TRIVES I HØYDEN: God høydetrening i USA har hjulpet Ingvild Flugstad Østberg denne sommeren. I går viste hun god form på hardøkta i alpinbakken på Hafjell. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRIVES I HØYDEN: God høydetrening i USA har hjulpet Ingvild Flugstad Østberg denne sommeren. I går viste hun god form på hardøkta i alpinbakken på Hafjell. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Østberg inspirert etter USA-opphold med Johaug

Ingvild Flugstad Østberg har trent i ekstremhøyde for å lykkes i OL

Mer ekstrem trening og mer hvile skal få Ingvild Flugstad Østberg tilbake helt til toppen.

HAFJELL (Dagbladet): Ingvild Flugstad Østberg har tatt grep for å komme tilbake til formen hun viste for to sesonger siden. Nå har Gjøvik-jenta gjennomført en sommer som var mer ekstrem enn hun noengang før.

I sommer dro hun, sammen med Therese Johaug, til Aspen i Colorado, USA. Der bodde de på over 2500 meters og trente opp mot 4000 meters høyde.

- Jeg var både lengre i høyden og høyere enn jeg noen gang har vært før. Det var både veldig spennende og veldig bra trening, og jeg hadde gode tester på at det fungerte bra for meg, sier Østberg om oppholdet.

- Jeg har trent med Therese i mange år. Hun er en person som gjør ting skikkelig og holder et vanvittig høyt nivå. I tillegg trives vi godt sammen og presser hverandre godt på økter, så for meg er det veldig bra, det passer meg perfekt.

Treningen i høyden i USA førte riktignok til at hun stod over den forrige samlingen i høyden i Livigno med landslaget.

FORNØYD: Ingvild Flugstad Østberg er godt fornøyd med treningen hun har gjennomført i sommer. Foto: Bjørn Langsem
FORNØYD: Ingvild Flugstad Østberg er godt fornøyd med treningen hun har gjennomført i sommer. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det var kjempekjedelig, jeg har tro på høydetrening, men helseteamet fant ut at det ikke var det beste for meg akkurat nå.

- Men man må prøve nye ting for å bli bedre, så jeg er fornøyd med prioriteringen. Å prøve nye ting gir ekstra motivasjon, så sånn sett var det en veldig bra sommer for meg.

Ikke god nok

Forrige sesong leverte Ingvild Flugstad Østberg svært godt frem til Tour de Ski, og gikk det hun karaktiserer som karrierens beste løp i Davos før jul. Deretter var resultatene mer ujevne og VM ble en stor skuffelse.

- Det var dritkjedelig at det ikke funket i VM. Det var flere ting som avgjorde, flere ting jeg bommet på. Jeg prøver å lære av det og ta med meg det som faktisk var bra.

Trener Hjelmeset er klar på at eleven må opp et nivå denne sesongen.

- Den sesongen hun hadde i fjor hadde ikke holdt i et OL slik vi skal ha nå. Vi må prøve å få lagt opp treningen så hun holder hele sesongen.

Må prioritere vekk skirenn

Til OL er Østberg en kandidat til samtlige øvelser om formen er på plass. Hun er god på både korte og lange distanser og i begge stilarter. Det gjør også at 26-åringen går veldig mange skirenn. Det vil Hjelmeset at hun nå skal kutte ned på.

VISER VEI: Landslagstrener Roar Hjelmeset er klar på at Østberg må være mer selektiv i hvilke skirenn hun går til vinteren. Her instruerer han langrennsjentene før dagens elghufsøkt i alpinbakkene på Hafjell.
VISER VEI: Landslagstrener Roar Hjelmeset er klar på at Østberg må være mer selektiv i hvilke skirenn hun går til vinteren. Her instruerer han langrennsjentene før dagens elghufsøkt i alpinbakkene på Hafjell. Vis mer

- Vi må gjøre det klart for henne at hun må være mer obs. Hun er generelt en som går veldig, veldig mange skirenn. Hun har hatt sesonger hvor hun har gått samtlige verdenscuprenn. Det er en greie vi må være litt mer påpasselige på. Ingvild må kutte ut enkelte renn og få mer overskudd.

- Hun må være litt mer kynisk i tilnærmingen, konkluderer Hjelmeset

For Østberg sitter det langt inne å stå over skirenn, og hun er ikke helt enig i trenerens oppfatning.

- Det finnes både VM-konger og dronninger som har gått omtrent det som er å gå før et VM. Jeg tror ikke nødvendigvis at det ikke går an.

I GAMLE OL-BAKKER: Ingvild Flugstad Østberg har fått ny motivasjon etter mer ekstrem høydetrening i sommer. Her leder hun an under elghufsdragene opp alpinbakkene i Hafjell. Bak kommer Martine Ek Hagen, Marit Bjørgen, Ragnhild Haga, Maiken Caspersen Falla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen Foto: Bjørn Langsem
I GAMLE OL-BAKKER: Ingvild Flugstad Østberg har fått ny motivasjon etter mer ekstrem høydetrening i sommer. Her leder hun an under elghufsdragene opp alpinbakkene i Hafjell. Bak kommer Martine Ek Hagen, Marit Bjørgen, Ragnhild Haga, Maiken Caspersen Falla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg vet det er mange som mener at jeg burde gjort sånn og sånn, men så lenge ting går bra sier ingen noe. Det er lett å si at jeg burde gjort ting annerledes etter fjorårets sesong, mener Østberg.

Samtidig innrømmer gullmedaljevinneren fra sprintstafetten i Sotsji at hun prøver å være hardere med seg selv og prioritere vekk enkelte renn.

- Jeg tror det er viktig å prioritere hvilke renn jeg skal gå, plukke litt mer ut og være litt mer kynisk.

- Jeg har forsåvidt jobbet med det, men må bli enda hardere på det fordi det er veldig gøy å gå skirenn. Så får jeg heller spare litt på kruttet inni blant, og stole på at den jobben man gjør er god nok, så får skirennene gå sin gang.