Innfører Grand Slam i skiflyging. Kan vinne 10 millioner

Hoppverden er enige om et forslag om å innføre en årlig Grand Slam-konkurranse i fire skiflygingsbakker som skal erstatte skiflygings-VM. Vinneren får hele 10 millioner kroner. Bare detaljer gjenstår.

KAN JUBLE TIL BANKEN: Daniel André Tande, Johann Andre Forfang, Andreas Stjernen og Robert Johansson vant VM-gull i lagkonkurransen i skiflyging i 2018. Om de flyr like godt i Grand Slam-formatet som trolig snart blir vedtatt, kan de tjene millioner av kroner. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
KAN JUBLE TIL BANKEN: Daniel André Tande, Johann Andre Forfang, Andreas Stjernen og Robert Johansson vant VM-gull i lagkonkurransen i skiflyging i 2018. Om de flyr like godt i Grand Slam-formatet som trolig snart blir vedtatt, kan de tjene millioner av kroner. Foto: AP Photo/Matthias SchraderVis mer

DUBROVNIK/OSLO (Dagbladet): Mens Casper Ruud imponerer stort i Grand Slam-turneringen French Open, skal hoppsporten nå innføre et eget «Grand Slam-format» i skyflyging - som samlet sett utgjør et årlig monster-VM i skiflyging gjennom konkurranser i minimum fire gigantbakker.

Forslaget framkom på kalendermøtet til det internasjonale skiforbundet (FIS) i Dubrovnik i dag. Det er en grunnleggende enighet i hoppverden om forslaget. Bare formaliteter gjenstår før forslaget skal vedtas i høst.

Dagbladet vet at det er snakk om de gigantiske hoppbakkene Vikersund, Planica, Kulm og Oberstdorf som skal tilsvare Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open i tennissporten.

I tillegg kan muligens Harrachow komme inn som en femte bakke i hoppsportens «Grand Slam». På sikt kan det også komme en kinesisk skiflyingsbakke inn i bildet.

Afterski #11: Therese Johaug kunne juble for gull, men ikke alt gikk etter planen etter rennet. Dette og mye mer i Afterski. Programleder/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

10 millioner

Skiflygingskonkurranse i disse fire monsterbakkene skal slås sammen til ett, hvor en verdensmester i skiflyging skal kåres hvert år. Forslaget framstilles som både hoppsportens «Grand Slam» og «Formel-1».

Vinneren som står igjen til slutt hvert år, vil stikke av med premiepenger på hele én millioner euro. Det tilsvarer cirka 9 750 000 norske kroner i dagens kurs.

- Kan vi stemme om den millionen euro allerede nå? spurte Walter Hofer, renndirektør for hopp i FIS, spøkefullt på dagens møte.

Forslaget kommer fra Planica, men støttes av Norge og i realiteten alle nasjoner. Det er en grunnleggende enighet om at hoppsportens «Grand Slam» skal innføres. Bare detaljene gjenstår før forslaget etter all sannsynlighet vedtas i høst.

Første utgave av dette formatet blir i så fall i 2022/23-sesongen, får Dagbladet opplyst. Formålet er å løfte skihopp til et helt nytt nivå.

Ikke for kvinnene

Norge har stolte tradisjoner i skiflyging og er historisk sett enda bedre i monsterbakkene enn i de vanlige K90- og K120-bakkene.

Seinest i det forrige skiflygingsverdensmesterskapet i Oberstdorf i 2018, ble Daniel André Tande individuell verdensmester.

I tillegg ble Norge verdensmestere i lagkonkurransen. Det samme klarte Norge i 2016, altså i de to siste VM-ene i skiflyging, samt også i 2006 og 2004. Roar Ljøkelsøy ble individuell verdensmester i skiflyging to år på rad.

I tillegg har Kenneth Gangnes, Anders Bardal og Rune Velta vunnet sølvet i de tre foregående VM-ene før Tande vant gullet sist.

I første omgang er ikke de kvinnelige hopperne tiltenkt å være en del av konseptet. FIS vil la utviklingen bestemme når også de blir en del av dette massive Grand Slam-formatet, altså når det er mange nok kvinnelige hoppere med.