Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingenting er umulig etter dette

Når teft og klokskap raner industriens dypeste lommer for Premier League-trofeet er det grunn til å være glad på fotballens vegne. Og takke Claudio Ranieri og Leicester.

HAR FÅTT NYE HELTER: Leicester-spillerne har vist disse gutta at alt er mulig. Foto: Scanpix
HAR FÅTT NYE HELTER: Leicester-spillerne har vist disse gutta at alt er mulig. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VI TRODDE DET handlet om penger, omsetning, makt og posisjon i det nasjonale hierarkiet. Og bare det. Manchester United, Manchester City, Chelsea, Real Madrid, Barcelona, Bayern Munchen, Paris Saint-Germain, Juventus - jo større butikk, jo større muligheter for suksess. Men nå vet vi bedre, alt på grunn av en liten klubb og en stor fotballmann.

Kan Leicester og Claudio Ranieri utføre mirakler, kan alle.

HAR FOTBALLEN NOEN gang sett et større skrell? Nei! Jeg hører riktignok Arne Scheie trekke paraleller til Ipswichs ligagull under Sir Alf Ramseys management i 1961 og Nottingham Forests triumf under Brian Clough i 1978, og det er alltid klokt å lytte til Arne Scheies historiske kompetanse, men nei, jeg kjøper det ikke. For selv om både Ipswich og Nottingham Forest vant sine titler som nyopprykkede lag, hvilket var sensasjonelt, så var det ingen store forskjeller å snakke om den gangen.

Fotball var fortsatt fotball.

Og ikke børsnoterte selskaper, big business, statussymboler og pengesluk for de rikeste av de rike.

LEICESTERS LIGAGULL 2016 er et bevis på at det ikke bare er mulig med mindre ressurser, men kanskje også en fordel å måtte snu på krona. Jeg mener, ingen andre ville ha Riyad Mahrez (årets PL-spiller valgt av spillerne) for 4,4 millioner kroner. Ingen andre våget å ta sjansen og bruke en million pund på bråkebøtta Jamie Vardy (årets PL-spiller valgt at fotballjournalistene) selv om han bøttet inn mål for Halifax Town og Fleetwood Town. For de store klubbene speider ikke seniortalent på de hyllene - de skal, vil og må ha navn som matcher klubbenes størrelse, image og ambisjoner.

At god drift og klokskap slår høyt forbruk alle dager synes ingen å bry seg om.

Det er eksempelvis mye viktigere å vinne dragkampen om Martin Ødegaard enn å ha kunnskap og oversikt nok til kjøpe en 23-åring fra Le Havre (Mahrez) for en åttendel av pengene.

DET ER IKKE så mange som bryr seg om at forsvarspill er det beste forsvar heller. Hvilket Wes Morgan og Robert Huth - to stoppere som før denne sesongen ikke vill fått kontrakt hos noen av konkurrentene -er det beste eksempelet på. Ingen av dem er spesielt hurtige. Og under kravene til en moderne stopperduo av et visst format - der en ressurssterk og kresen manager vil søke komplimetære ferdigheter for alt det er verd - kan du heller ikke krysse av mange bokser. Men når det kommer til forsvar av eget mål, og jeg vil alltid mene - selv om det ikke er feil at en stopper har fart, er god med ballen og kan passere et motstanderledd på vei ut - at det er det som er en forsvarsspillers viktigste oppgave.

Morgan og Huth gjør den bedre enn de fleste.

N'GOLO KANTÉ, DEN dype midtbanespilleren som har balansert Leicester til dette seriegullet, er også et eksempel på klubbens evne til å finne rimelig talent. Han kostet riktignok over 60 millioner kroner da han kom fra franske Caen, men sammenliknet med det de store handler for er det fortsatt småpenger for en PL-spiller av dette formatet. Og sper du inn Danny Drinkwater, som Ole Gunnar Solskjær hadde som spiller da han var Uniteds reservelagstrener, og Kasper Schmeichel, som holdt buret rent da Leicester tok 12 strake poeng gjennom å vinne 1-0 fire ganger på rad nå i våres, har du noen bærebjelkber til.

I et mesterlag skapt av ingenting.

LEICESTER CITY 2015/2016 er fotballykke, enkelt og greit. Et mesterlag ledet av en sjarmerende og helt unik personlighet, Claudio Ranieri. Et mesterlag skrudd sammen av alt annet enn penger. Og ingenting er bedre enn det - ingenting slår en drøm som blir til et eventyr.

Ingenting.

RANIERI: Claudio Ranieri kroner i dag en lang trenerkarriere med seriegull med Leicester. Det var det ikke mange som hadde spådd før sesongen. Foto: Magi Haroun/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
RANIERI: Claudio Ranieri kroner i dag en lang trenerkarriere med seriegull med Leicester. Det var det ikke mange som hadde spådd før sesongen. Foto: Magi Haroun/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart