Innrømmer feil: - Det var uklokt

Etter bare tre serierunder vraker Eirik Horneland taktikken han har brukt hele vinteren på å øve inn i Rosenborg-laget.

TUNGT: Rosenborgs trener Eirik Horneland må fortsatt vente på sin første seier som Rosenborg-trener etter 0-0 hjemme mot Strømsgodset. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
TUNGT: Rosenborgs trener Eirik Horneland må fortsatt vente på sin første seier som Rosenborg-trener etter 0-0 hjemme mot Strømsgodset. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

LERKENDAL (Dagbladet): Etter å ha blitt pepet av banen for andre strake hjemmekamp har Rosenborg-karrieren til Eirik Horneland fått en verst tenkelig start.

Allerede er kritikerne på banen og mener at 44-åringen kan få sparken allerede neste helg, om det skulle bli et nytt tap borte mot Molde.

For til tross for at Rosenborg igjen måtte ta til takke med et poeng foran et misfornøyd hjemmepublikum leverte trønderne trolig sin beste kamp for året. Likevel kunne like gjerne Strømsgodset som Rosenborg fått med seg alle poengene ut ifra sjansene lagene skapte.

- Dette er så langt unna sånn det skal være. Den gjengen der presterer så fryktelig dårlig. Ikke kom og fortell meg at denne troppen ikke kan spille fryktelig mye bedre. Hva gjør du da som styreleder? Du kan ikke bytte hele laget, og da må treneren gå. Hvis de får juling i Molde, som de fort kan gjøre, så kan Horneland ryke etter den kampen, sa Jesper Mathisen på TV2s FotballXtra-sending.

Foreløpig virker det som at kritikken preller av Rosenborg-treneren. For til tross for mengder med kritiske spørsmål er ikke Horneland lei av alle de negative spørsmålene og kritikken han får.

- Det er en del av jobben min, det har jeg ingen problemer med og jeg skjønner hvorfor de kommer. Det må jeg forholde meg til og så må vi jobbe beinhardt for å snu motgangen til noe positivt, sier Horneland til Dagbladet.

Permanent skifte

Noe har riktignok Horneland måtte gi seg på.

Allerede i serierunde nummer fire har han sett seg nødt til å skrinlegge sin 4-4-1-1-formasjon, til fordel for den RBK-tro 4-3-3-varianten trønderne har hatt stor suksess med helt siden Nils Arne Eggens dager.

Formasjonsomleggingen er kommet for å bli ifølge Horneland selv.

- Jeg er veldig sikker på at Rosenborg er et 4-3-3-lag og jeg tror at vi bare kan skrinlegge alt annet enn det, sa Rosenborg-treneren til pressen etter 0-0 mot Strømsgodset.

På spørsmål om hva han tenker om at han valgte en annen taktikk de første kampene når han nå er så klar på hvilken formasjon som passer laget sitt, er haugesunderen ærlig om egne feil.

- Jeg tenker at det var uklokt. Sett i ettertid var det uklokt, innrømmer Horneland.

SKUFFET: Rosenborgs Pål André Helland satt nesten 10 minutter på benken før han gikk i garderoben. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
SKUFFET: Rosenborgs Pål André Helland satt nesten 10 minutter på benken før han gikk i garderoben. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Ikke gode nok

Mot Strømsgodset var uansett ikke formasjonsendringen nok til å ta med seg tre poeng, mot et bortelag som lå strukturert i en defensiv formasjon og fikk med seg poenget de hadde håpet på.

Pål André Helland var involvert i et par av de mer farlige angrepene trønderne hadde, men innrømmer at det er mye som gjenstår for at de forrige års suverene seriemester er der de ønsker å være.

- Det er litt for sjelden at vi får det til å sitte offensivt. Vi spiller litt på feil bevegelser og sånt, så vi må bare øve, øve, øve, så kommer det, sier Pål André Helland.

- Vi er et hakk bedre enn vi har vært, men fortsatt ikke gode nok, fortsetter han.

Også André Hansen mener formasjonsendringen ga noen positive svar.

- Vi fikk litt mer trygghet defensivt, det er mer kjent for oss. Per dags dato leverer vi ikke den kvaliteten som skal til for å vinne fotballkamper, sier keeperen, som igjen leverte en matchvinnerredning for å hjelpe Rosenborg ta ett poeng.

Savnet Trondsen

En viktig årsak til at Rosenborg nå igjen spiller 4-3-3 er at Anders Trondsen igjen er spillefri. Etter å ha slitt med mange skader og smerter i åtte måneder har 24-åringen nå trent godt i halvannen uke og var tilbake i startoppstillingen som midtbaneanker.

TILBAKE: Anders Trondsen spilte sin første kamp for året. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
TILBAKE: Anders Trondsen spilte sin første kamp for året. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Jeg synes det hjelper veldig å få Trondsen tilbake, vi har manglet det midtbaneankeret. Du ser at han bidrar veldig i den rollen. Vi skal bygge videre rundt ham i den playmakerrollen, lover Horneland.

- Vi har savnet Trondsen, det er det ingen tvil. Han er det typiske midtbaneankeret vårt. Nå er han tilbake og det er lettere å bygge rundt den formasjonen, gjentar treneren.

- Er det ikke bekymringsfull at dere er så avhengig av en spiller at dere må legge om taktikken uten ham?

- Jo, det er jo det. Det er klart, vi har andre som også kan bekle den rollen, men han bekler den på en skikkelig ordentlig måte, sier Horneland.

Selv om han nå for godt kaster 4-4-1-1, som han hadde stor suksess med i Haugesund, bemerker Horneland at det ikke betyr at alle hans prinsipper også forsvinner i samme stund.

- Vi kan ikke kaste over bord alt vi har øvd på så langt. Mye av de samme prinsippene ligger der, understreker treneren.