Innbytterne reddet Nederland igjen

Slipper trolig Brasil.

AVGJØRELSEN: Leroy Fer stanger inn 1-0, og avgjør i praksis kampen. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS / NTB Scanpix
AVGJØRELSEN: Leroy Fer stanger inn 1-0, og avgjør i praksis kampen. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Nederland - Chile 2-0 (0-0)

(Dagbladet): Leroy Fer hadde vært på banen i nøyaktig 90 sekunder da han stanget inn Nederlands 1-0-mål mot Chile.

Headinga var Norwich-spillerens første ballberøring, og gjør at Louis van Gaals menn etter all sannsynlighet unngår Brasil i åttendedelsfinalen. 

- Vi spiller alltid for å vinne. Det gjorde vi dag også, og vi vant igjen i dag. Manageren (Louis van Gaal) sa at jeg kom til være farlig på dødballer, så han oppfordret meg til å komme meg inn i feltet, sier Fer på pressekonferansen etter kampen. 

På overtid kontret Arjen Robben, og serverte en annen innbytter, Memphis Depay, som fastsatte sluttresultatet til 2-0. 

- Vi sloss som løver - de oransje løvene. Vi scoret to fantastiske mål. Jeg er veldig stolt av dette laget, særlig når du ser hvordan vi kjempet i dag. Chile var sjanseløse, sier Robben. 

Tapet til tross, Chile er videre til åttendedelsfinalen. Det var det få som hadde trodd på forhånd, og derfor klarte ikke Gary Medel å være så veldig skuffet etter tapet for Nederland. 

- Det var en vanskelig kamp. Vi sleit hele veien, og vi veit at det kommer til å bli verdt det til slutt. Jeg er glad for måten vi ofret oss på i dag. Drømmen lever, og vi skal fortsette å kjempe. Vi er Chile, og vi skal bevise noe nytt til hver kamp, sier Cardiff-spilleren. 

Sang og ingen «van» Målene var lyspunkt i et oppgjør som ville blitt kalt «kjedelig, sjansefattig og traust» om det ikke var VM. Men siden det nå engang er verdensmesterskapet i fotball det snakkes om, går kampen trolig inn i historiebøkene som «intens, nervepirrende og spennende». 

Nederland - Chile 2-0 (0-0):

Arena de São Paulo, 62 996 tilskuere
Mål: 1-0 Leroy Fer (77), 2-0 Memphis Depay (90+2).
Dommer: Bakary Gassama, Gambia.
Gule kort: Daley Blind (64), Nederland, Francisco Silva (25), Chile.

Nederland (4-3-3): Jasper Cillessen — Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Daley Blind, Daryl Janmaat — Nigel de Jong, Georginio Wijnaldum, Wesley Sneijder (Leroy Fer fra 75.) — Arjen Robben, Dirk Kuyt, Jeremain Lens (Memphis Depay fra 69.).

Chile (3-4-1-2): Claudio Bravo — Gary Medel, Gonzalo Jara, Francisco Silva — Mauricio Isla, Marcelo Díaz, Felipe Gutiérrez (Jean Beausejour fra 46.), Eugenio Mena — Charles Aránguiz — Alexis Sánchez, Eduardo Vargas (Mauricio Pinilla fra 81.).

' Arjen Robben, Nederland: Er som alltid et konstant uromoment for motstanderen, selv når han får ballen langt inne på egen banehalvdel. Mange gode involveringer, særlig raidet i førsteomgang og den målgivende pasningen på overtid.
  Leroy Fer, Nederland: 90 sekunder og én ballberøring var alt 24 år gamle Leroy Fer trengte for å score det forløsende 1-0-målet.
 Alexis Sánchez, Chile: Er én av få Chile-spillere som utmerker seg på noen som helst måte. For så vidt positivt at han er involvert i det søramerikanerne skaper, men må score på sjansene han får, og ikke overspille i alle dueller inne i feltet.

Nederland og Chile var allerede klare for åttendedelsfinale før den tredje og siste kampen i gruppespillet i kveld. Med Australia og Spania eliminert, handlet oppgjøret bare om å avgjøre hvilket av lagene som skal få fordelen av å møte nummer to fra gruppe A.

I og med at Nederland hadde en bedre målforskjell enn Chile, måtte søramerikanerne vinne for å ta gruppeseieren, mens «Oranje» kunne nøye seg med uavgjort.  

Premisset var også synlig i innledningen av kampen.

Louis van Gaal instruerte sine utvalgte elleve til å ligge lavt og satse på de lynraske kontringene som dette Nederland-laget er så beryktet for. Dermed hadde ikke Chile noe annet valg enn å føre matchen, et kampbilde som kanskje ikke passet underdogen særlig godt.

Det passet i alle fall ikke den målkåte TV-seeren:

• Imponerende nasjonalsang av Chile.
• Ingen «van» i Nederland-elleveren for første gang siden 1996. 
 
Dette var nøkkelpunktene de første 22 minuttene. 

Etter 22 minutter og åtte sekunder kom den første sjansen. 

Strafferop til ingen nytte Alexis Sánchez trillet en corner langs bakken. Gode Chile-bevegelser inne i feltet gjorde at VMs eneste FC Twente-spiller, Felipe Gutiérrez, fikk muligheten til å avslutte fra en god posisjon. Dessverre for «La Roja» klarte ikke 23-åringen å få Brazuca innenfor aluminiumen.

HØYDEPUNKT: De chilenske spillernes gjennomføring av Himno Nacional de Chile var blant det mest spennende som skjedde i førsteomgang på Corinthians arena. Foto: REUTERS/Sergio Moraes/NTB Scanpix
HØYDEPUNKT: De chilenske spillernes gjennomføring av Himno Nacional de Chile var blant det mest spennende som skjedde i førsteomgang på Corinthians arena. Foto: REUTERS/Sergio Moraes/NTB Scanpix Vis mer

Nevnte Sánchez ville ha straffespark etter en duell med Daley Blind da halvtimen var passert. Det samme ville Nederlands Stefan de Vrij ha noen minutter seinere, da han gikk over ende i en hodeduell - en duell de Vrij vant og satte kula like utenfor.

Kampleder Bakary Papa Gassama lot fløyta ligge begge gangene, og det gjorde han trolig lurt i. 

Arjen Robben, kaptein i Robin van Persies gulkort-fravær, var én av årsakene til at van Gaal kunne legge laget lavt og satse på kontringer. 

39 minutter var spilt da Bayern München-vingen viste hvorfor.

Robben-turbo 30-åringen rappet ballen inne på Nederlands banehalvdel, og skrudde på turboen. Åtte berøringer med venstrefoten, fire parkerte chilenere og 70 meter seinere ladet han skuddfoten inne i Chiles 16-meter.

Avslutninga var imidlertid ikke like hvass som løpet. 

Minuttet før pause stusset Felipe Gutiérrez et frispark fra Marcelo Diaz like utenfor. Headinga ble notert i sjanseprotokollen, men ikke særlig mye mer enn det, før den gambiske dommeren blåste av for pause. 

Da hadde Chile hatt ballen i 68 prosent av de første 45 minuttene. Dessuten hadde Chile-spiller Gary Medel fullført flere pasninger (62) enn hele det nederlandske laget til sammen (60). 

Innbytter ble redningen Etter en drøy time ropte Chile nok en gang på straffespark. Igjen var Sánchez involvert. Barcelona-angriperen gikk i bakken etter et sammenstøt med Nederland-keeper Jasper Cillessen, men også denne gangen gjorde den gambiske kamplederen rett i å ikke høre på de chilenske ropene om en sjanse fra ellevemeteren. 

Ikke lenge etterpå viste Sánchez prov på høyt teknisk nivå da han ydmyket Jeremain Lens med en tunnel. Sánchez fulgte deretter opp med et skudd som Cillessen måtte slå til retur, men ingen chileneren klarte å få kontroll på den løse kula. 

ROBBEN-RAID: Arjen Robben løp fra fire chilenere og fikk skuddet forbi Charles Aranguiz, men kula sneik seg utenfor målet til Claudio Braco. Foto: AFP PHOTO/ NELSON ALMEIDA/NTB Scanpix
ROBBEN-RAID: Arjen Robben løp fra fire chilenere og fikk skuddet forbi Charles Aranguiz, men kula sneik seg utenfor målet til Claudio Braco. Foto: AFP PHOTO/ NELSON ALMEIDA/NTB Scanpix Vis mer

Like etter ble Lens tatt av banen til fordel for Memphis Depay, 20-åringen som scoret vinnermålet mot Australia.

PSV-spilleren markerte seg raskt, blant annet med et langskudd som ble slått til corner. 

Men det var en annen innbytter som skulle bli den store helten.

Norwich-spiller Leroy Fer har ikke vært noen notorisk måljeger de siste månedene, men mot Chile trengte han bare én mulighet for å score. Etter å ha erstattet Wesley Sneijder, satte nemlig Fer ballen i kassa på sin første ballberøring.

Et hjørnespark ble slått tilbake til høyreback Daryl Janmaat, som lempet ballen inn i feltet.

Midt i 16-meteren stod 24 år gamle Fer merkelig aleine. Norwich-spilleren steg til værs og stanget kula utagbart bak Claudio Bravo.

Ny innbytter scoret  Chilenerne presset på for utligning mot slutten, men måtte vunnet kampen, skulle de ha tatt gruppeseieren.

I stedet var det Nederland som doblet ledelsen på overtid. En lang ball fra Nigel de Jong landet hos Arjen Robben, som suste oppover venstresida. Til slutt slo han inn i feltet hvor Memphis Depay ekspederte.

To mål på to kamper fra benken er fasiten for 20-åringen, som likevel trolig må finne seg i å starte på benken også i åttendedelsfinalen.

2-0 ble også sluttresultatet.

VM gruppe B:

Nederland   3   3   0   0   10 - 3   9
Chile 3 2 0 1 5 - 3 6
Spania 3 1 0 2 4 - 7 3
Australia 3 0 0 3 3 - 9 0
Nederland og Chile til åttedelsfinale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer