Innbytter sikret gullet på overtid

Det så lenge stygt ut for Stabæk, men så ble gullkampen avgjort - på overtid.

BERGEN (Dagbladet.no): Brann - Stabæk 1-2.

Fredrikstad vant tidligere på kvelden, og det så lenge ut som også Brann skulle klare å stikke kjepper i gullhjulene til Stabæk. Men på overtid avgjorde Palmi Rafn Palmason kampen - og han sikret dermed bæringene gullet.

- Dette er den beste følelsen jeg noen gang har hatt, sier Palmason.

For det er er i realiteten helt umulig for FFK å ta igjen Stabæk nå.

Sesongens klart beste fotballag har seks poengs forsprang - og en fantastisk målforskjell. De må tape de to siste kampene med til sammen 10-0, samtidig som Fredrikstad vinner sine to kamper med like mange mål.

Det vil ikke skje.

- Janne (Jan Jönsson, trener) sier vi skal spare festen til neste helg, men herregud, det er jo nå vi har disse følelsene. Vi skal feire, for vi har vunnet, sier Daniel Nannskog til TV 2.

Klarte nesten ikke snakke

ELLEVILL JUBEL: Stabæk-gutta trodde nesten ikke det de så, da innbytter Palmi Rafn Palmason sikret gullet på overtid. Foto: MARIT HOMMEDAL/SCANPIX
ELLEVILL JUBEL: Stabæk-gutta trodde nesten ikke det de så, da innbytter Palmi Rafn Palmason sikret gullet på overtid. Foto: MARIT HOMMEDAL/SCANPIX Vis mer

For sindige Jönsson tar ingen sjanser. Det gjør heller ikke Ingebrigt Steen Jensen, selv om han smiler så bredt som bare en seriemester gjør.

- Hadde dette vært en Hollywood-film hadde folk sagt at mye av handlingen var helt usannsynlig, dette er så utrolig kult og jeg klyper meg i armen for å skjønne at det er sant. Dette har vært en sesong hvor noen har bestemt at vi skal lykkes, sier Stabæk-guruen til Dagbladet.no.

Nå får han drømmeavslutningen sin, for i neste serierunde kan også teorien feies til side - hjemme mot Vålerenga.

- Dette er en regi som ikke er til å tro på, som det nok blir ei bok av. Dette har vært et eventyr, sier Steen Jensen.

Daniel Nannskog klarte nesten ikke snakke etter kampen. Han var helt utladet.

- Fy faen, jeg har aldri vært så nervøs før en kamp. Nei, fy faen. Dette er så jævlig deilig, sier toppscoreren.

Etter en noe nølende start skiftet kampen totalt karakter etter 20 spilte minutter i Bergen. Alanzinho stormet mot Branns mål da Kristjan Örn Sigurdsson kom flyvende inn fra siden.

Islendingen meide ned brasilianeren og dommer Espen Berntsen dro opp det røde kortet. Stadion og Brann-spillerne eksploderte for det som syntes ut som en meget streng avgjørelse. 

Innbytter sikret gullet på overtid

- Utvisningen var altfor streng. Det var ikke utvisning. Vi var best de første 20 minuttene, og utvisningen preget kampen, sier Brann-trener Mons Ivar Mjelde.

Gullet i baklomma

Brann kjempet videre med ti mann, men etter 28 minutter fikk bæringene en gavepakke i gull av Erlend Hanstveit.

Veigar Pall Gunnarson headet tilbake et innlegg fra høyrekanten, men der stod det ingen Stabæk-spillere. Det gjorde imidlertid Branns Erlend Hanstveit, og etter kommunikasjonsproblemer med sin egen keeper headet han ballen i eget mål.

Daniel Nannskog sto i offside-posisjon da innlegget ble slått og mange vil nok mene at svensken forstyrret Branns forsvar i målsituasjonen. Dermed ble dommertrioen innblandet i nok en situasjon som vil bli diskutert heftig i ettertid.

Kjempet seg tilbake

Etter målet var det et inferno av en kamp på stadion. Harde taklinger, høyt tempo og et enormt trøkk på tribunen preget kampen. Oppildnet av et overtent hjemmepublikum tok Brann etter hvert mer og mer over. Da det gjensto drøyt fem minutter av den første omgangen var det Brann sin tur til å motta en gavepakke.

Pontus Farnerud slo et frispark fra egen banehalvdel midt i beina på Branns Erik Huseklepp. Lysluggen stormet mot mål, dro av en Stabæk-forsvarer og satte ballen elegant i mål bak en sjanseløs Jon Knudsen. En forferdelig tabbe av Stabæk-spilleren.

Etter utligningen fortsatt kampen i et rasende tempo og helt på tampen fikk Alanzinho en sjanse til å føre blåtrøyene i ledelsen før pause. Skuddet skrått på mål fra venstre endte imidlertid til side for mål og dermed stod det 1-1 da lagene ruslet i garderoben til en øredøvende pipekonsert fra publikum. De var mildt sagt misfornøyd med dommertrioen.

- Guttene står på og kjemper. De lar seg heller ikke irritere av at Stabæk-spillerne detter som fluer. Vi skal prøve å vinne kampen med ti mann, sa Brann-trener Mons Ivar Mjelde til TV 2 i pausen.

Mer drama

Andre omgang startet der den første sluttet. Etter bare fem minutter var det klart for nok en kontroversiell dommeravgjørelse. Eirik Bakke steg til værs på et innlegg fra høyre side og headet ballen kontant i mål. Linjedommerne stod imidlertid med hevet flagg og Brann- spillerne stormet, i vill protest, mot mannen i gult.

Reprisene viser imidlertid at det trolig var en riktig avgjørelse.

Ti minutter senere fikk superspissen Daniel Nannskog en enorm sjanse til å føre Stabæk tilbake i gullrus. Etter en fint gjennomspill endte han alene mot Kenneth Udjus i Brann sitt mål, men avslutningen var ikke av vanlig Nannskog-kaliber og endte rett på Udjus. En stor mulighet for Stabæk.

Gullkampen avgjort

Fem minutter kom byttet som sannsynligvis avgjorde gullkampen i Tippeligaen.

Innbytteren Palmi Palmason steg til værs i feltet, ett minutt og seksten sekunder på overtid og ballen trillet sakte inn i Brann-målet. Stabæk-spillerne jublet som besatte og visste at de sannsynligvis var seriemestere med dette.

Palmason kunne scoret ett til like etter, men misbrukte gigantsjansen.

Men det er det ingen i Bærum som bryr seg om nå. For i natt kommer supporterne til å feire klubbens første seriegull.

HELT UTMATTET: Daniel Nannskog var helt tom etter kampen, og orket nesten ikke snakke. Men en fest i natt - det orker han.
HELTEN: Palmi Rafn Palmason scoret sitt første i Stabæk-trøya.
FEIRET MED FANSEN: Stabæk-gutta tok helt av etter kampen.
STABÆK-JUBEL: Denne ledelsen mister ikke Stabæk.