SATSER MOT OL: Justyna Kowalczyk vil satse mot OL i 2018, til tross for et turbulent år. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SATSER MOT OL: Justyna Kowalczyk vil satse mot OL i 2018, til tross for et turbulent år. Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Ingenting som tilsier at hun skal gå fort i VM

Men ekspertene tror likevel Kowalczyk satser mot OL i 2018.

(Dagbladet): VM i Falun nærmer seg med stormskritt. Om seks dager braker det løs med den individuelle sprinten.

Til VM drar Justyna Kowalczyk vel vitende om at hun kun har én pallplassering så langt denne sesongen, og den kom på lagsprinten i estiske Otepää.

26, 7, 4, 37, 28, 10, 7, 53, 10, 6, 30, 15, 5, 6, 7, 12, 16, 3, 36 er Kowalczyks plasseringer så langt i 2014/2015-sesongen.

Problemer med leggene Den polske løperen har uten tvil slitt mer enn vanlig denne sesongen.

- Hun har vært langt svakere  denne sesongen enn de siste årene, særlig i skøyting. Problemer med beina har satt henne tilbake, at hun får så vondt i leggene, i tillegg til bruddet i foten, sier NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn, til Dagbladet.

- Problemet med leggene gjør at hun ikke har klart å hevde seg i skøyting, men hun har jo også gitt uttrykk for at hun har et dårligere treningsgrunnlag fra i sommer enn før, legger Bjørn til.

- Satser kynisk Justyna Kowalczyk fortalte også åpenhjertig i juni at hun har slitt med depresjon. Etter at hun tok OL-gull på ti kilometer klassisk i Sotsji, hvor hun gikk med brukket fot, fortalte den polske løperen at hun ville legge opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da hun mistet resten av sesongen, fryktet mange at hun ville legge skia på hylla for godt. Men senere snudde 32-åringen - og erklærte at Falun-VM var det store målet.

I Falun har den polske løperen pekt seg ut den klassiske sprinten og den avsluttende tremila.

Men Torgeir Bjørn tror hun også dukker opp på distansen hvor hun har har sin beste plassering denne sesongen - i teamsprint.

- Til tross for at hun har hatt en svak sesong, så satser hun kynisk, og satser på to-tre løp i VM. Den avsluttende tremila i klassisk er hennes største gullsjanse, der er hun ikke favoritt, men den største utfordreren for Marit og Therese.

TV 2s langrennsekspert, Fredrik Aukland, sier han vil bli svært overraska om Justyna Kowalczyk tar en medalje i Falun.

- Ser man på resultatene så langt i år, så er det ingenting som tilsier at hun skal gå fort i VM. Jeg kan ikke huske at hun har hatt så dårlige resultater i en sesong tidligere, så jeg ville blitt veldig overraska om hun hadde tatt medalje, sier Aukland til Dagbladet.

- Likevel er det en sjanse for at hun kan overraske alle. Og finner hun tilbake til gullformen sin, noe jeg håper hun gjør, så kan hun være den som ødelegger for at det blir et rødt, hvit og blått-dominert mesterskap på damesiden, sier Aukland. 

Satser mot OL Mandag denne uka fortalte 32-åringen på sin egen Facebook-side at hun satser mot sitt fjerde OL.

- Jeg ønsker å starte i mitt fjerde OL, og stå på seierspodiet for sjette gang. Men veien dit vil bli utradisjonell. Etter Falun starter jeg på et nytt kapittel, meddelte Kowalczyk sine fans denne uka.

Torgeir Bjørn tror ikke den planen endres selv om ikke 32-åringen lykkes i Falun-VM.

- Jeg tror hun er inneforstått med at hun ikke har det samme grunnlaget som i de andre sesongene.  Men selv om hun får en smell resultatmessig, tror jeg vi kan se henne på start i Lahti i 2017 og OL i 2018.

- Hun er jo tre år yngre enn Marit, så i 2018 er jo Kowalczyk på alder med Marit. Jeg håper hun fortsetter for internasjonal kvinnelangrenns skyld, sier Bjørn - som mener det er trolig at den polske skistjerna holder på til OL i Sør-Korea.

Den meningen støtter Fredrik Aukland.

- Erfaringsmessig så ser vi jo at løpere som har vært på så høyt nivå, kommer tilbake igjen. Se på Marit Bjørgen og VM i Liberec 2009. Selv om hun hadde et dårlig mesterskap da, så har hun hatt en drømmekarriere etter det. Vi veit jo at Kowalczyk er en fantastisk god skiløper, og den eneste som kan matche Bjørgen og Johaug, sier TV 2s langrennsekspert.

Går langløp I sitt Facebook-innlegg mandag informerte Kowalczyk også om at hun vil gå Vasaloppet, at sprinten i Drammen er det eneste verdenscupløpet hun vil gå etter VM - og at resten av hennes plan fremover vil komme mandag neste uke.

At 32-åringen dropper det meste av verdenscupen etter VM har en logisk forklaring, forteller Torgeir Bjørn.

- Det er naturlig fordi, langløypene Birken og Vasa går i klassisk stil, mens en del av løpene i verdenscupen er i fristil. Det er nesten bare klassisk hun klare å gå ordentlig denne vinteren, men det betyr ikke nødvendgvis at hun vil drive med langløp i årene framover.