«Inhabil» Hushovd: - Evans vinner i år igjen

Her er årets Tour-favoritter.

GUL DRØM: Cadel Evans (f.v.), Bradley Wiggins, Denis Mentsjov, Chris Horner og Chris Froome er blant de heteste kandidatene til en sammenlagtseier i årets Tour de France. Alle foto: NTB scanpix
GUL DRØM: Cadel Evans (f.v.), Bradley Wiggins, Denis Mentsjov, Chris Horner og Chris Froome er blant de heteste kandidatene til en sammenlagtseier i årets Tour de France. Alle foto: NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Thor Hushovd og Johan Kaggestad har hver sin favoritt til å vinne Tour de France. Samtidig er det usikkerhet rundt Edvald Boasson Hagens sjanser.

Årets største sykkelhøydepunkt er bare tre dager unna, og det de fleste lurer på er selvsagt hvem som vil komme seg til Paris på kortest mulig tid denne gangen.

REPRISE I ÅR? For et snaut år siden vant Cadel Evans sin første sammenlagtseier i Tour de France. Thor Hushovd tror lagkompisen i BMC vil gjenta bedriften i år. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/NTB scanpix
REPRISE I ÅR? For et snaut år siden vant Cadel Evans sin første sammenlagtseier i Tour de France. Thor Hushovd tror lagkompisen i BMC vil gjenta bedriften i år. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/NTB scanpix Vis mer

Stjerner som Andy Schleck (bekkenbrudd) og Alberto Contador (dopingutestengelse) må se årets versjon av verdens største etapperitt på tv. Det må dessverre også Norges største Tour-helt, Thor Hushovd.

34-åringen, som må stå over på grunn av virussykdom, har uansett BMC-lagkamerat Cadel Evans som favoritt til å vinne den gule sammenlagttrøya.

TROR PÅ EVANS: Virusplagede Thor Hushovd.Foto: REUTERS/Stefano Rellandini/NTB scanpix
TROR PÅ EVANS: Virusplagede Thor Hushovd.Foto: REUTERS/Stefano Rellandini/NTB scanpix Vis mer

- Det er jo to favoritter som skiller seg ut i Cadel Evans og Bradley Wiggins. Men skal jeg velge én av dem, må jeg gå for Cadel. Han har hatt en bra formutvikling og vet hva som skal til for å vinne, sier Hushovd til Dagbladet - og legger til:

- Når det er sagt, så er jeg kanskje litt inhabil siden vi er lagkompiser, he-he.

Kaggestad tror på duo En annen med god peiling på sykkel er TV2s ekspertkommentator Johan Kaggestad. Også han tror på en engelskspråklig vinner av touren i år.

TROR PÅ WIGGINS: TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TROR PÅ WIGGINS: TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- For meg er det to store favoritter, og det er Wiggins og Evans. Wiggins har vunnet alt som er i år, og han er kanskje verdens beste temporytter for øyeblikket. Det passer ham godt at det er over 100 tempokilometre i årets Tour, sier Kaggestad.

Sykkelnestoren peker også på at engelske Wiggins sannsynligvis har det sterkeste laget til å hjelpe seg gjennom de 3497 kilometrene i årets tour.

- Sky har et veldig sterkt lag, og det eneste negative jeg kan se med tanke på Wiggins? muligheter er Mark Cavendish. Wiggins må nok ofre en hjelperytter til «Cav» for å få ham over fjellene, sier Kaggestad, som ikke er i tvil om at fjorårsvinner Evans også kan vinne i år.

- Han har et veldig lojalt lag rundt seg. Tejay van Garderen blir svært viktig for BMC i fjellene, sier han.

Helt åpent De fleste ekspertene er enige om at det er svært åpent bak Wiggins og Evans. Kaggestad tror trioen Denis Mentsjov, Chris Horner og Chris Froome er blant dem som vil kjempe om å stå på podiet på Champs-Élysées 22. juli.

- De tre er mine favoritter bak Wiggins og Evans. I tillegg skal man ikke glemme karer som Fränk Schleck, Levi Leipheimer, Vincenzo Nibali og Michele Scarponi, sier Kaggestad.

En annen trøye mange gjerne vil ha er den grønne poengtrøya. Hushovd, som selv har dratt hjem fra Paris med ei grønn trøye i kofferten ved to anledninger, tror årets poengkamp vil stå mellom tre mann.

- Det er jo klart at Cavendish er favoritt til å ta den. Men jeg tror karer som Peter Sagan og Matthew Goss også kommer til å ta mange poeng, sier sørlendingen.

Usikker på Edvald Hushovd er imidlertid i tvil om Norges eneste kort i årets Tour, Edvald Boasson Hagen, kan klare å kopiere fjorårets to etappeseirer.

- Ingenting er umulig. Edvald må bare ta de sjansene han får. Men siden Sky først og fremst kjører for Wiggins og Cavendish, tror jeg han skal være fornøyd om han tar én etappeseier, sier Hushovd.

BMC-rytteren har selv klart å bygge opp et overskudd etter virussykdommen som gjør at han mister Touren.

Han skal kjøre Polen rundt 10-16. juli, som oppladning til OL i London.

- Jeg tenker jo fortsatt på at jeg mister Tour de France. Det har tatt tid å bearbeide det, men det at jeg egentlig ikke hadde noe valg, gjør det lettere. Nå er det OL som er målet, og jeg kjenner at jeg er veldig motivert for det, sier han.