Kjetil Jansrud

- Innser at vi har dårlig tid

Kjetil Jansrud (36) erkjenner at savnet etter det ekstreme med toppidretten vil komme for en dag. Men før savnet virkelig melder seg, skal han feire kjærligheten med sin forlovede Benedicte Mortensen.

GIFTER SEG I AUGUST: Kjetil Jansrud og Benedicte Mortensen planlegger bryllup i august. Foto: NTB
GIFTER SEG I AUGUST: Kjetil Jansrud og Benedicte Mortensen planlegger bryllup i august. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BISLETT (Dagbladet): Det har gått drøye to måneder siden Kjetil Jansrud la skiene på hylla.

Hans siste opptreden i alpinsirkuset ble utforrennet i Kvitfjell i slutten av februar.

Foran et fullsatt publikum, med både venner og familie til stede, tok 36-åringen farvel med det eneste livet han har kjent til i lang tid.

Siden den gang har Jansrud startet et nytt kapittel i livet, med datteren Frøya og sin forlovede Benedicte Mortensen. Nå handler det ikke lenger om å jobbe hardt for å bli verdens beste alpinist, nå handler det først å fremst om å skape gode hverdagsminner for datteren på halvannet år.

For når en dør lukkes, åpner det seg en ny, fortalte Jansrud til Dagbladet i starten av mars.

Likevel var det hverdagsminnene fra toppidretten gutten fra Vinstra kom til å savne mest ved karriereslutt.

Men de har han fortsatt med seg, forteller han.

FØRSTE PRIORITET: Kjetil Jansrud sammen med dattene Frøya. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FØRSTE PRIORITET: Kjetil Jansrud sammen med dattene Frøya. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Gifter seg i august

I november 2021 delte Jansrud gladnyheten om forlovelsen til Mortensen, selv om de allerede hadde vært forlovet i ett år.

Og nå legges de siste brikkene i puslespillet til festen som skal stå i slutten av august.

- Det går veldig bra, og da er det jeg som svarer. Jeg vet ikke om min forlovede hadde svart akkurat det samme. Vi får god hjelp på de tingene vi venter på. Men vi innser at vi har veldig dårlig tid. Det skal skje i slutten av august og nå er det tre måneder til.

Han fortsetter:

- Det går så sykt fort.

Jansrud innrømmer at han har utsatt en del ting han burde tatt tak i for tre uker siden. Men å våkne opp i juli og tenke på alt som skulle vært fiksa i mai, orker han ikke.

Dermed begynner brikkene i puslespillet å falle sakte, men sikkert på plass, understreker han.

- Jeg mener vi har stålkontroll til å bare kose oss. Akkurat i dag er Benedicte rundt og ser på leverandører av diverse ting. Jeg vil ikke kalle det et helt team hun har rundt seg, for hun gjør veldig mye, men jeg tipper vi kommer i mål. Jeg tipper hun er drit stressa. Skikkelig stressa. Jeg er sånn at jeg gleder meg.

Om drøyt tre måneder skal de feire kjærligheten med både familie og venner.

For en festens dag skal det uansett bli, understreker Jansrud.

Savnet

Når bryllupsplanleggingen er over og duoen har gitt hverandre sitt ja, får Jansrud kanskje tid til å kjenne på savnet etter toppidretten.

For det vil komme for en dag, erkjenner han.

- Jeg har kanskje ikke savna skikjøringa og den delen av å være med laget helt enda. Det tenker jeg sikkert kommer nå det begynner å bli konkurranser igjen. Men jeg var ikke på Kvitfjell sammen med laget og da kan man føle litt sånn: Shitt, nå sitter gutta på lunsj og har det gøy. Eller at de legger ut en fellesskapsting på SoMe, som man vet at de gjør. Da det er liksom kjedelig å sitte hjemme, sier Jansrud.

Han fortsetter:

- For det kommer aldri igjen, på samme måte. Det savner jeg litt, jeg gjør det. Samtidig har jeg hatt verdens deiligste tid etter at jeg la opp, for det var veldig på tide. Det har akkurat vært like godt som jeg så for meg at det skulle være.

PREGET AV SKADE: Super-G rennet ble Jansruds eneste renn under sitt siste OL i Beijing. Foto: NTB
PREGET AV SKADE: Super-G rennet ble Jansruds eneste renn under sitt siste OL i Beijing. Foto: NTB Vis mer

Men å omstille seg fra og alltid ha et konkret mål. Alltid ha en konkurransedato i kalenderen å prikke inn formen til. Og alltid gjennomføre et renn, for så å kort tid seinere gjøre seg klar til det neste, kan by på utfordringer.

Og for noen er det enklere enn for andre, understreker Jansrud, som selv mener han befinner seg et sted midt imellom.

- Jeg tror det treffer veldig ulikt fra person til person. Du leser om skrekk- og gladeksemplene. Du hører om dem som sliter med å finne mening i livet, som på en måte blir sittende rolig og ikke føler på noen egenverdi. Plutselig er alle de enkle målene som er veldig fint med idretten borte. Også har du de som trer rett inn i jobb og på en måte ikke ser seg tilbake. Jeg heller nok mot det siste, men jeg er liksom ingen av delene.

