STØRST. En tittelkamp i Las Vegas overgår det meste. Steffen Tangstad har levert et av de største norske idrettsøyeblikk da han møtte Michael Spinks i tittelkamp for 29 år siden. Foto: NTB/SCANPIX.
STØRST. En tittelkamp i Las Vegas overgår det meste. Steffen Tangstad har levert et av de største norske idrettsøyeblikk da han møtte Michael Spinks i tittelkamp for 29 år siden. Foto: NTB/SCANPIX.Vis mer

Ingenting er større enn en tittelkamp i Las Vegas

- Steffen Tangstad satte fotavtrykk i idrettshistorien.

(Dagbladet): Las Vegas er byen verden snakker om denne helgen. Små privatfly ligger i kø for å lande. Superkjendiser og storgamblere samler seg rundt spillebordene før tidenes mest verdifulle boksekamp skal utkjempes.

Amerikanere vet hvordan store boksekamper skal arrangeres.

Tittelkampen i weltervekt mellom amerikanske Floyd Mayweather og fillippinske Manny Pacquiao har nådd hysteriske tilstander. Som bare de aller største historiske tittelkampene gjennom tidene har gitt av status.

- Las Vegas er galskapens by, sier Dagbladets Morten Pedersen.

Han har opplevet det ringside.

Det er 29 år siden Norge var i sentrum av det enorme spetakkelet bare en tittelkamp i Las Vegas kan forårsake.

6. september 1986 klatret Steffen Tangstad mellom tauene og inn i ringen i Hilton Arena i Las Vegas for kampen om tungvektstittelen i profesjonell boksing. Motstander var Michael Spinks. Et historisk øyeblikk i norsk idrett.

Morten Pedersen var til stede den magiske kvelden på Hilton Hotel. Han er ikke i tvil om at han var vitne til et av de største øyeblikkene i norsk idretts historie på jobb for sin tidligere arbeidsgiver Arbeiderbladet.

- Det er ikke mye som overgår en tittelkamp i tungvekt. Jeg tror for eksempel det norske fotballandslaget skal komme ganske høyt opp i et sluttspill i EM eller VM før det i det hele tatt kan vurderes å bli målt opp mot det Steffen Tangstad presterte. Jeg vil heller trekke fram Magnus Carlsens første VM-sluttspill som noe virkelig stort og på høyde med kampen mellom Tangstad og Spinks. Petter Northug kan vinne hundre femmil på rad, uten at det er så mange andre som bryr seg. Men en tittelkamp i tungvekt er helt øverst, mener Morten Pedersen.

Han karakterer det slik:

- Steffen Tangstad satte sitt fotavtrykk i verden.

Pedersens tidligere kollega i VG, Trygve Sundbø mener at det bare er en stjerne i Formel 1, eller om verdens beste sprinter skulle komme fra Norge som kan måle seg med at en nordmann bokset om tittelen høstkvelden i Las Vegas for 29 år siden.

- Folk flest vet ikke hvilken fenomenal bokser Steffen Tangstad egentlig var. Han hadde en fantastisk «handspeed», forteller Trygve Sundbø til Dagbladet.

Overrasket
Trygve Sundbø er overrasket over at en tittelkamp i weltervekt får dimensjoner som overgår alt.

- Det er vel fordi tungvekt er ut. Det er ikke interessante boksere. Den siste kampen til Klitsjko var til å grine av. Så kjedelig var den, sier Sundbø.

Ble for lenge Men Trygve Sundbø mente at Steffen Tangstad var altfor lenge i den kvelende varmen i Las Vegas.
- Det var Don King som bestemte at han skulle ha full utteling for den hvite nordmannen som skulle opp mot den svarte amerikaneren.

Jeg tror også det var andre tanker bak. Steffen Tangstad var der i nesten to måneder. Han fikk brakkesjuke, mener Sundbø.

Morten Pedersen deler oppfatningen.

- Hadde kampen gått en eller to uker før, ville kampen vart mer enn fire runder, sier Pedersen.

Steffen Tangstad forteller:

- Jeg ble bare trøttere og trøttere for hver dag, da det nærmet seg kampen. Jeg var overtrent og hadde ikke toppform. Da jeg våknet på kampdagen, hadde jeg bare lyst til å sove videre, sier Steffen Tangstad.

Kampen ble stanset i fjerde runde.

Tangstad var slått ned av Michael Spinks.

Dommeren spurte om han kunne fortsette.

- I've had enough, var svaret fra Tangstad.

En sulten bokser svarer ikke slik.

Tangstad forteller til Dagbladet:

- Jeg la opp der og da. Jeg hadde fått nok. Egentlig hadde jeg fått nok også før kampen. Jeg hadde en sønn på fem måneder hjemme. Og jeg ville ha et ordentlig liv. Det var et lissom-liv det jeg opplevde i Las Vegas, sier Steffen Tangstad.

- Det største Steffen Tangstad hadde Egil Søby som sin mentale mentor før tittelkampen. Også Søby deler oppfatningen om at dette var noe av det aller største i norsk idretts historie.

Padleren vant gull i OL i Mexico i firer-kajakk i 1968.

- Jeg har tatt medaljer i to OL. Det var stort det. Men jeg er ikke i tvil om at jeg ville ha byttet de bort mot en tittel i tungvektsboksing. Det og et OL-gull i sprint er det aller største, sier Egil Søby.

Kampen overføres på VIASAT Pay Pr Wiev. Bokserne er ventet opp i ringen etter kl. 0500 søndag morgen.

Las Vegas, Nevada, USA 1986-09: 1986 ble et begivenhetsrikt år for bokser STEFFEN TANGSTAD. I april ble han europamester i tungvektsboksing. September tapte han VM-kampen mot Spinks. Oktober ble han fratatt EM-tittelen, da han ikke hadde forsvart den innen fristens utløp p.g.a. en skade. Dommeren går imellom Spinks og Tangstad. Bildet: Steffen Tangstad under VM-kampen mot Michael Spinks september 1986. Dommeren går imellom Spinks og Tangstad. FOTO: Bjørn Sigurdsøn
Las Vegas, Nevada, USA 1986-09: 1986 ble et begivenhetsrikt år for bokser STEFFEN TANGSTAD. I april ble han europamester i tungvektsboksing. September tapte han VM-kampen mot Spinks. Oktober ble han fratatt EM-tittelen, da han ikke hadde forsvart den innen fristens utløp p.g.a. en skade. Dommeren går imellom Spinks og Tangstad. Bildet: Steffen Tangstad under VM-kampen mot Michael Spinks september 1986. Dommeren går imellom Spinks og Tangstad. FOTO: Bjørn Sigurdsøn Vis mer