Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Innfører kontroversielt system - fordel Kristoff

- Gjelder denne sesongen, bekrefter UCI til procycling.no.

FÅR VERDI: I fjor ga ikke Alexander Kristoffs triumfer i norske ritt uttelling på UCIs individuelle ranking. Det vil de gjøre denne sesongen, både eventuelle etappe- og sammenlagtseirer. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix
FÅR VERDI: I fjor ga ikke Alexander Kristoffs triumfer i norske ritt uttelling på UCIs individuelle ranking. Det vil de gjøre denne sesongen, både eventuelle etappe- og sammenlagtseirer. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix Vis mer

(procycling.no): Det kom som et sjokk på sykkellagene da UCIs planer for nye ranking- og poengsystem ble offentlig kjent.

Blant annet reagerte en forfjamset Richard Plugge på det nye rankingsystemet. Han er styremedlem i foreningen for profesjonelle sykkellag (AIGCP).

- Ingen har forhørt seg med oss om dette. Du kan ikke endre reglene helt plutselig i januar. Vi har tatt opp dette problemet, og UCI har sagt at de vil begrense regelendringene for 2015, sa Plugge til NOS.

- Blir brukt i 2015
Men overfor procycling.no bekrefter UCI at det nye poengsystemet blir gjeldende allerede for denne sesongen.

Dermed blir en monumentseier verdt like mange poeng som en hvilken som helst annen klassiker i verdenstouren, og treukersrittene blir likestilt hva gjelder poeng.

- Det nye systemet vil bli brukt i 2015. Vi skal bruke dette året på å samle kommentarer og observasjoner fra alle som er involvert og har interesser i verdenstouren rundt det nye poeng- og rankingsystemet, forklarer UCIs pressetalsmann Louis Chenaille overfor procycling.no.

Store endringer
Den største endringen er at den individuelle verdenstourrankingen forsvinner. Nå samles alle ryttere i samme ranking hvor samtlige UCI-ritt gir poeng.

Med andre ord vil poeng Alexander Kristoff vinner i ritt som ikke er med i verdenstouren også gi ham poeng på UCIs individuelle ranking. Til sammenligning ga hans triumfer i Tour of Norway, Tour des Fjords og Arctic Race ham null poeng i 2014.

Her leser du detaljene til det nye poengsystemet og sjekker hvor mange poeng hvert ritt gir (punkt 2.11.014).

Jobbet med i flere år
UCI avkrefter at de nye reglene kommer bardust på lagene som er del av verdenstouren, slik Plugge hevdet i nederlandsk media.

- Dette er noe vi har jobbet med de siste sesongene, sammen med de som er involverte i verdenstouren. Vi ønsker en klarere og mer inkluderende ranking som dekker en større del av kalenderen enn bare verdenstouren, sier Chenaille.

Det nye poengsystemet vil gjøre at UCI får en ranking som vil ligne mer på de nettstedene CQ Ranking og ProCyclingStats opererer med.

Fordel Kristoff
Det gir ryttere som Alexander Kristoff større muligheter til å hevde seg. Kristoff ble åttendemann på verdenstourrankingen for 2014 med snaut halvparten av poengene til vinner Alejandro Valverde.Til sammenligning er han tredjemann hos ProCyclingStats og fjerdemann hos CQ Ranking.

At alle ritt nå gir poeng, favoriserer Kristoff.

I 2014 syklet sammenlagtrytterne Chris Froome, Alberto Contador og Valverde totalt 33 rittdager i ritt utenfor verdenstouren, mens Kristoff alene hadde 37 rittdager i ritt som ikke var del av verdenstouren.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no. Lik Dagbladet Sporten på Facebook. Lik Dagbladet Sporten på Facebook.

VANSKELIGERE: President Brian Cookson og UCI innfører nytt ranking- og poengsystem. Det gjør det mer utfordrende for sammenlagtryttere å vinne. Her poserer briten med Thor Hushovd under fjorårets Tour of Beijing. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com
VANSKELIGERE: President Brian Cookson og UCI innfører nytt ranking- og poengsystem. Det gjør det mer utfordrende for sammenlagtryttere å vinne. Her poserer briten med Thor Hushovd under fjorårets Tour of Beijing. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media