EN NY KARRIERE: Marion Jones reiser rundt og foredrar for studenter i livet etter dopingdommen. Her er hun i Beograd i Serbia i 2011. Foto: Marko Drobnjakovic / AP / NTB Scanpix
EN NY KARRIERE: Marion Jones reiser rundt og foredrar for studenter i livet etter dopingdommen. Her er hun i Beograd i Serbia i 2011. Foto: Marko Drobnjakovic / AP / NTB ScanpixVis mer

Innrømmet doping av hensyn til barna

- Innså at jeg var en hykler.

(Dagbladet): Da Marion Jones vant fem medaljer i sommer-OL i 2000 var hun på toppen av friidrettsverdenen og spadde inn heder, ære og dollar.

Det var bare det at suksessen var hjulpet godt framover av doping. Ved hjelp av designerdopet THG var Marion Jones en del av den store Balco-skandalen som rystet friidretten i USA.

Men for Jones' del var det bare rykter som knyttet henne til doping inntil hun selv innrømmet det på en pressekonferanse i oktober 2007.

Et vrak inni seg Innrømmelsen fikk enorme konsekvenser for henne. Den internasjonale olympiske komitéen tok fra henne samtlige OL-medaljer, og på toppen av det fikk hun seks måneder i fengsel fordi hun løy om sin egen dopingbruk under en høring i 2003.

Nå, sju år senere, reiser Marion Jones rundt og foredrar for unge mennesker om sine feilvalg i livet.

- Jeg var på toppen av verden, men inni meg var jeg et vrak, fortalte Jones til studentene ved Texas Christian University, da hun holdt et foredrag for studentene der tirsdag denne uka, skriver universitetsavisa TCU 360.

Barna avgjorde Dopingryktene om Jones skjøt virkelig fart da ektemannen hennes, kulestøteren C. J. Hunter, ble tatt for doping like før OL i 2000. De to skilte lag, og Jones ble sammen med en annen friidrettsutøver, Tim Montgomery.

Sammen fikk de en sønn, før Montgomery også ble utestengt for dopingbruk i 2005.

To år senere krøp Marion Jones til korset, og innrømmet sin egen dopingbruk.

OVERLEGEN: Marion Jones var suveren. Kanskje ikke så rart, siden hun var dopet. Her er hun på Bislett, etter 100-meterseieren i 2002. Foto: Arnt E. Folvik
OVERLEGEN: Marion Jones var suveren. Kanskje ikke så rart, siden hun var dopet. Her er hun på Bislett, etter 100-meterseieren i 2002. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

- Hvorfor, ville en student ved Texas Christian vite.

- Jeg fortalte barna mine at de måtte gjøre de riktige tingene, men jeg innså at jeg var en hykler selv, svarte Jones på spørsmålet, før hun la til:

- Jeg tok valget om ikke å lyve for dem også.

Medaljens bakside Samtidig innrømmet hun også at hun ble overrasket over hvor streng straff hun fikk. I ettertid mener hun at de seks månedene i fengsel hjalp henne framover.

- Når du virkelig har suksess kommer du til å ha mange venner og finne mye familie som du ikke visste at du hadde. Det viktigste er å huske på menneskene som har fått deg dit du er. Hva er poenget med å ha en god trener som bryr seg om deg og gir deg gode råd om du ikke hører på dem, sa Jones til studentene.

FEM OL-MEDALJER: I 2000-OL vant Marion Jones fem medaljer. Her feirer hun gullet på 100 meter. Etter dopinginnrømmelsen mistet hun alle. Foto: Bjørn Langsem
FEM OL-MEDALJER: I 2000-OL vant Marion Jones fem medaljer. Her feirer hun gullet på 100 meter. Etter dopinginnrømmelsen mistet hun alle. Foto: Bjørn Langsem Vis mer