Innrømmer blod-tilførsel

ÖSTERSUND (Dagbladet): Den østerrikske skiskytteren Wolfgang Rottmann (28) innrømmer overfor Dagbladet at han sist sommer tilførte blod to ganger. - Det virket ikke, så jeg kuttet det ut.

Idet verdensmesteren på 20-kilometeren fra Holmenkollen for to år siden er i ferd med å starte intervjuet med Dagbladet, kommer Wolfgang Perner (34) - bronsevinneren på sprinten i OL - bort til bordet for å fortelle at de har fått munnkurv og får ikke snakke om noe som handler om doping.

Han har fått beskjed fra de østerrikske lederne, etter at også Perner snakket med Dagbladet bare 40 minutter tidligere.

Rottmann beklaget så først at han ikke får lov til å si noe. Men bestemmer seg for å snakke likevel:

- Dette dophysteriet er dårlig for imaget vårt. Alle snakker om dopingskandale. Men det finnes ingen dopingskandale. Det er riktigere å si at dette er en medisinsk skandale. Mot legens vilje tilførte to utøvere litt blod for ikke å bli syke. Det er langt fra doping, sier Wolfgang Rottmann til Dagbladet.

- Virket ikke

- Synes du ikke dette er doping?

- Nei, og det er også en grunn til at ingen østerrikere er tatt for doping.

Så kommer det:

Trolig i et forsøk på å ufarliggjøre den ukomfortable situasjonen østerriksk skisport har havnet i etter funnet av blodposer i leiligheten østerrikerne leide under OL, forteller Rottmann åpent at han i fjor sommer sjøl tilførte blod to ganger.

- Jeg begynte å få tette luftveier og injiserte blodet i håp om å unngå å bli syk. Men jeg ble syk likevel, så det virket tydeligvis ikke. Det ble med de to gangene, jeg har ikke brukt det siden, sier Rottmann til Dagbladet.

- Heller ikke under OL?

- Nei, nei, nei.

Navngir synderne

Perner syntes heller ikke disse tilfellene kunne omtales som doping da Dagbladet snakket med ham før munnkurven ble pålagt.

- Nei, det synes jeg ikke. Husk at dette blodet er tynnere enn vanlig, og de tok det bare for å komme seg raskere i slag mellom konkurransene.

- Hvilke utøvere gjelder dette?

- Det var to langrennsløpere. Ingen andre tok det, sier Perner. Begge kom langt nede på resultatlistene i OL.

- Kjente du til at de injiserte blod under OL?

- Ja, svarer Perner.

- Så hvorfor tok ikke du det, om du ikke mener det er doping?

- Jeg trengte det ikke. Jeg er fit og i god form. Min «doping» var å trene hardt i høyden de siste tre ukene før OL, sier mannen som innen han vant OL-bronse på sprinten i Salt Lake, ikke hadde vært på pallen i et internasjonalt renn siden 1992.

Under gårsdagens skiskyttersprint her i Vstersund ble Wolfgang Perner beste østerriker på 13. plass. Rottmann ble nummer 18.

VIRKET IKKE: - Jeg begynte å få tette luftveier og injiserte blodet i håp om å unngå å bli syk. Men jeg ble syk likevel, så det virket tydeligvis ikke, sier den østerrikske skiskytteren Wolfgang Rottmann.