Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Innrømmer usikkerhet før Norge-kampen. - Om vi ikke har lært noe, så er vi dumme

Tre møter og tre tap mot Norge: Slovenias revansjelyst er stor, men usikkerheten også før skjebnekampen i dag.

HAR IMPONERT: Jan Mursak (nummer 39) og Slovenia har imponert så langt i OL. De slo USA og Chris Bourque 3-2 etter overtid i den første kampen. I morgen spiller Norge mot Slovenia om en kvartfinaleplass i OL. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
HAR IMPONERT: Jan Mursak (nummer 39) og Slovenia har imponert så langt i OL. De slo USA og Chris Bourque 3-2 etter overtid i den første kampen. I morgen spiller Norge mot Slovenia om en kvartfinaleplass i OL. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GANGNEUNG (Dagbladet): Slovenia vant to av sine tre gruppekamper i OL-turneringen, mens Norge tapte sine tre.

Fra klokka 08.40 i dag tidlig skal det avgjøres om det blir Slovenia eller Norge som avanserer til OL-kvartfinalen. Taperen må pakke sammen og reise hjem.

Etter den slovenske nedturen i VM i fjor - hvor de blant annet røk på et sviende 1-5-nederlag mot Norge i Paris - så måtte landslagstrener Nik Zupancic takke for seg.

Inn har den finske kapasiteten Kari Savolainen kommet. Før morgendagens skjebnekamp har han merket at tapet mot Norge ennå sitter i hos spillerne.

- Gutta snakker om dårlige erfaringer mot Norge, men om vi ikke har lært noe av det 1-5-tapet så er vi dumme. Vi forbereder oss godt til den kampen, men vi er underogs uansett hvem vi møter, sier Kari Savolainen til Dagbladet etter den slovenske treningen i Gangneung i dag.

- Ikke press på oss

I tillegg til 1-5 i fjor, så var en rekke av de slovenske spillerne også med å tape 1-3 mot Norge i VM i både 2015 og 2013 - og flere ganger har ikke lagene møttes i mesterskap tidligere.

STORTAP: Slovenia røk på et sviende 1-5-tap mot Norge i Paris under ishockey-VM i fjor. Her er lagets kaptein Jan Mursak i duell mot Norges kaptein Jonas Holøs, mens keeper Lars Haugen følger med. Foto: Franck Fife / AFP / NTB Scanpix
STORTAP: Slovenia røk på et sviende 1-5-tap mot Norge i Paris under ishockey-VM i fjor. Her er lagets kaptein Jan Mursak i duell mot Norges kaptein Jonas Holøs, mens keeper Lars Haugen følger med. Foto: Franck Fife / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Dårligere erfaringer er altså faktisk det eneste de har mot Norge.

Lagets stjernespiller Jan Mursak (30) har fem poeng (tre mål, to assists) på tre kamper i Sør-Korea, og ligger på andreplass på poenglista i OL-turneringen. Den tidligere NHL-proffen i Detroit Red Wings har scoret mål og vært god i alle ligaer han har spilt (NHL, AHL, KHL og nå i SHL).

Mursak - nå lagkamerat med Mats Rosseli Olsen og Mattias Nørstebø i svenske Frölunda - har tegnet seg for ni poeng (fem mål, fire assists) på de ni kampene han har spilt i Sverige siden overgangen fra KHL i januar.

Overfor Dagbladet er han likevel ydmykheten selv når han vurderer egne sjanser.

- Det blir en tøff kamp mot Norge. Det er ikke noe press på oss, vi er for å nyte opplevelsen. Men vi skal gi alt, og så får vi se hvordan det går, sier han etter en slovensk trening hvor de hadde ekstra fokus på overtallspill.

SJU SPILLEMÅL: Slovenia har scoret sju spillemål på sine tre OL-kamper, mot Norges to. Her hubler Jan Mursak med lagkamerater etter matchvinnerscoringen mot USA: Foto: Frank Franklin II / AP / NTB Scanpix
SJU SPILLEMÅL: Slovenia har scoret sju spillemål på sine tre OL-kamper, mot Norges to. Her hubler Jan Mursak med lagkamerater etter matchvinnerscoringen mot USA: Foto: Frank Franklin II / AP / NTB Scanpix Vis mer

- På papiret er vi kanskje ikke det beste laget, men så lenge vi kjemper så kan alt skje. Jeg er glad for den suksessen vi har hatt så langt, sier Mursak.

- Var Norge den enkleste motstanderen dere kunne få i en playoff-kamp?

- Det er ingen enkle motstandere i OL, så det hadde ikke spilt noen rolle om det ble Sveits, Tyskland eller Norge. Vi er underdog mot alle lagene.

- Norge har tapt alle sine tre kamper?

- Jeg har ikke sett noen av Norges kamper, men de var i en tøff gruppe. Jeg synes Norge har et bra lag. De har mange gode spillere som har spilt og spiller i KHL og SHL. Vi har fokus på vårt spill, og så får vi se om vi kan ryste flere lag i denne turneringen.

Ice Hockey  Pyeongchang 2018 Winter Olympics  Men Preliminary Round Match - U.S. v Slovenia - Kwandong Hockey Centre, Gangneung, South Korea  February 14, 2018 - Jan Mursak of Slovenia in action against Team USA. REUTERS/Brian Snyder
Ice Hockey Pyeongchang 2018 Winter Olympics Men Preliminary Round Match - U.S. v Slovenia - Kwandong Hockey Centre, Gangneung, South Korea February 14, 2018 - Jan Mursak of Slovenia in action against Team USA. REUTERS/Brian Snyder Vis mer

- Vi har heller ikke så rutinert lag som Norge, en motstander vi alltid har slitt mot. Jeg håper bare vi klarer å legge igjen respekten for dem i garderoben.

- Hva husker du fra 1-5-tapet mot Norge i VM i fjor?

- Da fikk Norge uttelling på nesten alle skuddene sine. De scoret tre mål i første periode, og det ble vanskelig for oss å komme inn i kampen. Men vi spilte uansett ikke bra i det mesterskapet, vi har spilt mye bedre i OL.

Husker feil om stjerna

Norges landslagskeeper Lars Haugen (30) og hans Färjestad spilte mot Jan Mursak og Frölunda i den siste SHL-kampen før OL-pausen 3. februar. Haugen & Co. vant 5-4 på bortebane etter overtid. Hans minner fra den kampen er dog ikke de beste.

- Mursak var god, men han scoret ikke på meg, så jeg har en god følelse før kampen mot dem i morgen, sier Lars Haugen til Dagbladet.

Men der husker han feil: Sloveneren var nemlig mannen som reduserte til 2-4 i andre periode, og han hadde også assist da Mattias Nørstebø utlignet til 4-4.

Jan Mursak smiler når han hører at Haugen tror han ikke scoret på ham.

- Sa han at jeg ikke scoret? Da tar han feil. Jeg spilte også mot han i KHL da han var i Minsk, så jeg har nok scoret på han tidligere også.

- Men så lenge vi vinner i morgen, så spiller det ingen rolle hvem som scorer, sier Jan Mursak til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!