«Ingrid har æren for at jeg er skøyteløper igjen»

MILWAUKEE (Dagbladet): Endelig føler Edel Therese Høiseth (34) seg akseptert som skøyteløper. Verdenscupseieren i Calgary sist helg gjør henne til medaljefavoritt i VM. I kveld går superveteranen for seier på 500 meter.

For to år siden var Edel Therese vrakgodset Olympiatoppen håpet å bli kvitt. Men i stedet for å legge opp satset veteranen videre, og i dag er hun verdens beste på 1000 meter.

- Uten trener Ingrid Paul hadde jeg aldri greid å komme tilbake. Hun satte treninga i system. Nå tenker jeg mer kvalitet enn mengde, sier Edel Therese til Dagbladet.

- Mine nedturer har vært mange og brutale. Heldigvis hadde jeg klokkertro på meg sjøl og derfor vurderte jeg aldri å gi opp. Jeg visste jeg ikke hadde fått vist det jeg kan.

- Ville bli kvitt meg

Etter sølvmedaljen i sprint-VM 1996, lesset Siljan-jenta på med enorme treningsdoser. Resultatet var en ødelagt kropp og elendige resultater. Etter OL i Nagano mistet hun midlene fra Olympiatoppen, og Edel Therese måtte jobbe halv stilling i et reisebyrå for å holde hjulene i gang.

  • I VM 1997 og 1998 kom hun så vidt inn blant de 20 beste. Resultatene gjorde at hun ble karikert av Harald Eia i TV-programmet «Åpen post».

- Det er en ære å bli harselert med. Da var det verre med holdningene til Olympiatoppen. I 1996 sa de at skøyteløp for kvinner var den eneste øvelsen hvor Norge er sjanseløse. Uka etter tok jeg sølv i VM. Jeg mistenker at de ville jeg skulle legge opp. De ville bli kvitt meg.

Men sommeren 1998 kom Ingrid Paul og det forandret Edel Thereses skøyteliv.

Ingrids fortjeneste

- Vi brukte tre uker for å finne den riktige treningsbalansen. Hun fikk for første gang drive ressurstrening på sykkel. Det var medisin for en nedslitt kropp, sier Ingrid Paul til Dagbladet.

Med nederlandske Ingrid Pauls treningsprinsipper, fikk Edel Therese utyttet potensialet. Denne sesongen har hun ikke vært dårligere enn nummer fire på 1000 meter. Sist søndag kom den etterlengtede seieren på verdens fjerde beste tid noensinne.

- Det var en personlig seier for meg sjøl, og ikke minst Ingrid, som fikk meg på riktig spor. Jeg kunne hovert over dem som avskrev meg og sagt «æda-bæda, dere tok feil». I stedet tilgir jeg tvilerne.

Får tilbake OL-midler

Etter seieren i Calgary fikk Edel Therese hilsen fra Bjørge Stensbøl i Olympiatoppen. Hun fikk forståelse for at de vurderer å gi henne nye OL-midler.

Framgangen i år har gitt 34-åringen ny tenning. Nå satser hun minst ett år til, og veteranen aviser ikke at hun deltar i sitt sjette OL om to år.

Men først handler det om VM all round i helga.

- Jeg håper å vinne 500 meter og kvalifisere meg for 5000 meter. Greier jeg det, er jeg fornøyd, sier Edel Therese Høiseth.

På TV i dag kl. 19.10

TAKKER TRENEREN: I kveld går Edel Therese Høyseth for gull på 500-meter i allround-VM. Ingrid Paul (t.h.) har trent henne i form.