Inn blant de aller største

Anders Bardal er tre renn unna en svært sjelden plassering for en hardt prøvet norsk hoppsport.

 SNART EN VINNER?  Stabilt god hopping er i ferd med å gi Anders Bardal en overraskende sammenlagtseier i verdenscupen. FOTO: Ned Alley / Scanpix.
SNART EN VINNER? Stabilt god hopping er i ferd med å gi Anders Bardal en overraskende sammenlagtseier i verdenscupen. FOTO: Ned Alley / Scanpix.Vis mer

FORLEDEN fortalte trønderen Anders Bardal til lokalavisa si hvor gøy det var å bli gjenkjent på gata i Trondheim. Den berømmelsen er vel unt. Her er det en idrettsutøver som har ventet lenge på det store gjennombruddet, og fortsatt må streve litt med å forestille seg at det nå kanskje bare er tre renn hopprenn unna.

Ellers har visst Anders det meste under kontroll. Det sterke andrehoppet i vanskelige forhold i Granåsen vitner om en utøver i balanse. Det gjør det lettere for oss utenfor å tro at han beholder sammenlagtledelsen i verdenscupen.

SLIKE norske plasseringer har ikke akkurat vært noen selvfølge. Drøyt 30 år med verdenscup i denne idretten gir et presist bilde av en historisk hoppnasjon som ikke helt lever opp til gamle triumfer:

•• Bare to ganger har sammenlagtvinneren vært norsk. Vegard Opaas i 86/87 og Espen Bredesen i 93/94.

Strengt tatt er det bare sistnevnte som vil bli husket som virkelig stor i hopphistorien. De andre verdensnavnene i denne perioden har vært utenlandske.

DET er derfor Norge bare står igjen med sju pallplasseringer i verdenscupen sammenlagt mot Østerrikes 28, Finnlands 18 og Tysklands 15. Antall vinnere forteller den samme historien. Her har østerrikerne 9, finnene 8 og tyskerne 3.

Det er denne dominansen Bardal utfordrer, og han gjør det på en måte som speiler det beste ved denne konsentrerte, sindige nordtrønderen. Hopp for hopp er Norge i ferd med å få en verdenscupvinner, selv om det var vrient også for Anders å forbli upåvirket av den smittende stemningen i Granåsen i går. Tilskuerhavet der på en torsdagskveld forsterker inntrykket av at hopp er i ferd med å bli en populær norsk publikumsidrett igjen.

Eller som det lød på litt ubardalsk vis til hoppsportens egen facebook-side:

_Helt vilt. Noe av det største jeg har opplevd i karrieren.

AT all denne framgangen og gleden skjer med en ny trener er neppe tilfeldig. Anders hadde god hjelp av den trønderske treneren Geir Ove Berdahl allerede før østerrikske Alexander Stöckl overtok landslaget og var skeptisk til å hente inn en utlending med så kvalifiserte norske instruktører. Likevel ble de små endringene som fulgte vesentlige.

Ironisk nok var det den nye landslagstrenerens eldste, litt motvillige elev som tok den tekniske endringen kjappest og som også klarte å bli mentalt systematisk i den avgjørende hoppingen sin.

Det gir et stort pluss i boka både til lærer og elev.

Og i beste fall en svært sjelden norsk sammenlagtseier i verdenscupen.

AVSLUTNINGEN blir tett til tross for ledelsen på 112 poeng ned til hoppfenomenet Gregor Schlierenzauer. Den unge østerrikeren (fortsatt bare 22!) som har dominert sporten i en årrekke, har sjansen i tre konkurranser i bakker han behersker godt. Først er det Holmenkollen på søndag der Schlierenzauer ble verdensmester i fjor. Så følger de to siste rennene i Planica.

I tilsvarende konkurranser sist vinter tok østerrikeren en seier og en 4.plass. Nå er han litt ujevn, og må altså hente inn en Anders Bardal som hele tida er med i teten.

Der var forresten Anders i de samme konkurransene i fjor også. To femteplasser og en sjuendeplass i de tre siste rennene kan denne gangen være nok til å gi norsk hoppsport enda et løft.