SMILER IGJEN: Dag-Eilev Fagermo delte ut klemmer til spillerne sine etter den fantastiske snuoperasjonen mot Aalesund i går. Etter to strake bortetriumfer medgir Odd-treneren at utspillet om å stryke målsettingen om topp seks var mest taktisk ment. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
SMILER IGJEN: Dag-Eilev Fagermo delte ut klemmer til spillerne sine etter den fantastiske snuoperasjonen mot Aalesund i går. Etter to strake bortetriumfer medgir Odd-treneren at utspillet om å stryke målsettingen om topp seks var mest taktisk ment. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / ScanpixVis mer

Innrømmer bløff etter brannfakkel for åtte dager siden

Fagermo ville bli kvitt mediemas.

||| (Dagbladet): Det karakteristiske gliset er tilbake i ansiktet til Dag-Eilev Fagermo, etter to sterke borteseire på rappen mot Strømsgodset og Aalesund.

Like høyt oppe var ikke Odd Grenland-treneren uka i forveien.

1-6 borte mot Vålerenga og 0-0 hjemme mot Brann falt tilsynelatende Fagermo så tungt for brystet at han valgte å skrinlegge klubbens målsetting om å bli blant de seks øverste på tabellen.

- Det må vi nok glemme nå, de forventningene kan vi ikke innfri. Poengsituasjonen tilsier at vi havner på nedre tabellhalvdel, sa Fagermo til TV 2 i skuffelsen etter den målløse kampen mot Brann.

- Merket presset
Men ting snur seg som kjent fort i fotball. Åtte dager etter «fallitterklæringen» er Odd plutselig på sjetteplass på tabellen - og da innrømmer en lattermild Fagermo at han kanskje ikke var helt oppriktig etter Brann-kampen.

- Jeg skjønner spørsmålet. De seks poengene vi har tatt nå, mot lag som ikke tapt hjemme på lenge, er så sterke at det viser kvaliteten vår. Jeg må innrømme at jeg uttalte meg som jeg gjorde for å dempe presset litt. Det sliter litt på gruppa når forventningene blir såpass høye som før sesongen. Vi hadde jo ambisjoner selv etter den gode vinteren vi hadde, og da blir det litt sånn at vi merker presset når vi får en dårligere start enn det vi trodde, sier Odd-treneren til Dagbladet.

Han er likevel usikker på effekten av den lille bløffen.

- Jeg tror ikke det utgjorde noen forskjell. Det demper jo presset fra media litt, du får ikke alle de spørsmålene og det blir litt mindre mas, føler han.

Rekdal med bernaise
I går så det helsvart ut for laget hans da Aalesund ledet 2-0 med 17 minutter igjen å spille. Men en stor sluttspurt, der Simen Brenne, Morten Fevang og Torgeir Børven scoret hvert sitt mål fra det 73. til det 82. minutt, gjorde at Fagermo kunne innta seiershamburger med bernaisesaus etter kampen - et måltid han kalte «Rekdal med bernaise».

Etter kampen hevdet han at Børven hadde selvtillit nok for et helt fylke, men Fagermos selvtillit kunne nok også dekket et betydelig geografisk areal.

- He-he, jeg har jo trua på det jeg står for, ellers kunne jeg ikke vært trener. Men det er med meg som med alle andre: Jeg er sterk og trygg på en del områder, og så har jeg andre områder hvor jeg ikke er like selvsikker, sier Fagermo, uten å utdype.

Vraket dressen
Etter 1-6-tapet mot Vålerenga bestemte han seg for å slutte å bruke dress på sidelinja, og heller gå tilbake til treningsdress.

Å gi det æren for at det har blitt sju poeng på de tre neste kampene er kanskje å overdrive, men Fagermo mente klesbyttet handlet om folkelighet.

- Når du sitter i dyre klær og taper 1-6 på bortebane, er det fram med grilldressen. Det handler om signaleffekten. Enkelte i klubben har vært ivrig på dette med ress, men jeg føler det er viktig å få fram arbeidsantrekket. Nå er jeg fra Akkerhaugen, og der kler vi grilldress bedre enn dress. Det handler om folkelighet. Skal vi gjenvinne folket etter 1-6-tap, må jeg også være folkelig.

- Hva annet er annerledes med Odd enn at du skiftet antrekk?

- Vi har pratet en del, om at vi står for det vi har drevet med. Så har vi spilt litt mer kynisk på bortebane. Til å være et nyopprykket lag i fjor tok vi brukbart med poeng på bortebane i fjor også, men akkurat nå leder vi bortebanetabellen, vi har tatt 13 poeng på fremmed gress. Like bak det vi tok i hele fjor. Om vi blir like gode hjemme kan det bli en god sesong, sier Fagermo - vel vitende om at Odd var et av fjorårets beste hjemmelag.

Får serielederen på besøk
Såpass gode at treneren på et tidspunkt hevdet motstanderne fryktet Skagerak Arena mer enn Lerkendal.

Serieleder Tromsø kommer på besøk til 16.mai-kampen, og Fagermo øyner en ny, fin skalp.

Han fnyser imidlertid av dem som mener «Gutan» har overprestert.

- For meg er det ikke noe som heter å overprestere. Over tid får du det du fortjener. Jeg har følt at vi har hatt stang ut i noen kamper i år, men i går bommet Magnus Sylling Olsen på en kjempesjanse for AaFK på overtid, og da hadde vi stang inn. Tromsø ligger der de fortjener. Men samtidig er de ikke noe unikum i Tippeligaen. Det går fint an å slå dem, sier han.

VRAKET DRESSEN: 1-6-tapet mot Vålerenga var siste gangen Dag-Eilev Fagermo tok på seg findressen til kamp. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
VRAKET DRESSEN: 1-6-tapet mot Vålerenga var siste gangen Dag-Eilev Fagermo tok på seg findressen til kamp. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer