Innrømmer at en medalje til Tysse kommer med bismak

Er med til VM selv om han har sonet dopingdom.

KLAR FOR VM: Erik Tysse er med i den norske VM-troppen som reiser til Moskva, selv om han er dopingtatt. Her fra OL i London i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
KLAR FOR VM: Erik Tysse er med i den norske VM-troppen som reiser til Moskva, selv om han er dopingtatt. Her fra OL i London i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Førstkommende lørdag er det klart for årets godbit for friidrettsinteresserte: VM i Moskva.

Da er Usain Bolt (26) hissig på å revansjere tjuvstarten som betydde diskvalifikasjon fra 100 meter-finalen i VM for to år siden, mens Norges Andreas Thorkildsen (31) skal prøve å bevise at han fortsatt har flere mesterskapsmedaljer i seg.

Mesterskapet gir også kappgjengeren Erik Tysse (32) sjansen til å vinne sin første mesterskapsmedalje, ett år etter at han er ferdig med å sone dopingdommen fra 2010.

Tysse ble tatt for bruk av EPO i juli for tre år siden, og ble idømt to års utestengelse. Han hevder selv å være uskyldig dømt. Han klarte å kvalifisere seg for OL i siste liten i fjor, og representerte Norge i London.

- En tid for alt Flere har reagert på at en norsk dopingdømt utøver får stille i mesterskapet, blant annet Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther. Han kaller Tysses deltakelse merkelig.

En av grunnene er at Tysse er satt utenfor landslaget. 32-åringen får heller ikke trene på Olympiatoppen, og mottar ingen økonomisk støtte fra friidrettsforbundet.

- Vi, altså idrettsforbundet og friidrettsforbundet, har vært enige når vi har diskutert doping på et generelt grunnlag at de som har vært tilknyttet doping ikke skal få stipend eller støtte fra Olympiatoppen eller landslaget. Vi har ikke gitt noen rettigheter eller form for tilknytning til vår toppidrettsvirksomhet, men vi har heller ikke tatt fra ham retten til å drive sin idrett. Han har sonet sin straff, og det er noe vi har respekt for når Erik Tysse velger å fortsette å satse. Jeg må presisere at det er Norges friidrettsforbund som har tatt ham ut. Det er deres valg, men noe vi respekterer ut fra at han har sonet. Det er en tid for alt, for straff og soning, og for forsoning og respekt, sier generalsekretær i Norges idrettsforbund Inge Andersen til Dagbladet.

Andersen sier han har forståelse for at en del reagerer på at Tysse blir å finne på startstreken under det kommende verdensmesterskapet.

- Det er et dilemma, men vi er tydelige på at vi jobber for strengere straffer. Jo tyngre doping, jo strengere straffer. Vi har vært tydelige overfor WADA når vi har foreslått fire års utestengelse for tung doping. Det betyr at en dopingtatt utøver må stå over neste OL eller mister flere mesterskap.

Tapte i CAS Andersen sier han ikke er fremmed for at alle særforbundene i Norge i framtida kan komme til enighet om at dopingtatte utøvere må stå over det neste mesterskapet.

VIL HA STRENGERE STRAFFER: Hadde Inge Andersen og Norges idrettsforbund fått viljen sin, ville Erik Tysse fortsatt vært utestengt. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
VIL HA STRENGERE STRAFFER: Hadde Inge Andersen og Norges idrettsforbund fått viljen sin, ville Erik Tysse fortsatt vært utestengt. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

- Men jeg vil minne om at den britiske olympiske komiteen tapte en sak i CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport, red.anm.) etter at de ville utestenge tidligere dopingtatte britiske utøvere fra OL i London.

Saken Andersen sikter til gjelder syklisten David Millar og sprinteren Dwain Chambers. De vant i CAS, og begge deltok i fjorårets OL.

- Hva ville en eventuell VM-medalje til Tysse bety for deg?

- Der kan jeg trekke en parallell til OL i London i fjor. Du får ikke de maksimalt positive vibrasjonene av at Alexander Kristoff ble slått av Aleksandr Vinokurov, en utøver som hadde blitt tatt og sonet sin straff for doping. Aller helst ville jeg sett at vi ikke hadde hatt en dopingsak à la Erik Tysse.

Generalsekretæren legger også til at han ikke har noe i mot Tysse.

- Jeg har respekt for mål om å konkurrere og om trening. På mange måter viser denne saken styrken til det demokratiske norske samfunnet, sier Andersen.

BEDYRER SIN USKYLD: Erik Tysse (t.h.) hevder han er uskyldig dømt. Her med sin advokat Gunnar Martin KjennerFoto: Morten Holm / NTB Scanpix
BEDYRER SIN USKYLD: Erik Tysse (t.h.) hevder han er uskyldig dømt. Her med sin advokat Gunnar Martin KjennerFoto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer