Inline skal redde skøytesporten

- Norge ligger 20 år etter utviklingen. Vi må satse på rulleskøyter om vi skal gjenreise den norske skøyteæren, sier Bjørg Eva Jensen. Sportssjef Finn Aamodt lanserer strakstiltak over hele landet.

LARVIK/OSLO (Dagbladet): - Skøyter som vinteridrett er herved død og begravet. Fra og med nå er skøyter helårsidrett, sier Finn Aamodt og signaliserer en storsatsing på rulleskøyter, eller inline på fagspråket.

- Altfor lenge har skøyter vært rett fram og til venstre på is. Inline vil både gi oss flere og bedre skøyteløpere, hevder sportssjefen.

Egen norgescup

Derfor igangsetter han nå sine strakstiltak for å gjøre skøyter mer sexy. Allerede i år vil et eget demoteam reise rundt for å markedsføre inline, både gateløp, baneløp og akrobatikk.

Neste år etableres en egen Norgescup i inline der vinnerne får pengepremier og sendes til internasjonale inline-race. Både mosjonister og eliteløpere skal lokkes på banen.

- Det har vært konkurrert altfor lite i skøytesporten. Sommeren har bare vært trening. Nå skal løperne våre også få matchet seg på andre tider av året, sier Aamodt.

Ny klubb

Tidligere OL-vinner Bjørg Eva Jensen har allerede startet en egen inline-klubb i Larvik. Hun har lenge hevdet at norske skøyteløpere burde gå mer og tøffere på rulleskøyter.

- Se på amerikanerne Chad Hedrick og Derek Parra. De går ikke akkurat etter kokeboka vår, men inline-teknikken er overlegen. De har et mye kraftigere skyv, er smidigere, spenstigere og slankere i muskulaturen. Slik er framtidas skøyteløper, mener Jensen.

- Teknikken på skøyter er viktigere enn utholdenhet, framholder Finn Aamodt.

Kunstfrosne ispytter

I tillegg vil han ta et krafttak på anleggsfronten. Skøytesjefen vil kopiere fotballens ballbinge-suksess med kunstfrosne ispytter over hele landet.

- Ambisjonen er å bygge 20 slike ispytter i hvert fylke. Nordover skal vi bygge enda flere, lover han.

- Det er gøy at Norge nå har skjønt det. Disse grepene vil gjøre skøyter moro igjen. Her i Larvik merker vi allerede stor pågang. Dette er en moderne trend på linje med snowboard og skateboard som forhåpentligvis kan skape mer entusiasme i forhold til rekruttering, sier Bjørg Eva Jensen.

PÅ HJUL: Inline er en moderne trend på linje med snowboard og skateboard. Her ligger framtida for norsk skøytesport, mener skøytedronningen Bjørg Eva Jensen. Jørgen Wasvik (12) og Helene Steiness (9) er to Fram-løpere på frammarsj.