SJOKKERTE: Pernille Blume, gullkandidat på 100 meter fri, roet helt ned halvveis og misset en finaleplass. Det skapte store reaksjoner. Foto: AFP PHOTO / Odd Andersen
SJOKKERTE: Pernille Blume, gullkandidat på 100 meter fri, roet helt ned halvveis og misset en finaleplass. Det skapte store reaksjoner. Foto: AFP PHOTO / Odd AndersenVis mer

Pernille Blume etter EM-skandalen

Innrømmer blemme etter skandaleheat: - Lei meg hvis jeg har såret noen

Pernille Blume (24) innrømmer at hun kunne prioritert annerledes.

Den danske svømmestjerna Pernille Blume (24) skapte store reaksjoner da hun i semifinalen på 100 meter fri ledet, men så roet helt ned halvveis og mistet en finaleplass.

Hun uttalte selv at hun ønsket å se hvor fort det kunne gå. Men planen for den regjerende OL-mesteren på 50 meter fri, var jo i utgangspunktet å ta seg til en finale.

Derfor reagerte trenerne med sjokk og raseri. Kritikken mot 24-åringen haglet, og hun ble kalt både «egoistisk» og «respektløs».

Nå tar hun bladet fra munnen.

- Ingen god beslutning

Onsdag kveld postet hun en rekke innlegg på Instagram, i «storyen». Der ligger innleggene i et døgn før de blir borte.

- Alle spør meg hva som skjedde, og jeg skal gjøre mitt beste for å forklare det så ærlig som mulig. Jeg er lei meg hvis jeg har såret, støtt eller vist mangel på respekt overfor noen. Det var aldri min intensjon, skriver Blume.

Hun innrømmer at valget hun tok kanskje ikke var det aller beste.

- Det jeg gjorde var for meg selv og hvor mye jeg var villig til å risikere, med fare for å ligne et fjols. Jeg er villig til å risikere mye, og jeg har aldri følt meg mer fri til å gjøre det. Jeg kan ikke si at det var en god beslutning. Det var det ikke, når man ser resultatet, sier Blume.

NRK-ekspert og VM-vinner fra 2012, Aleksander Hetland, var også forundret over valget den danske jenta tok. Han understreket overfor Dagbladet at hun var en av gullkandidatene på distansen.

Skandalen

Det som skjedde var at den danske svømmeyndlingen stupte i bassenget og svømte forrykende de første 50 meterne - og ledet. Men ved vendingen klasket hun hånden i veggen, og i stedet for å ta en vanlig vending under vannet, snudde hun over vann og roet tilsynelatende betraktelig ned.

Med det røk finaleplassen. Både treneren og forbundet var i harnisk, og uttrykte dette i en pressemelding.

- Før løpet hadde trenerstaben ikke mindre enn tre ganger gjennomgått en strategi med Pernille, og det var hele veien en enighet, sier sportssjef Lars Green Bach i uttalelsen.

En av de som reagerte, var den tidligere svømmeren Mette Jacobsen. Hun er ikke i tvil om hvorfor hun tror Blume dro det stuntet.

RIVALEN: Svenske Sara Sjöström. Foto: Jonas Ekströmer / TT
RIVALEN: Svenske Sara Sjöström. Foto: Jonas Ekströmer / TT Vis mer

Rystet

På 50 meter fri tapte hun nemlig gullet med ett hundredel for den svenske svømmestjerna Sara Sjöström. De to er naturlige rivaler, og storfavoritten Blume var trolig veldig skuffet.

- Motivasjonen var at Blume ville vise at hun kunne svømme like fort som henne, sier en rystet Jacobsen til Ekstra Bladet.

Hun fortsatte med en tirade.

- Unnskyld meg, men det er egoistisk av henne. Hva hun har tenkt å bruke det til, vet jeg ikke. Jeg kan forstå at hun er frustrert, men løpet er over, og da må hun se fremover. Det er så mange mennesker som legger mye penger i sporten. Det er respektløst gjort. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Jacobsen.

Torsdag svømmer for øvrig Blume på danskenes lag under 400 meter medley.