Innbytteren ordnet pokalen

Jan Gunnar Sollis scoringer i ekstraomgangene gjorde Rosenborg til dobbeltmester. Bodø/Glimt ble slått 3-1 i cupfinalen.

Glimt-kaptein Stig Johansen nikket laget sitt i ledelse i første omgang, men Frode Johnsen utlignet sju minutter senere i en sjanserik og underholdende førsteomgang. Resten av kampen var ikke like festlig, men Rosenborg var klart best og kan feire sin niende NM-tittel. Det er også den sjuende dobbelttittelen, og den første siden 1999.

Solli startet på benken, som han pleier, men kom inn for Roar Strand i det 78. minutt og hevet laget - slik han også ofte gjør, både i Rosenborg og på landslaget. Først skapte han flere sjanser for andre med gode innlegg, som hadde vært en mangelvare i dagens RBK-lag, så møtte han selv et innlegg og viste spissene hvordan man skal avslutte.

Halvannet minutt på overtid i første ekstraomgang stormet Ståle Stensaas fram på venstrekanten og la inn. Solli slo til på volley med venstrebeinet, og Rosenborg ledet cupfinalen for første gang. Tor Egil Horn fikk hånden på ballen, men greide ikke å hindre at den forsvant over streken.

Glimt hadde da forsvart seg i hele 2. omgang og 1. ekstraomgang, men laget fant tilbake til angrepsviljen og tvang Rosenborg til å kjempe for seieren til siste slutt. Innbytter Trond Olsen tvang Espen Johnsen til en kjemperedning i det 109. minutt, og i sluttminuttene kastet Glimt alle mann i angrep - men lagets gode sesong skulle ikke bli belønnet med pokal.

Ti sekunder før tiden var ute, driblet Erik Hoftun - av alle! - seg til dødlinja og la ut til Solli som fastsatte resultatet med et velplassert direkteskudd.

Sju minutter

Glimt måtte nøye seg med sølv bak Rosenborg både i serie og cup, men laget gjorde et forsøk på å sikre sin tredje kongepokal og så en kort stund ut til å skulle lykkes. I det 28. minutt tok Christian Berg tok frispark fra høyre. Lagkaptein Stig Johansen stormet mot nærmeste stolpe, holdt Ørjan Berg et halvt skritt bak seg og styrte ballen pent i lengste hjørne mens Espen Johnsen sto hjelpeløs på feil bein.

De gule fikk lov til å lede i sju minutter. Harald Brattbakk, som i mellomtiden hadde sparket ned Kristoffer Paulsen så brutalt at han var heldig som slapp med gult kort, møtte et innlegg og nikket tversover til Frode Johnsen som klinte til. Ballen traff Glimt-backen Håvard Halvorsens hode og skulder, endret retning og lurte keeper Tor Egil Horn.

Før pause fikk publikum se to lag med stor angrepslyst, og det ble ofte farlig. Først markerte Rosenborg seg, med to kjempesjanser allerede i de fem første minuttene. Først kom Øyvind Storflor til dødlinja og la ut til Brattbakk, som fra «sikker scoring»-posisjon skjøt utenfor lengste stolpe. Så skjøt Roar Strand i tverrliggeren fra høyre hjørne av 16-meteren.

Glimt seg første gang da Runar Berg fikk et innlegg fra Paulsen og sendte et volleyskudd hardt over mål i det 13. minutt. Sju minutter senere kom Paulsen fram på høyresiden igjen og fant Stig Johansen, som alene med keeper så Espen Johnsen hjelpe skuddet rett utenfor.

Da Glimt scoret, var det ikke ufortjent, men kanskje ble serietoeren litt feig da det sto 1-0. Laget hadde et grep på Rosenborg, og Brattbakks nedsparking av Paulsen fortalte om høyt stress i RBK-laget, men Glimt trakk seg lenger tilbake og inviterte Rosenborg tilbake i kampen.

Bare Rosenborg

I 2. omgang var det nesten bare Rosenborg, men presisjon og samhandling var ikke godt nok. Både pasningsspill, innlegg og avslutninger var et stykke fra lagets høyeste nivå, og underholdningsverdien sank dramatisk.

I det 50. minutt fikk Frode Johnsen nikke ganske uhindret på Christer Basmas innlegg, men ballen falt ned på nettaket. Midt i omgangen rundet Brattbakk keeper og satte ballen i mål, men han var avblåst for en hårfin offside. Litt mer fart ble det mot slutten da Solli og Azar Karadas kom inn. Etter få sekunder på banen var Karadas millimeter fra å nå Sollis innlegg fra høyre, og i det 89. minutt greide Tor Egil Horn så vidt å slå et kanonskudd fra Stensaas over.

I de to første minuttene av 1. ekstraomgang skapte Rosenborg to kjempesjanser da først Ørjan Berg, så Azar Karadas dro seg fri og skjøt utenfor. Glimt kjempet en forsvarskamp, men nektet å gi seg. Stig Johansen skjøt i det 102. minutt over på volley ved nærmeste stolpe på et innlegg fra Paulsen, som rett etter måtte ut med krampe.

Glimt måtte rokere i forsvaret da høyrebacken gikk ut, og minutter senere leverte Stensaas sitt avgjørende raid på den siden.

(NTB-Sjur Natvig)

LIKE BLIDE: Rosenborg-spillerne blir visst aldri lei av å vinne troféer.