DRØMMEDEBUT: Mame Biram Diouf fikk en drømmestart på Old Trafford da han scoret i sin første kamp på Manchester Uniteds mektige hjemmebane.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
DRØMMEDEBUT: Mame Biram Diouf fikk en drømmestart på Old Trafford da han scoret i sin første kamp på Manchester Uniteds mektige hjemmebane.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon SuperVis mer

Innbytter Mame scoret i Old Trafford-debuten

Kopierte Solskjær 13 år etter.

||| (Dagbladet): Manchester United - Burnley 3-0.

13 og et halvt år etter at en ung og ukjent spiss med fortid i Molde Fotballklubb gjorde umiddelbart inntrykk på Old Trafford, gjentok historien seg på «Drømmenes Teater» i ettermiddag.

To minutter på overtid headet innbytter Mame Biram Diouf seg inn i United-supporternes hjerter - slik Ole Gunnar Solskjær i sin tid gjorde -da han utnyttet til fulle at Burnley-keeper Brian Jensen var på halvdistanse.

Senegaleseren var iskald da Jensen rykket ut fra streken i et forsøk på å skjære av Antonio Valencias framspill, men den svære dansken var ikke hurtig nok.

Diouf fikk panna på ballen og styrte den enkelt i det tomme buret foran Stretford End.

FEIRET MED STIL: Mame Biram Dioufs scoringsfeiring inneholdt noen c-momenter.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
FEIRET MED STIL: Mame Biram Dioufs scoringsfeiring inneholdt noen c-momenter.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

Gamletrener Kjell Jonevret fikk ikke sett sin tidligere elev havne på scoringslista i hjemmedebuten, men tekstmeldingene har strømmet på i ettermiddag.

- Jeg har sikkert fått 25 SMS'er allerede, og det fortsetter å renne inn. Folk er glade på Mames vegne både i Norge og Sverige, sier Jonevret, som selvfølgelig også gleder seg over Dioufs umiddelbare suksess.

- «Jättekul»!, understreker Jonevret overfor Dagbladet, og kaller reisen Diouf har vært igjennom fra han debuterte for Molde i tett snødrev mot Djurgården en februardag i 2007 til han scoret på Old Trafford to år seinere for en saga.

Saltoshow
Med største selvfølgelighet kastet den tidligere Molde-favoritten seg inn i et avansert akrobatikknummeret før han pekte nonchalant på navnet på baksida av drakta.

- Vi vet at han er god på disse saltoene. Det har vi sett på Aker Stadion noen ganger, og det må da være verdt noen ekstra kroner det også?! sier Jonevret spøkefullt.
 
Da Solskjær overlistet Blackburn-keeper Tim Flowers i 1996, var det United-ikonet Eric Cantona som var den første som kom stormende til.

For Dioufs del var det en annen navngjeten herremann i engelsk fotball, Michael Owen, som sto først i køen av gratulanter.


Med en spøkefull undertone har det gått gjetord om Dioufs nærmest frelsende kvaliteter på diverse United-forum. Ryktet skulle ha det til at 22-åringen scoret fire mål i hver kamp for Molde før han sensasjonelt ble solgt til Manchester United i juli i fjor etter å ha lekt med Brann på Aker Stadion.

Det ryktet hadde kanskje også nådd publikum på Old Trafford, som umiddelbart etter Dioufs første Premier League-scoring begynte å rope «we want four», selv om det også kunne ha vært myntet på det sto 3-0 på lystavlene.

Gavmildt forsvarDiouf var likevel ikke den som skal ha æren for at United omsider klarte å knekke «Burnley-koden».

Manchester United var blant de første topplagene som fikk oppleve hva slags Premier League-sesong som var i vente da de sensasjonelt tapte 0-1 borte mot nyopprykkede og nederlagsdømte Burnley i august.

Det kunne fort ha gjentatt seg om Burnley hadde visst å utnytte de mulighetene som bød seg mot et tidvis svært så gavmildt hjemmeforsvar med Wes Brown og Gary Neville i spissen.

TRANG ÅPNING: Dimitar Berbatov hadde ikke mye plass på å sende Manchester Unted i ledelsen, men fant den lille åpningen han trengte.Foto: SCANPIX/ EPA/MAGI HAROUN
TRANG ÅPNING: Dimitar Berbatov hadde ikke mye plass på å sende Manchester Unted i ledelsen, men fant den lille åpningen han trengte.Foto: SCANPIX/ EPA/MAGI HAROUN Vis mer

Særlig Steven Fletcher har god grunn til å gremmes over den svake avslutningen midtveis i første omgang da han burde gitt gjestene ledelsen etter god kontringsfotball fra David Nugent i forkant.

Berbatov-magiEt øyeblikks magi fra Dimitar Berbatov en drøy time ut i kampen, var det som måtte til for å få hull på byllen. Bulgareren tok med seg et gjennomspill fra Wayne Rooney, holdt Michael Duff på armlengdes avstand og fant en liten luke oppe i høyre hjørne bak en ruvende Brian Jensen.

Det var den typen prestasjoner United-supporterne hadde håpet å se fra Berbatov da sir Alex Ferguson la rekordhøye 30,75 millioner pund på Tottenhams bord i august 2008, men som man bare har fått sett i små glimt siden.

Fem minutter seinere ble Berbatov servert i bakrommet på ny. Denne gangen av en Anderson-flikk. Skuddet var godt, men ikke godt nok til å overliste Jensen, som likevel måtte gi en retur.

Den endte i beina på Wayne Rooney som ventet, ventet og ventet før han fant åpningen han trengte for å plassere ballen ned i hjørnet.

Like etter takket begge målscorerne for seg da det venter betydelige utfordringer mot byrival City i midtuka. Inn kom Diouf og Owen, og særlig førstnevnte skulle gripe muligheten han fikk.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

TRYGGET LEDELSEN: Wayne Rooney var ikke like heldig med alt han foretok seg mot Burnley, men klarte å havne på scoringslista like før han ble byttet ut.Foto: SCANPIX/EPA/MAGI HAROUN
TRYGGET LEDELSEN: Wayne Rooney var ikke like heldig med alt han foretok seg mot Burnley, men klarte å havne på scoringslista like før han ble byttet ut.Foto: SCANPIX/EPA/MAGI HAROUN Vis mer