersen startet som 35. mann og la seg rolig til i feltet etter starten lørdag kveld. Etter 30.- 34.- og 27.- plasser på de tre første mellomtidene, er han i dag på vei oppover i feltet.

Lureløp

Flere av de som kjørte inn omtrent likt med 27-åringen til Skwentna er allerede ute i løypa igjen.

- Det er veldig mange sterke navn bakover i løypa. Vi får vente et par dager, da får vi mer føring på hva som skjer. Plasseringsmessig er han der han skal være. Her skal man ikke ha panikk, sier Backen som selv ble tredjemann i Iditarod for to år siden.

- Vi kommer til å kjøre litt anderledes enn med Robert i fjor, det blir litt endringer. Ved halvkjørt løp får vi se om taktikken fungerer.