Jelena Välbe doping

Innrømmer doping-problemer

Overraskende ærlig Jelena Välbe.

STORE DOPINGUTFORDRINGER: Russlands langrennssjef Jelena Välbe innrømmer utstrakt svindel blant de nestbeste i russisk langrenn. Stjernene derimot er blitt internasjonalt bra kontrollert de siste sesongene, men sliter nå med å få konkurrere i utlandet igjen,. Her jubler Aleksandr Bolsunov og gutta for stafettgullet i sist OL. Ny dopingutstengelse fra WADA kan gjøre det vrient for dem å komme tilbake. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB
STORE DOPINGUTFORDRINGER: Russlands langrennssjef Jelena Välbe innrømmer utstrakt svindel blant de nestbeste i russisk langrenn. Stjernene derimot er blitt internasjonalt bra kontrollert de siste sesongene, men sliter nå med å få konkurrere i utlandet igjen,. Her jubler Aleksandr Bolsunov og gutta for stafettgullet i sist OL. Ny dopingutstengelse fra WADA kan gjøre det vrient for dem å komme tilbake. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

FLERE dopingsaker plager på nytt russisk langrenn. Bruddene gjelder særlig løpere under elitenivået, og får den mektige langrennssjefen Jelena Välbe til å komme med en sjelden innrømmelse:

- Vi gjør det selvsagt ikke bra. Det er dopingsaker, og de kommer i bølger, sier hun til det statlige nyhetsbyrået Ria Novosty.

Avsløringene av statlig svindel før, under og etter Sotsji-OL 2014, har gjort at Russland som nasjon nesten gjennomgående har vært utestengt de siste ti åra:

  • Nå har verdens antidopingbyrå (WADA) på nytt forlenget denne internasjonale boikotten av Putins Russland.

Det betyr at hverken den russiske nasjonalsangen eller det russiske flagget kan brukes i internasjonale konkurranser, mens stjernene i teorien kan være med som såkalte «nøytrale utøvere». Det siste bestemmer den enkelte idrettsgren.

Snart skal derfor ledelsen i det internasjonale Skiforbundet (FIS) diskutere om Aleksandr Bolsjunov og de andre av Putins skihelter, skal slippes løs i løypene igjen.

Foreløpig er disse russiske løperne blitt holdt unna på grunn av Putins angrepskrig mot Ukraina, men nå kan dopingproblemet også stoppe dem.

DENNE gangen er det den store bredden i russisk langrenn som ifølge Välbe, gjør kontrollen ekstra vanskelig.

- Vi har en horde med skiløpere. Jeg kjenner ikke disse personlig, understreker hun.

I dette ellers overraskende oppgjøret med dopingproblemer i egen sport, er det en reservasjon verdt å merke seg.

Jelena Välbe kontrollerer vanligvis alt og alle i russisk langrenn. Men fraskriver seg altså ansvaret for de mange dopingsakene.

NYLIG var Välbe på en russisk antidoping-samling i den vakre turistbyen Suzdal noen timer med bil nordøst for Moskva, og fortalte om en bedrøvelig dopingstatistikk i russisk langrenn:

  • Hver eneste sesong er det et tosifret antall langrennsløpere som uteblir fra testene. Vinteren 2016/17 var det blant annet hele 24 slike brudd.

Problemet er blitt så stort at Välbe vil straffe disse russiske skiløperne økonomisk når de lurer seg unna de nasjonale dopingjegerne:

- Hvorfor betaler vi skiløperne?, spurte hun retorisk på konferansen, og tilføyde:

- De glemmer jo ikke hvor de er når pengene kommer. Hvis vi straffer med penger slutter de å leke på internett, og konsenterer seg heller om å fylle ut opplysningene på ADAMS.

ADAMS er det internasjonale systemet for dopingkontroll. Välbes problem er imidlertid at russernes form for dopingkontroll ikke holder mål ifølge internasjonal standard:

  • Etter tiår med svindel stoler ingen lenger på Russland

Den mistroen fikk forleden WADA til å forlenge utstengelsen av supermakten på ubestemt tid fordi russiske myndigheter ikke har fulgt opp internasjonale krav om nøytral dopingkontroll.

Utenlandske utøvere får heller ikke lov til å konkurrere i Russland. Ingen skireiser dit, altså.

DENNE beslutningen ble som ventet møtt med russisk raseri. Sannsynligvis anker sportsmyndighetene den nye utestengelsen til Idrettens voldgiftsdomstol (CAS).

Der fikk Russland sist overraskende halvert straffen på fire år. Siden den gang har Putins krigføring gjort det langt mindre fristende å gi den nasjonalistiske russiske toppidretten nye sjanser.

FOR det er nettopp Putins aggressiv nasjonalisme som langrennsjefen Jelena Välbe alltid fronter:

- Jeg er dypt overbevist om at IOC ikke lenger er en sportsorganisasjon, men en politisk bevegelse. Selvsagt må vi lete etter alternativer. Kanskje sammen med IOC, sier Välbe nå i et nytt intervju med Ria Novosty, og hinter om et mulig samarbeid med den olympiske bevegelsen bare IOC-president Thomas Bach får gjennomført bruddet med de vestlige demokratiene:

I påvente av nye regler i IOC, forblir hun helt lojal til Putins linje. Skisjefen anbefaler russere flest å kjøpe leilighet i den sønderskutte ukrainske byen Mariupol før prisene stiger med okkupantenes oppbygging av ruinene, og hun skjønner godt at 86 prosent av innbyggerne i Estland ifølge en ny russisk «meningsmåling» visstnok vil flytte til Russland om Putin går til krig også der.

Så tett er russisk langrenn knyttet til regimet.

KJØP LEILIGHET NÅ! Jelena Välbe anbefaler russere å flytte til ukrainske Mariupol. FOTO: REUTERS/Pavel Klimov/File Photo
KJØP LEILIGHET NÅ! Jelena Välbe anbefaler russere å flytte til ukrainske Mariupol. FOTO: REUTERS/Pavel Klimov/File Photo Vis mer

NESTEN hver dag sprer hun Putins propaganda gjennom ulike medier. Nå skjeller hun igjen ut forbudet mot russisk flagg og nasjonalsang i OL og andre internasjonale stevner:

- Denne idiotiske fornedrelsen av en nasjon. De sier til oss: - Reis og glem nasjonalhymne og flagg. Bare svik din egen mor!

- Men nå er tida vi ikke kan reise uten flagg. Vi boikotter ikke, men vi kan ikke dra i en slik situasjon. Vi kan ikke skape splid i vårt eget folk. Noen vil si: - Ja, vi skjønner at sportskarrieren er kort. Andre som har barn i det militære , vil si: Dere konkurrerer under et hvitt flagg, forrædere!

MEN, vær sikker:

  • Når IOC snart åpner for at flere av Putins sportsstjerner kan konkurrere internasjonalt, kommer Jelena Välbe til å ønske dem lykke til.

Da teller det ikke lenger at Aleksandr Bolsjunovs foreldre bor i krigssonen, og at Välbe tviler på om han noen gang godtar å konkurrere utenlands i «hvite, nøytrale, filler»

Det raseriet mot IOC og WADA som nå dominerer russiske sportsmedier, er et spill. Målet er å bryte ned den internasjonale boikotten.

Akkurat det er i hvert fall blitt litt vanskeligere med denne nye russiske dopingavsløringen og WADAs beslutning om fortsatt å holde Putins Russland utenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer