EGEN STIL: Inika McPherson skiller seg ut fra konkurrentene. Foto: NTB Scanpix
EGEN STIL: Inika McPherson skiller seg ut fra konkurrentene. Foto: NTB ScanpixVis mer

Inika (30) er merket for alltid: - Jeg tenkte bare, hva har jeg gjort med livet mitt?

Historien til høydehopperen Inika McPherson er en historie om dop, fengsel og et ekstraordinært talent. - Jeg visste at hun likte å feste, men jeg skjønte også at hun er den mest talentfulle høydehopperen på planeten.

(Dagbladet): - FUCK.

Inika McPherson (30) slår de blekkfylte armene knallhardt i tjukkasen og skriker i frustrasjon.

Blikket den amerikanske jenta sender etter å ha bommet på 1.96 i andre forsøk i VM-finalen i høydehopp er iskaldt og nærmest morderisk.

Kanskje har hun fått det fra oppveksten i det belastede området i Port Arthur, Texas, eller så er det vinnerinstinktet som tar totalt overhånd.

VARMER OPP: Inika McPherson rocker en grå hettegenser og solbriller. Foto: NTB Scanpix
VARMER OPP: Inika McPherson rocker en grå hettegenser og solbriller. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Uansett, det er umulig å unngå den amerikanske høydehopperen når hun konkurrerer

I motsetning til mange av konkurrentene har hun fylt opp kroppen med blekk, har en kortklipt hanekam, bruker ofte en stor hettegenser og solbriller over «friidrettsdrakta» og har sminket seg kullsvart under øynene.

Tatoveringen, piercingene og sminken under øynene er ikke bare pynt. De over 30 tatoveringene har alle en mening, har hun tidligere forklart.

Hennes favoritt er Betty Boop-tatoveringen, etter den amerikanske tegnefilmfiguren.

Den forteller historien om de tidlige minnene med mammaen hennes.

- Hun var det perfekte eksempelet på hvordan du skulle behandle andre og elske familien uansett

- Vi sleit. Pappa var inn og ut av livet vårt, men mamma var sterk. Hun hadde 2–3 jobber. Mamma har alltid sagt at jeg måtte oppdra meg selv, men hun hadde alltid tid til oss, sier hun til FloTrack.

Men historien om McPherson er så mye mer enn historien om ei som skiller seg ut fra konkurrentene på utseende, hun har også vært gjennom en lang kamp for å komme dit hun er.

LADER OPP: Slik ser den amerikanske høydehopperen ut rett før hun setter fart mot lista. Foto: NTB Scanpix
LADER OPP: Slik ser den amerikanske høydehopperen ut rett før hun setter fart mot lista. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Famlet i mørket

McPherson kom seg ut av den tunge oppveksten på grunn av høydehoppingen.

Hun var et stortalent som satte nye rekorder på High School i USA og fikk et collegestipend på UC Berkeley – like utenfor San Francisco.

Hun siktet mot stjernehimmelen, men så fikk karrieren en brutal bråstopp.

McPherson sleit med skader i den perioden, og sier selv at hun plutselig fikk beskjed om at hun mistet stipendet. Hun fikk aldri en forklaring på hvorfor, selv om hun klagde.

Det gjorde at hun gikk rett i bakken. McPherson har tidligere fortalt at hun «gikk inn i mørket». Det betydde fest. Og narkotika. Og null trening.

I lang tid famlet hun rundt.

- Jeg tenkte bare, hva har jeg gjort med livet mitt? Jeg gråt hver eneste dag, og jeg brydde meg ikke lenger. Hjertet ble revet ut av brystet mitt.

Men med god hjelp av mora, tok den amerikanske jenta fatt på høydehopp-karrieren igjen.

Hun jobbet blant annet som taxisjåfør og i oppvasken ved siden av for å betale husleien, men var innstilt på å komme tilbake til toppen.

MYE FØLELSER: 30-åringen skjuler aldri følelsene. Her hyler hun ut etter å ha revet under lørdagens finale. Foto: NTB Scanpix
MYE FØLELSER: 30-åringen skjuler aldri følelsene. Her hyler hun ut etter å ha revet under lørdagens finale. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fengslet

Og i 2010 hadde hun «verdensklasse»-nivået inne igjen. Hun ble blant annet nummer tre i det amerikanske mesterskapet. Det gjorde at hun fikk delta i VM i Daegu i 2011.

- Da vi hilste på hverandre første gang, skjønte jeg at hun likte å feste, og jeg hadde en anelse om at hun ikke levde et liv som en toppidrettsutøver. Men jeg visste også at hun var den mest talentfulle høydehopperen på planeten, sier høydehopptreneren Patrick Pyle, som jobbet med henne fra 2013.

Karrieren var på rett kjøl igjen, men McPherson har møtt mer motgang på veien.

FLotrack skriver at hun var fengslet i 30 dager før det amerikanske mesterskapet i 2014.

Hun var involvert i en slåsskamp på en bar i 2013, og valgte etter hvert fengselsstraff for å kunne konkurrere igjen.

Hun ble løslatt et par dager før mesterskapet, og den festglade jenta dro ... rett på fest.

Utestengt

Likevel vant hun konkurransen et par dager etterpå. Og ikke bare vant hun, McPherson ble på det stevnet den eneste jenta på 162,5 som har hoppet over den magiske 2-metergrensa.

Men McPherson fikk ikke en Mercedes-Benz eller en Nike-kontrakt i fanget etter den elleville prestasjonen.

Hun fikk en 21 måneder lang utestengelse etter å ha testet positivt på benzoylecgonine, et av virkestoffene i kokain. McPherson innrømmet å ha brukt det på fest.

- Det var et mareritt. Da jeg la meg hadde jeg hoppet to meter og hadde en potensial stor kontrakt, da jeg våknet hadde jeg mistet alt, sier hun til Deadspin.

Igjen lå karrieren i brakk, og hun tok blant annet jobber i oppvasken for å ha penger til husleie.

Men denne gangen greide hun å stå imot veien hun hadde tatt et par år tidligere. I 2016 var hun tilbake, og hun kvalifiserte seg for OL. I år var hun klar for VM.

Lørdag kveld ble hun nummer ni etter en skuffende finale. Hun kom seg over 1.92, 8 centimeter bak sin egen personlige rekord. Maria Lasitskene tok gull foran Yuliia Levchenko og Kamila Licwinko

Men for McPherson var det uansett en seier å være tilbake.

Igjen.

Kilder: FloTrack, Deadspin, Wikipedia, IAAF.