HERJER:  James Rodriguez har hatt et fantastisk mesterskap så langt. Med to mål mot Uruguay sendte han Colombia til kvartfinalen og seg selv til topps på toppscorerlisten. Foto: AFP PHOTO / FELIPE DANA/POOL
HERJER: James Rodriguez har hatt et fantastisk mesterskap så langt. Med to mål mot Uruguay sendte han Colombia til kvartfinalen og seg selv til topps på toppscorerlisten. Foto: AFP PHOTO / FELIPE DANA/POOLVis mer

Inntil videre er James Rodriguez bedre enn Neymar og Messi

Morten P. kommenterer.

RIO DE JANEIRO: (Dagbladet.no) James Rodriguez (22) ble kåret til gruppespillets beste spiller. Før kvartfinalen mot Brasil 4. juli er han blitt enda bedre.

11 mål har Colombia scoret uten superstjernen Falcao som måtte melde forfall til VM. Min påstand er at grunnen til det er Falcaos fravær. For uten sin største spiller er James Rodriguez blitt både Colombias og VM-turneringas beste spiller.

Jeg tror ikke det hadde vært sånn om Falcao hadde vært her og spillet og oppmerksomheten hadde rotert rundt han.
  
INNEHOLDER VM-HISTORIEN et flottere mål enn det James Rodriguez serverte da han ga Colombia 1-0 mot Uruguay etter 28 minutter på Maracana i denne åttendelsfinalen? Kan hende det, men jeg vil se det først. Mange er garantert like fine, men bedre stiller jeg meg tvilende til. For det er knapt mulig å score et mål vakrere, mer fullendt og bedre gjennomført enn det prakteksemplaret James Rodriguez signerte.

I min bok er Colombias 1-0 kunst i ordets rette forstand.

Motaket på brystet, vendingen og den den perfekte timingen før foten fant ballen og dæljet den i mål fra 25 meter via tverrliggeren er i den rekkefølgen selve definisjonen på perfeksjonisme, og alt man kan kreve av et mål og en målscorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2-0, FORDI COLOMBIA også er et meget godt fotballag på toppen av å ha VMs beste spiller så langt, inneholdt alt man kan kreve av offensiv samhandling. Frispillingen til venstre, crossballen mot den lengste stolpen, headingen tilbake og til slutt sparket i mål - selve angrepets punktum. Og kategoriseres 1-0 som en scoring der Jams Rodriguez sitter med ett hundre prosent av eierskapet, må han dele 2-0 med nesten halvparten av det laget som til nå har gjort sterkest inntrykk i Brasil.

Og da har jeg ikke en gang kommet til den målfeirende dansen som har fått alle til å elske Colombia.

Deilig å se den også.
 
I KJØLVANNET AV Suarez-skandalen var denne åttendelsfinalen på Maracana en helt enorm fotballkamp. Ikke bare en stor fotballkamp slik alle åttendelsfinaler i et VM er. Det var en helt gedigen fotballkamp, selv etter det tunge Brasil-dramaet i Belo Horizonte var forventningene enorme både til spillet og stemningen. Og utgangspunktet var enkelt - i hvert fall for alle uruguayanere - det var dem mot oss.

Uruguay mot resten av verden.

Uruguay mot Suarez-dommen iscenesatt av alle de onde europeiske stormaktene i FIFA.

OG DU MERKET det allerede tidlig denne første vinn-eller-forsvinn-VM-dagen her i Brasil. På Copacabana i Rio, der jeg tok en spasertur i morgentimene, var det ingen forbrødring å snakke om slik det alltid er mellom fans fra konkurrerende land. Det var bare klikker -  noen gule og noen blå. Det var fotballsegresjon uten tilnærming til forståelse og tilgivelse. Og utenfor Maracana, som nøytral europeer uten valgte farger, var mangelen på fellessakap enda tydeligere.

Det var dem mot oss.

For fotballnasjonen Uruguay var det ingen andre å stole på enn dem selv.

OG DET VAR ikke nok. Ikke på banen og ikke på tribunen der de også fikk kjørt seg. 64 år etter at de stjal VM-gullet fra Brasil i dette fotballens tempel var de ikke i nærheten av noe som helst. Og det skyldtes ikke Suarez-dommen - det skyldtes utelukkende Colombia. Som denne kvelden hadde slått Uruguay med fem Suarezer på banen.

BRASIL I KVARTFINALEN blir Colombias største utfordring til nå. Med mange mil. Likevel har de ingen grunn til å føle seg skremt eller engstelige før matchen i Fortaleza. For akkurat slik Mexico ga Brasil store problemer i gruppespillet var Chile i stand til å gi brasilianerne enda mer trøbbel i den første åttendelsfinalen. Chile var faktisk det beste laget.

DET SISTE ÅPNER ikke bare døra til optimisme i den colombianske troppen. Det gir Colombia stor tro på at det faktisk er mulig å slå Brsil ut av sitt eget VM. Og skjer det ikke noe drastisk med Brasil så tror jeg de gjør det også.

Colombia viser jo ingen svakheter.

De viser bare fram mange spillere med mot og ferdigheter alle har grunn til å misunne dem.