«Inn med rumpa, fram med puppa»

Linjedommerne Hege og Anne Wenche om hverdagen i en mannlig toppliga.

HOLDT FLAGGET NEDE: Assistentdommer Sian Massey viste stor forståelse for offside-regelen da hun lot være å vinke av Raul Meireles for offside før Liverpools første mål - i strid med Wolves-fansens sinte rop og Sky Sports-guttas fordommer. Foto: John Walton, PA/Scanpix
HOLDT FLAGGET NEDE: Assistentdommer Sian Massey viste stor forståelse for offside-regelen da hun lot være å vinke av Raul Meireles for offside før Liverpools første mål - i strid med Wolves-fansens sinte rop og Sky Sports-guttas fordommer. Foto: John Walton, PA/ScanpixVis mer

(Dagbladet): Sky Sports-veteranene Richard Keys og Andy Gray gikk ettertrykkelig i offside da de latterliggjorde den kvinnelige assistentdommeren foran lørdagens Premier League-kamp mellom Wolves og Liverpool.

I et lydopptak publisert av Daily Mail snakker duoen i nedsettende vendinger om regelforståelsen til 25 år gamle Sian Massey. 

- Noen bør gå ned dit og forklare offside for henne, sa Keys.  

- Kan du fatte det? En kvinnelig assistentdommer. Kvinner forstår ikke offsideregelen, svarte Gray.

- Regner med de holder kjeft nå
Her i Norge har to kvinner erfaring som linjedommere i Tippeligaen: Hege Lanes Steinlund gikk blant annet på linja under fjorårets cupfinale mellom Strømsgodset, mens Ann Wenche Kleven fikk 50 kamper før hun ga seg på toppnivå i 2008.

Sistnevnte er trofast Liverpool-supporter og gledet seg over gårsdagens sjeldne borteseier, men også over Masseys dommerinnsats. Særlig i situasjonen da de helrøde tok ledelsen:

Raul Meireles gikk på løp inn bak Wolves-forsvaret, og akkurat idet pasningen ble slått forsøkte Ronald Zubar å bykse ut for å sette portugiseren i offside. Motsatte bevegelser i høy fart er vanskelig å tolke for de fleste, men Massey holdt helt korrekt flagget nede.

- Det var utrolig godt gjort. Det var utrolig deilig å se at hun holdt flagget nede der ni av ti andre sikkert ville markert for offside. Jeg regner med at gutta i Sky Spors holdt kjeft etterpå, det de sa er jo så barnslig. Jeg kjenner til dette selv, det kommer ekstra kommentarer fordi man er jente, sier Kleven til Dagbladet.

- Hvordan ville du reagert om noen hadde latterliggjort deg på samme måte?

- Jeg hadde nok ikke laget noe stort nummer av det. Jeg hadde en episode med Raymond Kvisvik, hvor han sa at jeg lekte 17. mai med all flaggvinkingen min. En av journalistene ringte igjen og igjen, men jeg svarte bare at utspillet fikk stå for Kvisviks regning.

- Hva med drittslenging fra tribunen, var det mye av det?

- Man hører nesten ikke publikum. Jeg husker at de ville bytte meg over til motsatt side på Brann Stadion, så jeg ikke skulle få den harde kjernen på sida mi. Men det gikk greit. Det morsomste var å dømme Vålerenga foran Klanen. Når jeg varmet opp, og sjekket målene før avspark, var det full applaus og rop om «inn med rumpa og fram med puppa». Når jeg svarte med smil og latter ble det enda bedre. Jeg hadde aldri dårligere opplevelser fra tribunen, sier hun.

Husker feilene bedre
Det har heller ikke Hege Lanes Steinlund.

- Det er veldig, veldig lite av det. Jeg har heller ikke hørt noe fra spillere og trenere, sier hun.

- Du føler ikke at du møtes med ekstra skepsis?

- Det er veldig lite fordommer, slik jeg opplever det. Om de har vært skeptiske, har de i hvert fall ikke vist det.

Steinlund tror derimot kvinnelige assistentdommere kan få mer negativ oppmerksomhet enn de mannlige dersom de gjør avgjørende feil.

GIKK PÅ LINJA UNDER CUPFINALEN: Hege Lanes Steinlund var assistentdommer da Strømsgodset slo Follo 2-0 i cupfinalen i november. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
GIKK PÅ LINJA UNDER CUPFINALEN: Hege Lanes Steinlund var assistentdommer da Strømsgodset slo Follo 2-0 i cupfinalen i november. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Jeg er eneste kvinne i Tippeligaen. Da er det kanskje lettere å huske om jeg har gjort en feil. «Der er hun igjen», kan det nok hende folk tenker. Mens de ikke greier å skille gutta like mye. Jeg tror nok du blir mer synlig som kvinnelig dommer.

- Hvordan ville du reagert om en programleder og ekspert i TV 2/NRK hadde snakket om deg på samme måte som Sky Sports gjorde med Sian Massey?

- Du kan jo ikke reagere. Men det ville vært veldig deilig etterpå, når man visste at man hadde gjort rett vurdering i en omtalt situasjon. Slike ting er alltid godt å vite.

Tviler på kvinnedommere i storkamper
Ann Wenche Kleven er overbevist om at Massey har en god følelse, selv etter kommentarene fra Gray og Keys.

- Det må være dødsdeilig for henne, for en bedre avgjørelse enn den hun tok får man ikke, ikke minst når situasjonen ender med scoring.

- Er det noen grunn til at jenter ikke kan være like gode assistentdommere som gutta?

- Absolutt ikke, det er bevist i mange land nå. For eksempel har aldri vært episoder med meg eller Hege som har gitt mediastyr, og da er vi gode nok. Det er en grunn til at Hege gikk på linja under cupfinalen. Vi blir vurdert etter hver kamp og veiledere setter karakter. Er man ikke god nok, blir det karantene. Og det har ikke vi opplevd.

Kleven har foruten 50 kamper i Tippeligaen dømt enkelte oppgjør i Champions League-kvalifisering.

- Når får vi se en kvinnelig assistentdommer i en virkelig stor kamp, for eksempel i sene runder av Champions League eller VM?

- Det tviler jeg på at vi får se. UEFA og FIFA kjører bare kvinnelige dommere til mesterskap på damesida. Sånn er det. Jeg tror jeg hadde bortimot 300 kamper i Adeccoligaen før jeg debuterte i Tippeligaen. Og det var ikke alltid noen av gutta som rykket opp var bedre enn meg. Så jeg ventet nok noen ekstra år fordi jeg var kvinne. Men nå er veien banet opp, sier hun.

I dag nøyer Kleven seg med å dømme 3. divisjonskamper for herrer.

- Det er morsomt etter kampene, de gangene de sier: «Du var faktisk veldig god». Jeg er ikke sikker på hva de forventet, men man kan jo tenke sitt.

MORO MED KLANEN: Ann Wenche Kleven lo godt da Klanen ropte «Inn med rumpa, fram med puppa».
MORO MED KLANEN: Ann Wenche Kleven lo godt da Klanen ropte «Inn med rumpa, fram med puppa». Vis mer