INNHOPP: Martin Ødegaard fikk sine første minutter mot Vitesse søndag kveld. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
INNHOPP: Martin Ødegaard fikk sine første minutter mot Vitesse søndag kveld. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYVis mer

Martin Ødegaard debuterte

Innhopp for Ødegaard mot «norske» Alkmaar

Martin Ødegaard fikk debuten i sin nye klubb.

  • AZ Alkmaar - Vitesse 0-0 (0-0)

Søndag fikk Martin Ødegaard sine første minutter i Eredivisie da Vitesse møtte «norske» AZ Alkmaar.

Både Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø startet oppgjøret, mens Bjørn Maars Johnsen var henvist til benken for hjemmelaget. Det samme var Ødegaard, som signerte en låneavtale med Vitesse tidligere denne uka.

19-åringen måtte vente 77 minutter før han fikk komme inn, men klarte ikke å sette sitt preg på kampen i løpet av det knappe kvarteret han var på banen. Ødegaard endte opp med en håndfull ballberøringer, da bortelaget måtte bruke mesteparten av energien på å forsvare seg.

Vitesse ble satt under et kraftig press, og det var Johnsen, Svensson og Midtsjø som var nærmest seieren. Like før fulltid ble VAR tatt i bruk for å vurdere en mulig handssituasjon i Vitesses 16-meter, men bortelaget slapp med skrekken. Ødegaard og co. holdt unna for serietreeren, og kampen endte 0-0. Begge lagene er ubeseieret etter tre serierunder.

Valgte bort gamleklubben

Også Ødegaards gamle klubb i Eredivisie, Heerenveen, var interessert i playmakerens tjenester denne sesongen, men til slutt falt valget på Vitesse. Kompis og tidligere lagkamerat, Morten Thorsby, var blant dem som forsøkte å overtale Ødegaard til å ta en ny sesong i den blåhvite drakta.

- Dessverre valgte han ikke oss. Det er trist. Martin vil bli savnet, men jeg forstår valget, sier Thorsby til Dagbladet.

- Vitesse er en av klubbene i Nederland med høyest ambisjoner. De har gode fasiliteter og har en spillestil som passer Martin godt. Vitesse har en veldig synlig 10-er som kanskje ikke vi har i samme grad i vårt spillesystem. Det er 10-ern Martin er best i, så jeg forstår valget hans.

- En forbannelse

Ødegaard er hentet inn for å være en kreativ kraft i Vitesses angrepsspill, og lagets trener, Leonid Slutskij, har allerede stilt klare krav til nyervervingen.

I Heerenveen forrige sesong endte nordmannen opp med to mål og én målgivende pasning. Slutskij har gitt uttrykk for at disse tallene må bli høyere og at Ødegaard må bli mer effektiv i den avgjørende fasen.

- Martin er kapabel til å skru opp målpoengantallet flere hakk. Det var en forbannelse over Martins pasninger forrige sesong, hvor Martin gjorde alt rett, men sjansene ble blåst bort, sa Thorsby til Dagbladet tidligere denne uka.

«Norske» Eredivisie

Thorsby var selv i aksjon søndag ettermiddag, og gjorde en god kamp i 5-3-tapet mot Feyenoord.

22-åringen har startet årets sesong på forrykende vis, og er målpoengkonge i Eredivisie etter tre spilte serierunder. Mot Feyenoord ble det et nytt mål for Thorsby, som nå foreløpig står med tre mål og én målgivende pasning.

I VVV Venlos borteoppgjør mot Utrecht fikk Martin Samuelsen 65. minutter spilletid. Kampen endte 1-1. Lørdag fikk Dennis Johnsen 12. minutter for Ajax i deres 5-0-nedsabling av Emmen.