Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Inngår kontroversiell avtale

Magnus Carlsens klubb Offerspill SK går inn i en kontroversiell avtale med spillselskapet Kindred.

SIER JA: Magnus Carlsen. Foto: AP Photo/Maria Emelianova
SIER JA: Magnus Carlsen. Foto: AP Photo/Maria Emelianova Vis mer

Sjakken gikk flere runder med seg selv i fjor sommer, før de bestemte seg for å takke nei til en sponsoravtale med spillgiganten Kindred, en avtale som ville gi forbundet mange millioner.

Magnus Carlsen var en av de som var sterkt for avtalen. Nå går hans egen sjakklubb, Offerspill SK, inn i en avtale med nettopp Kindred, melder selskapet i en pressemelding. Saken ble først omtalt av VG.

Avtalen vil gi fire millioner fordelt over to år.

- Dette er jeg stolt over og glad for. Disse midlene vil bidra til at Offerspill SK kan fortsette å vokse, og at klubben kan bidra med talentutvikling og breddesatsing på et nivå norsk sjakk ikke har sett tidligere, sier Magnus Carlsen i en uttalelse til VG.

Opphetet diskusjon

I sommer stemte Sjakkforbundet ned en avtale med Kindred, som ville vært verdt 50 millioner over fem år. Spørsmålet hadde på forhånd skapt stor splid i miljøet, selv om det ikke ble lagt skjul på at statusen ville vært totalforandret økonomisk sett.

Carlsen ytret nemlig klart og tydelig at han mente at forbundet burde gå for avtalen. Han opprettet så Offerspill, som raskt vokste og ga Carlsen-siden en haug med delegater - stemmer - under kongressen der spørsmålet skulle avgjøres.

Men Carlsen nektet for at det dreide seg om et kuppforsøk.

Saken kulminerte i at Carlsen til slutt meldte seg ut av Norges Sjakkforbund i november.

Ssjakkpresident Morten L. Madsen innkalte styret i Norges Sjakkforbund til et telefonmøte i ettermiddag. Etterpå kom forbundet med følgende uttalelse:

«Medlemmenes beslutning på kongressen sommeren 2019 var en sak om hvorvidt NSF skulle lobbyere for lisensmodell eller ikke.

Andre klubber eller medlemmer blir ikke påvirket at avtalen Offerspill har inngått.

Styret har ikke sett avtalen, men forutsetter at den er lovlig og vil følge med på hva lotteritilsynet og norske myndigheter fremover vil mene om avtalens lovlighet når den settes i verk.

Norges Sjakkforbund har selv siden Kongressen fått økonomiske støtte fra flere hold til økt satsning på talentutvikling. Det er bra.

Men fortsatt må forbundet jobbe videre med å styrke egen økonomi, for å ha midler til å kunne arbeide med både bredde og topp på en god nok måte.»

Juridiske vurderinger

Offerspills daglige leder, Jon Kristian Haarr, mener at problemspillere lider mer under dagens modell enn de ellers ville gjort.

- Vi har full respekt for meningsmotstandere. Men vi har vært veldig tydelig på vår sak og tenker at dette er noe som virkelig vil bidra til å øke sjakkinteressen og kapitalisere på den interessen som allerede er der ute i dag, sier Offerspill-lederen til VG.

Han sier at det har vært gjort flere juridiske vurderinger i saken, og at det er konkludert med at avtalen er lovlig. Blant annet kan ikke Kindreds logoer eller kommersielle budskap promoteres av Offerspill.

- Offerspill tenker fremtidsrettet. Klubben vil – akkurat som Kindred Group har forandret spillbransjen online – bidra til å endre sjakken. Offerspill har spenstige planer, blant annet gjennom å tiltrekke seg flere spillere online. Vi ønsker å gi Offerspill nødvendig starthjelp for å profesjonalisere sin struktur og igangsette prosjekter som kommer unge, norske sjakkspillere til gode, sier Kindreds pressesjef Peter Alling i en pressemelding.