Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Innkalt til alvorsprat etter Lance-støtte

- Jeg burde vært mer presis, sier Martin Johnsrud Sundby.

INSPIRERT AV ARMSTRONG: Martin Johnsrud Sundbys forsvar av Lance Armstrong vekker oppsikt. Foto: Thomas Rasmus Skaug
INSPIRERT AV ARMSTRONG: Martin Johnsrud Sundbys forsvar av Lance Armstrong vekker oppsikt. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

(Dagbladet): Det var fredag langrennsløperen Martin Johnsrud Sundby i et intervju med NRK sa at Lance Armstrong for ham alltid vil være en stor helt. Samtidig ba han om at heksejakten på Armstrong måtte stoppe.

I dag får han krass kritikk fra Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther.

- Jeg innser at jeg burde formulert meg mer presist, for det var en del nyanser som forsvant. Jeg burde også vært enda tydeligere på at doping ikke har noen plass i idrettsverden, sier Johnsrud Sundby til Dagbladet tre dager senere.

- Står du for det som kom fram?

 - Først og fremst kan jeg ikke få presisert nok ganger at doping ikke har noe i idretten å gjøre. Jeg står høyt oppe på lista over dem som hater utøvere som bruker doping eller har brukt doping. Jeg har rett og slett null respekt for det. Doping og idrett hører ikke sammen.

- Pill råttent At han likevel ser formildende omstendigheter for Armstrong, forklarer han slik:

 - Lance har, så vidt jeg vet, aldri avlagt noen positiv test. Det jeg reagerer på, er at de som nå står fram mot ham, må ha visst dette i ti år. I alle disse årene har de holdt kjeft, og selv tjent millioner på grunn av Lance. Og da snakker jeg ikke bare om lagkameratene, men om hele sykkelsporten, sier Sundby, og fortsetter:

 - Lance bar sykkelsporten på sine skuldrer i disse årene. Svært mange i feltet ble tatt for doping. Systemet var relativt pill råttent på dette tidspunktet. Hvis ryktene om at positive prøver ble holdt hemmelige, og at Lance ble advart om kontroller, er sanne, så var jo hele sporten korrupt. Da blir det for meg helt feil at de samme folkene som har tjent på dette, nå skal hogge hodet av ham.

- Ingen respekt Martin Johnsrud Sundby understreker også at Armstrongs innsats for kreftsaken er like imponerende uavhengig av dopingsaken.

- Samtidig er det sånn at Lance sine prestasjoner var en vanvittig inspirasjon og motivasjon for meg som da jeg var yngre. Og disse øyeblikkene vil jeg jo ikke glemme.

AVSLØRT: Lance Armstrong. Foto: Joel Saget/AFP/NTB scanpix
AVSLØRT: Lance Armstrong. Foto: Joel Saget/AFP/NTB scanpix Vis mer

- Men hvis Lance var dopet, og dessverre tyder det på at han var det, har jeg ikke lenger respekt for ham som idrettsutøver, fastslår han.

Også for toppene i Norges skiforbund kom Johnsrud Sundbys utspill overraskende. Ifølge langrennssjef Åge Skinstad har herrelandslagstrener Trond Nystad hatt samtaler med løperen om saken.

- Nulltoleranse - Det er viktig å understreke at Martins utspill ikke er noe vi i skiforbundet står for. Vi er veldig tydelige på at at utøvere skal kunne straffes for doping også etter sin aktive karriere, sier Skinstad til Dagbladet.

- Frykter du at Sundbys utspill skal svekke tilliten til antidopingholdningen i norsk langrenn?

- Nei, ikke så lenge Martin understreker at det skal være nulltoleranse for doping i all idrett, sier Åge Skinstad.

NULLTOLERANSE: Langrennssjef Åge Skinstad. Foto : Bjørn Langsem
NULLTOLERANSE: Langrennssjef Åge Skinstad. Foto : Bjørn Langsem Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media