- Innstilt på å være hjelperytter

Men Boasson Hagen sykler gjerne for egne sjanser.

SKAL HJELPE CAV: Edvald Boasson Hagen gratulerer etappevinner Mark Cavendish etter målgang på den 2.etappen i Tour de France. I dag skal Edvald hjelpe lagkompisen til ny seier. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
SKAL HJELPE CAV: Edvald Boasson Hagen gratulerer etappevinner Mark Cavendish etter målgang på den 2.etappen i Tour de France. I dag skal Edvald hjelpe lagkompisen til ny seier. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

• Følg 4. etappe av Tour de France i vårt studio fra rundt kl. 12.30

Én triumf er i allerede boks. Verdensmester Mark Cavendish (27) er favoritt til å doble antallet etappeseirer i årets Tour de France når det drar seg mot ny massespurt etter 214,5 kilometer onsdag.

Spurtkanonen fra britiske Isle of Man beviste nok en gang at han er verdens raskeste menneske på sykkel da det ble knepen seier i den første massespurten på flatmark til belgiske Tournai mandag.

HJELPERYTTER:  Edvald Boasson Hagen skal hjelpe Cavendish til en topplassering i dag.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HJELPERYTTER: Edvald Boasson Hagen skal hjelpe Cavendish til en topplassering i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Da fikk opptrekker Edvald Boasson Hagen (25) beskjed om å holde seg unna, for Cavendish ville gjøre jobben alene i en hektisk avslutning. På fjerde etappe blir det trolig andre boller med Boasson Hagen og lagkamerat Bernhard Eisel i viktige hjelperytterroller.

Også de neste to etappene innbyr til oppgjør mellom spurtkanonene.

Må ofre seg Rudsbygdingen er normalt en spurter i utfordrerklasse, men Sky-rytteren har som jobb å ofre seg for verdensmester Cavendish på spurtetappene i rittet.

- Jeg er innstilt på å være hjelperytter de kommende dagene, så får jeg heller snu om og gjøre noe annet om jeg får beskjed om det, sa Edvald Boasson Hagen før spurtetappen mellom Abbeville og Rouen i Nord-Frankrike.

En teknisk krevende s-sving når en kilometer gjenstår vil bli avgjørende. Skal Cavendish få rett utgangsposisjon før 750 meter med flat spurt på 8,5 meter bredt oppløp, bør Eisel og Boasson Hagen lede ham trygt gjennom og gi fri bane mot målstreken.

Norges eneste Tour de France-rytter av året skal etter planen ligge foran sin lagkamerat til det gjenstår 200-250 meter for å servere briten ny etappetriumf - i så fall den 22. i karrieren.

Utfordrerne er flere enn mange, først og fremst Matthew Goss, André Greipel, Peter Sagan og Alessandro Petacchi.

Tyske Marcel Kittel har vært småsyk de siste dagene. Amerikanske Tyler Farrar skulle ønske seg ny triumf på USAs uavhengighetsdag, men han ble redusert av en velt på forrige etappe.

Høyst usikkert Boasson Hagen har tråkket inn til plasseringene 5-3-19-2 hittil i Tour de France. Om mannen med to etappeseirer fra i fjor får nye sjanser av laget sitt, er høyst usikkert. Sky prioriterer å kjempe for sammenlagtseier med Bradley Wiggins og etappeseirer til Cavendish.

3.- og 2.-plassen til nordmannen hittil er kommet på etapper med korte motbakkeavslutninger, der Boasson Hagen har sin største styrke.

Neste mulighet kan komme på 12. etappe til Annonay Davézieux neste fredag - dersom han får fri fra hjelperytterrollen.

FLAT ETAPPE: Edvald Boasson Hagen er klar for ny etappe i Tour de France. En etappe som sannsynligvis ender i massespurt. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FLAT ETAPPE: Edvald Boasson Hagen er klar for ny etappe i Tour de France. En etappe som sannsynligvis ender i massespurt. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet ikke. Vi ser an dag for dag, er svaret fra hovedpersonen selv.

Mark Cavendish har vunnet henholdsvis 4, 6, 5, 5 og hittil én etappeseier i Tour de France de fire årene spurtkanonen har deltatt i rittet. Flest etappeseirer i en og samme Tour de France gjennom tidene har Freddy Maertens (1976), Eddy Merckx (1974) og Charles Pelissier (1930) med åtte hver.

(NTB)

I FORM: Mark Cavendish skal få hjelp av Edvald Boasson Hagen i spurten.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I FORM: Mark Cavendish skal få hjelp av Edvald Boasson Hagen i spurten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer