Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Innkalt på teppet til Kran

Idrettspresident Kjell Kran kaller i ettermiddag friidrettspresident Marius Rooth inn på teppet. Kran utelukker ikke at et ekstraordinært friidrettsting blir løsningen etter utøvernes krav om Rooths avgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er såpass mye støy i friidrett nå at jeg vil ha en runde med Rooth i dag og stille endel spørsmål, sier Kran til Dagbladet.

Mektige krefter i Idrettsforbundet mener etter det Dagbladet erfarer at et ekstraordinært friidrettsting nå er eneste løsning på rettighetskonflikten som har herjet Friidrettsforbundet i halvannet år.

- Jeg har ingen plan 1, plan 2 eller plan 3, og vurderer ingenting før jeg har dannet meg et bilde av hva dette er. Jeg trodde rettighetssaken var løst, jeg.

- Utelukker du ekstraordinært ting?

- Jeg kan kreve ekstraordinært ting, og utelukker ingenting, men jeg ville aldri gjøre noe slikt uten samtykke fra styret. Egentlig skal Friidrettsforbundet rydde opp selv. Jeg kan også med styrets samtykke sette et forbund under administrasjon, men det er absolutt ikke aktuelt her.

Ikke første gang

I fjor vår beordret Kjell Kran skipresident Jan Jensen til å innkalle til ekstraordinært skiting som følge av de fastlåste konfliktene med administrasjonen. Det endte med ny tillit til Jensen.

- Det skapte fred og ro i skiforbundet, sier Kran, som har vært opptatt med møter de siste dagene, og derfor ikke har fått med seg de mange TV-innslagene om saken.

- I kveld var jeg i middag med gode venner. De hadde fulgt med på alt, og hadde mange innspill i saken.

- Fikk du noen gode råd med deg til møtet?

- Nei, ingen særlig gode, sier Kran.

Men lutefisken var god.

Moen provosert

Friidrettskonflikten har bare blitt bitrere etter at friidrettsutøvernes interesseorganisasjon Akt.org tirsdag leverte en rein mistillitserklæring til forbundsledelsen i et åpent brev gjengitt i Dagbladet.

Beskyldningene har haglet for åpen mikrofon mellom Rooth og Akt.org-leder Anders Falkum.

Geir Moen har, som den eneste fortsatt aktive fra gulltida på 90-tallet, forsøkt å holde seg i bakgrunnen av konflikten. Men etter Rooths fraværende vilje til å komme utøverne i møte, sier han nå klart fra:

- Jeg har forsøkt å holde meg i bakgrunnen, men det er direkte latterlig av Marius Rooth å påstå at dette er utøvere i en grådighetskultur. Vi som var med i gullalderen hadde muligheten til å legge oss opp penger, men de som er på vei opp nå, forsøker bare å få oversikt og et satsingsgrunnlag for å bli gode. Ingen av disse har noe penger til overs, og da blir det vrøvl av Rooth å si at de ødelegger for fellesskapet, sier Moen.

Han understreker:

- Nå angriper jeg presidenten Marius Rooth, og ikke personen. For Marius er en kompis av meg.

Sprinttrener Leif Olav Alnes er også bekymret over situasjonen.

- Det er viktig at alle nå prøver å la fornuften råde og ikke lar emosjonene koke over.

- Hva bør partene gjøre?

- Partene må møtes i et reelt ønske om å finne en fornuftig og permanent løsning på konflikten. Man kan begynne med å bli enige om hva som er sentralt, og passe seg for avsporinger av typen grådighetskultur, på vei mot løsningen. Det vil være et utilgivelig feilgrep å ikke ta de aktive på alvor, sier Alnes, som presiserer at han sympatiserer med utøverne i konflikten.

- Hvordan opplever du din egen situasjon?

- Det kunne jeg sagt mye om, men det norsk friidrett trenger nå, er verdiskaping. Mitt viktiste bidrag må være å holde det sportslige i gang til fløyta går, sier Alnes.

Hele Norges coronakart