18 år i toppidretten

Avgjørelsen om å legge opp var imidlertid Jansrud komfortabel med.

Han har fikk gleden av en 18-årig lang karriere.

OL-gull, VM-gull, 23 verdenscupseire og en rekke andre mesterskapsmedaljer har det blitt siden han debuterte i verdenscupen i et slalåmrenn i Wengen 19. januar 2003.

Han tok sitt første OL-gullet i super-G i Sotsji i 2014. I 2018 tok han og Aksel Lund Svindal dobbeltseier i OL-utforen. Det samme gjorde duoen i VM i Åre det påfølgende året.

BROBYGGERE: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal. Foto: NTB
BROBYGGERE: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal. Foto: NTB Vis mer

Nå trener Jansrud mer lystbetont. Men ikke lenger fordi treningen skal ha en effekt når mesterskapene starter.

Den tidligere verdenseneren har heller ikke landet helt konkret hva framtida skal innebære.

På den måten har han ikke noe som henger over seg, forklarer han.

- Men sånn er det med jobber også, det er tidsfrister som henger deg. Jeg har liksom ingenting som henger over meg nå. Jeg skal ta vare på familien og kose meg med Frøya. Jeg vil skape gode hverdagsminner med henne, sier han.

Vil bygge et lag

Siden karriereslutt har likevel ikke tilbudene latt vente på seg.

Flesteparten av de er idrettsorientert. Men foreløpig har Jansrud ti fugler på taket og ingen i hånda, forklarer han.

- Det er diverse alpinsendinger, som kunne vært interessant for meg å få med seg nå og da, men det er liksom ikke noe som er min jobb i hovedsak, sier han og fortsetter:

- Jeg vet ikke helt spesifikt hva jeg ønsker å jobbe med. Men jeg tror jeg har lyst til å bruke den kompetansen jeg har lært gjennom mange år, ikke bare gjennom idretten, men det å bygge et lag og ha masse folk rundt seg for å prøve å drive prosesser framover. Vi får se om det er noen som tar kontakt på det nivået, ellers blir det nok litt forskjellige småting fram til den tid, som jeg tror kan bli veldig spennende.

FORLOVET: Kjetil Jansrud og Bendicte Mortensen gifter seg i august. Foto: Erik Johansen / NTB
FORLOVET: Kjetil Jansrud og Bendicte Mortensen gifter seg i august. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

Men synlig i TV-ruta blir ikke det tidligere alpinesset med det første, om vi skal tro Jansrud selv.

- Jeg vet ikke om jeg kan si at jeg har fått TV-tilbud, men jeg har fått mulighet til å være med på en del TV-konsepter, hvis det er lov å si. Der må jeg nok skuffe de som ønska å se meg der, jeg har takka nei til det aller meste.

Fra et helt nøytralt ståsted er 71 grader nord og Kompani Lauritzen av konseptene som frister mest, påpeker Jansrud.

Men ikke fordi de er på TV. Rett og slett fordi det bygger på noe som han selv har vært en del av i en årrekke - Et godt lag.

- Jeg er jo veldig naturglad, så det er på en måte en naturopplevelse som jeg kanskje kunne tenkt meg. Om det er på TV, eller ikke, det bryr jeg meg ikke så mye om. For det er faktisk en kul greie å bli kjent med mennesker og måtte jobbe sammen som team.

- Men jeg har ikke vurdert noen av de tingene der, det får eventuelt komme etter hvert. Så får vi bare se.

- Idretten har mye å gå på

Delekulturen og samholdet på det norske alpinlandslaget har vært omtalt som en suksessoppskrift i mange år. Først ut kom kameratskapet mellom Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt. Deretter fulgte Lund Svindal og Jansrud opp.

- Det er en kultur som har vært der i mange år. Man er avhengig av de individene som tar vare på gruppa. Man blir ikke tatt ut som i militæret for å gå gjennom et regime for å bli en spesiell person, sa tidligere lagkamerat Aleksander Aamodt Kilde til VG i 2020.

DEN VIKTIGE LAGKULTUREN: Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde i Kvitfjell i mars. Foto: Erik Johansen / NTB
DEN VIKTIGE LAGKULTUREN: Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde i Kvitfjell i mars. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

Jansrud tror utfordringen med idretten er at det både skal være plass til individet, samtidig som det skal være plass til de som trenger mer fellesskap. Og han vil ikke være den som skal belære, verken om det ene eller andre.

- Du trenger ikke noen som skal komme inn å belære deg hvordan det skal være. Du har de lagene som egentlig fungerer bra med individualister og som ikke har det så ok på tur, men som presterer veldig bra. Også har du det motsatte. Jeg kan bare svare for hvordan jeg har hatt det og kan sikkert lede folk, hvis de vil ha tips.

- Jeg tror nok ikke jeg blir en idrettsrådsgiver. Men jeg tror idretten har mye å gå på, absolutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer