ÆRESRUNDE: Bradley Wiggins ventet lenge med å juble, men kompenserte ved å ta en populær æresrunde foran Hampton Court Palace. Foto: ODD ANDERSEN/AFP PHOTO/NTB scanpix
ÆRESRUNDE: Bradley Wiggins ventet lenge med å juble, men kompenserte ved å ta en populær æresrunde foran Hampton Court Palace. Foto: ODD ANDERSEN/AFP PHOTO/NTB scanpixVis mer

- Ingenting i karrieren min kommer til å overgå dette

Wiggins i egen klasse på OL-tempoen i hjembyen.

(Dagbladet): Alt var lagt til rette for at Mark Cavendish skulle passere målstreken ved Buckingham Palace med armene hevet over hodet som vinner av herrenes landeveisritt i OL.

I stedet endte det med en gedigen britisk nedtur da Alexandre Vinokourov og Rigoberto Urán spurtet om edelt metall, som restene av et brudd som gikk helt inn.

Tidenes britiske medaljegrossist Bradley Wiggins gjorde manns jobb for at så ikke skulle skje, men kreftene tok etter hvert slutt ettersom Tour de France-vinneren måtte  tilbringe store deler av dagen i front av hovedfeltet.

Batteriene var imidlertid fulladet igjen i tide til onsdagens temporitt rundt Hampton Court Palace, og «Wiggo» innfridde favorittstempelet så til de grader da han slo sølvmedaljevinner Tony Martin fra Tyskland med hele 42 sekunder på den 44 kilometer lange tempoen. Lagkamerat i Team Sky og landsmann Christopher Froome tok bronsen.

- Jeg klarer ikke fine ord som rettferdiggjør hva jeg føler nå. Det er helt utrolig. Det å vinne et OL-gull i din egen hjemby, om det så hadde vært på velodromen hadde vært utrolig. Da hadde det vært tre-fire tusen som hadde heid deg fram, men å gjøre det ute i gatene her vi er nå er helt fabelaktig, sier Wiggins, ifølge International Business Times.

- Det var et vanvittig lydnivå da jeg syklet gjennom Kingston mot slutten, og jeg tror ikke noe i idrettskarrieren min noen gang kommer til å overgå dette. Rett og slett. For en måned det har vært: Jeg har vunnet både Tour de France og tempoen i London-OL. Det kan aldri bli bedre enn dette. Det er fenomenalt, fortsetter briten.

Stolt Dette var Wiggins' fjerde OL-gull i karrieren - det første på landeveien. Han har tidligere vunnet tre gull på bane, to ganger individuelt 4000 meter forfølgelsesritt (2004 og 2008) og en gang 4000 meter forfølgelsesritt for lag (2008). Han er også nå den briten med flest olympiske medaljer med sju - én mer enn rolegenden sir Steve Redgrave.

GULL NUMMMER FIRE: Bradley Wiggins tok sitt fjerde OL-gull  i karrieren - det første på landeveien - da han vant tempoen i utklassingsstil. Foto: Matt Rourke/AP Photo/NTB scanpix
GULL NUMMMER FIRE: Bradley Wiggins tok sitt fjerde OL-gull i karrieren - det første på landeveien - da han vant tempoen i utklassingsstil. Foto: Matt Rourke/AP Photo/NTB scanpix Vis mer

- I dag tidlig så jeg alle disse innslagene på TV om å oppnå sju medaljer, men for meg handler det om gull eller ingenting. Hva er poenget ved å ha sju medaljer når de ikke er i riktig valør. Men det viktigste er at det var nummer fire, så nå er jeg nødt til å fortsette fram mot Rio (i 2016) og gå for nummer fem.

- Men bare det å bli nevnt i samme åndedrag som folk som sir Steve Redgrave og sir Chris Hoy er en enorm ære, og det å være der oppe sammen med slike karer som en britisk olympier er veldig spesielt, sier Wiggins.

Jubel på vent 32-åringen virket imidlertid ikke nevneverdig opptatt av at han hadde levert varene og skrevet britisk OL-historie. Muligens var det av respekt for Fabian Cancellara, som fortsatt befant seg ute i løypa, kanskje var det fordi han hadde tatt ut absolutt alt.

Men Wiggins så på ingen måte ut som en som hadde vunnet et utklassingsgull under verdens største idrettsarrangement i sin egen hjemby. Det var nemlig ikke antydning til jubel, snarere irritasjon over nærgående kameramenn, inntil den sveitsiske tittelforsvareren var i mål.

Da kompenserte han ved å begi seg ut på en æresrunde til publikums elleville begeistring. Vertsnasjonen har tørstet etter gullmedaljer. På lekenes sjette dag løsnet det endelig. Roerne Helen Glover og Heather Stanning brøt forbannelsen i toer uten styrmann før altså Wiggins fulgte opp seinere på ettermiddagen.

- Gøy for ham Edvald Boasson Hagen var Norges eneste representant i øvelsen. Han ble nummer 13 - 3.50 bak lagkamerat og gullvinner Wiggins, men virker ikke nevneverdig opptatt av egen eller Wiggins-plassering.

- Gullmedaljen hans har ikke så mye å si for min del, jeg får ikke så mye glede av den. Det eneste er at han er lagkameraten min. Han viste allerede i Tour de France at han er sterk, og det var gøy for ham å kjøre så bra og innfri i OL på hjemmebane. Man får bra selvtillit etter å ha vunnet Tour de France, sier Boasson Hagen, ifølge NTB.

Nordmannen ble beste skandinav i rittet. På plassene bak ham fulgte nemlig danskene Lars Ytting Bak og Jakob Fuglsang og svenske Gustav Larsson.

- Det startet bra, gikk over i en litt slapp mellomperiode, men kom seg igjen i siste del. Jeg har ikke gjort det så voldsomt mye bedre på tempo før i år, sier Boasson Hagen.

13.-PLASS: Edvald Boasson Hagen ble nummer 13, og beste skandinav på dagens OL-tempo.Foto: Janerik Henriksson / NTB Scanpix
13.-PLASS: Edvald Boasson Hagen ble nummer 13, og beste skandinav på dagens OL-tempo.Foto: Janerik Henriksson / NTB Scanpix Vis mer