FRONTFIGUR: Wayne Rooney er den udiskutable frontfiguren i årets utgave av Manchester United, og lagkameratene må finne seg i en tilværelse i bakgrunnen av stjernespissen.FOTO: SCANPIX/AFP PHOTO/CARL DE SOUZA
FRONTFIGUR: Wayne Rooney er den udiskutable frontfiguren i årets utgave av Manchester United, og lagkameratene må finne seg i en tilværelse i bakgrunnen av stjernespissen.FOTO: SCANPIX/AFP PHOTO/CARL DE SOUZAVis mer

Innbytter Rooney frelste United

- En fantastisk følelse å spille på Wembley og score det avgjørende målet, sier matchvinneren.

||| (Dagbladet): Aston Villa - Manchester United 1-2.

Sir Alex Ferguson så ligacupfinalen som en mulighet til å gi Wayne Rooney tiltrengt hvile, men da en god Michael Owen kjente at det dro til i baksiden av låret etter et bakromsløp mot slutten av første omgang, måtte United-manageren motvillig kaste innpå stjernespissen før han hadde planlagt.

Hvordan kampen, som da sto på vippepunktet, ville ha utviklet seg med Owen på banen vil man aldri få svar på. Fasiten etter 90 minutter med cupfinalefotball på Wembley, viser uansett at Wayne Rooney var mannen som skulle bli utslagsgivende for at Manchester United kunne løfte blankpolert sølvtøy i fotballkatedralen i Nord-London.

Med en oppvisning i eminent avslutningsteknikk klarte han å sende Antonio Valencias innlegg, som kom litt bak ham, i uttagbar bue over Brad Friedel til 2-1 - en scoring som skulle sikre Manchester United deres 26. pokal, medregnet stort og smått, under ledelse av sir Alex Ferguson.

INGEN HVILE: Wayne Rooney ville sannsynligvis helst ha spilt fra start uansett, men sir Alex Ferguson hadde nok helst sett at stjernespissen fikk hvile mer enn de 42 minuttene han tilbrakte på benken. Michael Owens skade førte imidlertid i at Ferguson måtte sende Rooney i ilden.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
INGEN HVILE: Wayne Rooney ville sannsynligvis helst ha spilt fra start uansett, men sir Alex Ferguson hadde nok helst sett at stjernespissen fikk hvile mer enn de 42 minuttene han tilbrakte på benken. Michael Owens skade førte imidlertid i at Ferguson måtte sende Rooney i ilden.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples Vis mer

- Det var en fantastisk følelse å spille på Wembley og score det avgjørende målet, men jeg mener alle spillerne som har spilt i turneringen bør være stolte av seg selv, sier Rooney til BBC 1, ifølge Sporting Life.

Vidic slapp billigOwens sorti var på langt nær den eneste dramatikken i en hendelsesrik cupfinale, og episoden som kanskje vil diskuteres lengst i etterkant, inntraff allerede etter tre minutter da Gabriel Agbonlahor lurte offsidefella og satte på turboen i bakrommet som oppsto.

Nemanja Vidic har flere styrker enn svakheter som midtstopper, men den serbiske granittblokka er ikke blant de hurtigste, og trives dårlig mot raske, rettvendte spisser - noe de tre siste kampene mot Fernando Torres har gitt flerfoldige eksempler på.

Han var derfor ille ute å kjøre da Agbonlahor fikk starte med forsprang. Det ble til gjengjeld kompensert ved å ta alle midler i bruk for å stoppe ham.

UTSØKT TEKNIKK: Wayne Rooney utviste fantastisk avslutterteknikk da han sendte ballen forbi Brad Friedel.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
UTSØKT TEKNIKK: Wayne Rooney utviste fantastisk avslutterteknikk da han sendte ballen forbi Brad Friedel.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

Da aktiv trøyeholding ikke førte fram, feide  han beina under Agbonlahor, og alt annet enn straffespark var uunngåelig. Spørsmålet var om dommer Phil Dowd også kom til å lete fram et rødt kort fra baklomma.

En paddeflat Vidic holdt seg klokelig i bakgrunnen, og gjorde ikke antydninger til å protestere mot straffeavgjørelsen, men må likevel anse seg som ytterst heldig som slapp unna marsjordre.

Han var imidlertid ikke like ydmyk etter kampen, og mener dommer Dowd gjorde rett.

- Jeg synes ikke det var rødt kort, for jeg kom meg inn foran ham og ikke bakfra. Dersom det hadde vært bakfra, så ja, mener Vidic.

UNITEDS FRELSER: Det var noe smått messiansk over Wayne Rooneys scoringsfeiring, og stjernespissen viste seg også som Manchester Uniteds frelser mot Aston Villa.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
UNITEDS FRELSER: Det var noe smått messiansk over Wayne Rooneys scoringsfeiring, og stjernespissen viste seg også som Manchester Uniteds frelser mot Aston Villa.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

Aston Villa-manager Martin O'Neill er naturlig nok ikke enig i serberens syn på situasjonen.

