Inn med autoritetene

LJUBLJANA (Dagbladet): Frode Grodås (33) og Henning Berg (29) er autoritetene Nils Johan Semb manglet mot Latvia. Dagbladet anbefaler et gjensyn med begge mot Slovenia - til tross for at ingen av dem er i toppform.

Men Semb trenger sine mest rutinerte menn i jobben med å opprette ro og orden i EM-kvalifiseringsgruppa.

Norge avslørte enkelte svakheter hjemme mot Latvia. Ikke mer alvorlige enn at historien alltid vil fortelle at det var en rekke tilfeldigheter som forklarer det oppsiktsvekkende hjemmetapet.

Men: Det var ikke tilfeldig at svakhetene ble avdekket.

Kombinasjonen av for mange ferske spillere og Nils Johan Sembs ferske impulser, endte i en litt for overmodig og ubalansert utgave av Norge - og disse bruddene med gode landslagstradisjoner:

  • Overambisjoner framover - og langs begge kanter samtidig.
  • Underbemanning på midtbanen.
  • Kommunikasjonsproblemer.

Alt sammen medvirkende til det stygge hjemmetapet. Og alvorlig nok, så lenge det er umulig å gjøre noe med den viktigste årsaken: Tilfeldighetene.

Mye kan rettes opp med et par rutinerte autoriteter som kan registrere problemene bakfra - og skrike folk på plass igjen.

Tryggere

De bakerste fem i startoppstillingen mot Latvia, blir rene juniorrekka i forhold til den rutinen spillere som Frode Grodås, Henning Berg og til dels Alf-Inge Håland bringer med seg.

De tre har til sammen 86 landskamper mer enn spillerne de sannsynligvis erstatter.

  • Frode Grodås er en kravstor innpisker - og fortsatt kaptein. Gårsdagens trening før avreise til Slovenia viste også at Grodås virker i betryggende patent form. Både Espen Baardsen og Thomas Myhre er mer spennende navn - men ikke bedre valg slik situasjonen er nå.
  • Henning Berg er et naturlig valg i Ronny Johnsens skadefravær. Kanskje til og med et bedre valg. Berg framstår som en naturlig autoritet i enhver sportslig sammenheng, og er en bedre ledertype enn Ronny Johnsen.
  • Alf-Inge Håland er litt sterkere defensivt enn Vegard Heggem - og sånn sett et tryggere valg. Dessuten har han 28 landskamper i forsvarsrekka - mot Heggems tre. Men en like viktig grunn til å vrake Heggem fra høyrebacken: Han bør få sjansen på høyreflanken.

Nyanser

Nils Johan Semb gjorde det meste riktig foran hjemmekampen mot Latvia. Men resultatet ble helt feil, og straffen urettferdig hard.

Sjansefordelingen viser at Norge statistisk sett ikke har vært bedre siden San Marino ble slått 10-0 for seks år siden. Det er svært lite Semb kan klandres for.

Men resultatet vil naturligvis forfølge ham - og et stykke på vei forkludre den positive prosessen med å bringe nye spillertyper inn i landslaget, og skape nyanser til den etablerte Drillos-stilen.

Enkelt og greit

Mot Slovenia er det bare én ting som gjelder:

  • Tre poeng.
  • Seier - og ny arbeidsro rundt en forventet puljeseier.
  • Seier - og en bekreftelse på at Norge faktisk fortsatt duger.

Semb og landslagspillerne må gjerne ha en offisiell holdning om at ett poeng borte mot Slovenia er bra. Og isolert sett er det greit nok. Slovenia er et langt bedre lag enn Latvia.

Men: Ett poeng etter to EM-kvalifiseringskamper er definitivt ikke godt nok.

Lørdag handler det utelukkende om dette - enkelt og greit:

Da handler det igjen om begreper som kynisme, rutine og autoritet.

Og spillere som Frode Grodås og Henning Berg.