GIR HÅP: 18 år gamle Ingrid Landmark Tandrevold har tatt to NM-medaljer - deriblant gull på normaldistansen. Foto: Simen og Frank Haughom
GIR HÅP: 18 år gamle Ingrid Landmark Tandrevold har tatt to NM-medaljer - deriblant gull på normaldistansen. Foto: Simen og Frank HaughomVis mer

Ingrid (18) viser at det er håp for framtida

Tok sin sjette medalje for året i dag.

(Dagbladet): De norske skiskytterne har lagt en skuffende sesong bak seg, spesielt på kvinnesiden.

Men NM-resultatene viser at det gror der bak.

18 år gamle Ingrid Landmark Tandrevold har hatt en kanonsesong. Under ungdoms-VM i Minsk i februar tok hun gull på jaktstarten, sølv på normaldistansen og bronse på sprint og stafett.

Onsdag kronet hun sesongen med å slå samtlige løpere, deriblant senior-og landslagsløpere på normaldistansen under NM i Sirdal.

I dag tok hun sølv på skiskytter-sprinten - kun slått av Marthe Olsbu.

Dermed har 18-åringen som representerer Fossum IL tatt seks medaljer så langt i 2015.

- Overraskende - Det var vel egentlig ganske overraskende, men veldig moro. Hvis man hadde kunne satt penger på dette, så ville jeg nok hatt høye odds, sa 18-åringen til Dagbladet etter NM-gullet onsdag.

Hun tok gullet på normaldistansen foran juniorløper Sigrid Bilstad Neraasen, mens eliteutøver Marthe Olsbu tok bronsen.

Til våren skal Landmark Tandrevold gjøre seg ferdig på Wang videregående, før hun til høsten vil satse for på en skiskytterkarriere på fulltid.

Den store bekymringen for landslagsledelsen er at talenter som Ingrid Landmark Tandrevold gir seg før de tar steget opp som seniorløper.  

Juniorløpere Dagbladet har prøvd å få et overblikk over hvordan det ser ut bak Tiril Eckhoff og jentene på landslaget. Derfor har vi sett på resultatene fra junior-VM de siste fem årene. Der har ikke en norsk kvinneløper tatt en individuell medalje siden 2010, da ved Synnøve Solemdal. Men landslaget har aldri hatt som uttalt mål å ta medaljer i junior-VM, og ser på det som læring og internasjonal erfaring.

Ser man på startlistene fra sprinten i junior-NM i år, er det omtrent halvparten så mange jenter (136) som stiller til start som gutter (273), uten at det skiller seg ut fra tidligere år. Det var også dobbelt så mange jenter (274) som var påmeldt for å starte 7,5, 10 og 15 kilometer fristil i junior-NM i langrenn.

Landslagssjef Per Arne Botnan sier at Norge står for samme utfordring som mange andre land på kvinnesiden. Det er mange som gir seg ved overgangen til å bli seniorløper.

- Vi skulle ønske vi hadde flere, og der har vi litt å hente. Vi tenker litt todelt fram mot VM neste år, der vi også ser langsiktig. Vi må se på hva vi skal gjøre for å få jenter til å fortsette utover junioralder. Vi har gjort grep, som å ansette trenere og innført en ny modell, som skal ta vare på løpere mellom 20 og 25 år, og sette mer ressurser inn for at de skal ønske å satse. Vi gjør vårt for å tilrettelegge for at de som ønsker å satse skal ha ressurser tilgjengelig for å gjøre det, sier Botnan.

Tre-fire år frem i tid Skiskytterforbundet har også ansatt to solide trenere for juniorene i Roger Grubben og Kjell Ove Oftedal. Grubben mener det ikke er noen grunn til å rope krise, men vi skal heller ikke hvile på laurbærene.

- Vi må sørge for at løperne kommer opp, og det er i alderen 20-24 vi må gjøre en bedre jobb. Løpermaterialet der bak er godt, men det er nok ingen som skal komme og slukke noen brann de neste to årene. Jeg tenker det ligger en tre-fire år frem i tid, sier Grubben til Dagbladet.

- Det er i den alderen man plutselig får mange valgmuligheter i forbindelse med for eksempel skole, og blir i tvil om hva man skal gjøre videre. Vi må ta et løft og sørge for at flere ønsker, og at det blir naturlig, å satse. For jentene er kanskje dette et litt tøft steg, da de kanskje føler et større press mot å velge for eksempel en fornuftig utdanning. Det er vår jobb å skape trygge rammer rundt, som tiltrekker jentene i den alderen, sier Grubben.

Bra tidspunkt Roger Grubben mener man ikke skal legge altfor mye i resultatene fra normaldistansen onsdag, siden blant andre Tiril Eckhoff ikke deltok.

- Men det er klart, resultatet viser et par ting, blant annet at vi har yngre løpere som kan gjøre gode løp, og det viser at det er håp framover, sier Grubben.

Grubben peker på at lufta nok har gått litt ut av ballongen for VM-løperne, og at for juniorenes del kunne ikke tidspunktet for å vise muskler overfor World-cup-løperne vært bedre.

- Så resultatet gir likevel ikke et helt ærlig bilde, men det gir en pekepinn på at det gror på damesiden i norsk skiskyting, som kan prestere når de møter de beste. Så det gir litt delt svar, sier juniortreneren.

Roger Grubben sier at han absolutt kan se at det er flere juniorer som kan bli gode om noen år, men understreker viktigheten av at de må få tid til å utvikle seg.

- Hvis vi gjør en god jobb med de to, så har vi absolutt en god mulighet til å styrke skiskyting på jentesiden i årene, sier Grubben om Landmark Tandrevold og Sigrid Bilstad Neraasen.

En god sesong Grubben roser Landmark Tandrevold for en svært god sesong, men han advarer mot å tenke at hun skal opp på kommer opp på et World Cup-nivå med det første.

- Hun må få ta stegene i rett rekkefølge. Vi skal ikke på grunn av generasjonsskiftet legge for mye press på hennes skuldre for tidlig.

- Det er ikke bare mørkt, det er mye å bygge på, men vi må gjøre en solid jobb og ikke forhaste oss. Vi må bygge opp flere, og få større bredde.

- Litt slik som damelandslaget i langrenn?

- Ideelt sett er det der vil vi havne. Langrennsjentene har jo også ligget nede, men kommet seg opp med en solid innsats. Vi ønsker å bygge opp noe for framtida.

VM-GULL: Under ungdoms-VM i Minsk gikk 18-åringen inn til gull på jakstarten. Foto: Norges Skiskytterforbund / NTB scanpix
VM-GULL: Under ungdoms-VM i Minsk gikk 18-åringen inn til gull på jakstarten. Foto: Norges Skiskytterforbund / NTB scanpix Vis mer