- Jeg tror det er allment akseptert at de skulle blitt redusert til 10 mann. Det skulle ikke ha vært noen annen utvei. Det var ingen god avgjørelse av en ellers bra dommer. Det er sikkert glemt om et par-tre uker når pokalen står trygt forvart i pokalskapet deres, men det var fortsatt en dårlig avgjørelse, sier O'Neill til BBC.

James Milner var uansett iskald eksekutør fra 11 meter da han sendte ballen én vei og Tomasz Kuszczak den andre.

SOLEKLART: Nemanja Vidic tok alle midler i bruk for å stoppe Gabriel Agbonlahor på tur igjennom. Straffesparket var av den soleklare sorten. Diskusjonen vil imidlertid gå på om Vidic også skulle ha vært utvist. At han slapp unna kort i det hele tatt, var uansett helt uforståelig.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
SOLEKLART: Nemanja Vidic tok alle midler i bruk for å stoppe Gabriel Agbonlahor på tur igjennom. Straffesparket var av den soleklare sorten. Diskusjonen vil imidlertid gå på om Vidic også skulle ha vært utvist. At han slapp unna kort i det hele tatt, var uansett helt uforståelig.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples Vis mer

Aston Villa hadde fått en drømmestart, men United hadde hell i uhell som kunne ta avspark med 11 mann på banen.

Gamle synder fra DunneRichard Dunne har vært bunnsolid for Aston Villa denne sesongen, men etter 13 minutter var det tilbake til gamle synder fra tida i Manchester City.

Dimitar Berbatov er ikke blant spissene som er hissigst på å legge press på forsvarsspillerne, men bulgareren øynet at Dunne var ukonsentrert og stjal enkelt ballen fra ham.

Deretter satte han fart mot mål med en relativt hinderfri vei foran seg. Han nølte imidlertid litt da det var på tide å avslutte og ble taklet, men ballen gikk ikke lengre enn til Michael Owen, som vaket i returrommet.

ISKALD: James Milner var sikkerheten selv da han sendte ballen én vei og keeper den andre.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/GLYN KIRK
ISKALD: James Milner var sikkerheten selv da han sendte ballen én vei og keeper den andre.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/GLYN KIRK Vis mer

Fra 15 meter viste Owen at han fortsatt har nese for mål da han plasserte ballen trygt og kontrollert forbi Brad Friedel med innsiden av foten. Det var forøvrig Owens fjerde mål på tre cupfinaleopptredener i karrieren.

To stolpetreff
Etter en oppløftende Villa-åpning, nøytraliserte United forspranget i målprotokollen og derfra og ut omgangen begynte lagmaskineriet å kverne.

Owen hadde vært blant de friskeste pustene på banen i første omgang, da noe gikk galt i muskulaturen i baksiden av låret, og måtte bytte med Rooney etter 42 minutter, som ga cuptriumfen en liten bismak for 30-åringen.

- Det var stort å vinne, det var stort å score og det var stort å spille en rolle, men det ble forsuret av hamstring-skaden. Det er den første skaden jeg har pådratt meg siden jeg kom til United, men alt i alt har det har vært en fin dag, sier Owen til BBC 1.

Det ga umiddelbar uttelling i sjansestatistikken da Ji-Sung Park fikk avslutte fra sju-åtte meter. Ballen gikk forbi Friedel ogslo i innsiden av stolpen før den slo i beina på Carlos Cuellar, som sto plantet på streken.

 RASK PÅ AVTREKKEREN: Michael Owen lot seg ikke be to ganger da han plutselig fikk ballen i beina på hjørnet av 16-meteren.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Carl de Souza
RASK PÅ AVTREKKEREN: Michael Owen lot seg ikke be to ganger da han plutselig fikk ballen i beina på hjørnet av 16-meteren.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Carl de Souza Vis mer

Lagene var like langt da de gikk til pause - en pause Rooney brukte til å varme ordentlig opp mens lagkameratene var i garderoben.

De 15 minuttene var åpenbart vel anvendt, for etter hvilen, sto Rooney fram som kampens store spiller.

Kombinasjonen Rooney-Valencia har resultert i mange hodescoringer den siste tida, og det ble enda en da Rooney ble matchvinner etter 74 minutter.

I tillegg traff han innsiden av stolpen like etterpå etter nok en presis leveranse fra ecuadorianeren på høyresida.

Satset altO'Neill har blitt beskyldt for å ha en for defensiv tilnærming i Premier League, men i de siste 10 minuttene kastet han alt skyts framover.

John Carew ble byttet inn for forsvarsspiller Cuellar, mens midtstopperne Richard Dunne og James Collins først og fremst opererte i og rundt Manchester Uniteds 16-meter.

På tross av tungt trykk og mange høydemeter, ble det ikke de store målsjansene av det. Nærmest kom Villa da en heading traff skulderen til Vidic og gjorde det vanskelig for Kuszczak, men United slapp med skrekken.