Innfører ny metode for å avsløre sykkeljuksere

Magnetisme skal avsløre mekanisk doping.

En ny magnetisk testanordning avslører enhver form for forsøk på mekanisk doping i internasjonal sykkelsport.

Det hevder Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), som har hatt den nye testmetoden i bruk siden nyttår.

Den belgiske syklisten Femke Van den Driessche ble nylig utestengt i seks år for å ha en skjult motor i sykkelen sin. Saken er den første der en toppsyklist er avslørt for å ha forsøkt seg på det som omtales som mekanisk doping.

Van den Driessche ble avslørt av UCIs seneste redskap i jakten på juksere, en skanner som lager et magnetisk felt som sender data tilbake til et nettbrett. Nettbrettet vil så avsløre om det ligger en motor, magnet eller et annet objekt skjult i sykkelens ramme. Undersøkelsen tar angivelig mindre enn ett minutt.

UCI-president Brian Cookson hevder den magnetiske testmetoden er langt mer effektiv enn alt man tidligere har hatt tilgjengelig.

- Dette er noe vi tar veldig alvorlig på. Vi har en beskjed til jukserne: Hvis dere benytter denne formen for juksing, kommer vi til å ta dere, sier han.

UCIs tekniske direktør Mark Barfield opplyser at 507 tilfeldige undersøkelser ble utført under Tour de Romandie nylig. Ingen forsøk på teknisk juks ble avslørt.

Ved utgangen av 2016 skal mellom 10.000 og 12.000 sykkelscanninger ha blitt gjennomført i forbindelse med store internasjonale ritt. Tour de France er ett av dem.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram