Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Inntil videre vinner kaptein Skjelbred over Martin Ødegaard i alle uttak

Morten P. kommenterer.

 ENTEN ELLER:  Per Ciljan Skjelbred må vike hvis Martin Ødegaard skal starte for Norge skriver Morten Pedersen. Foto: NTB Scanpix.
ENTEN ELLER: Per Ciljan Skjelbred må vike hvis Martin Ødegaard skal starte for Norge skriver Morten Pedersen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

SANDVIKA (Dagbladet): Skal Martin Ødegaard spille fra start mot Aserbajdsjan må Per Ciljan Skjelbred sitte på benken. Det skjer ikke.

Den romantiske delen av A/S Fotball-Norge vil ha Martin Ødegaard fra start mot Aserbajdsjan. Koste hva det koste vil.

DELER AV DEN faglige eliten vil ha Martin Ødegaard istedenfor Mats Møller Dæhli.  Lars Tjærnås er en av dem (uttalt på MAX onsdag kveld).

MENS ANDRE IGJEN vil ha i pose og sekk, det vil si både 19 år gamle Mats og snart 16 år gamle Martin i lagoppstillingen søndag kveld.

Jeg er rimelig sikker på at alle blir skuffet.

AT PER-MATHIAS HØGMO velger bort Mats Møller Dæhli til fordel for Martin Ødegaard er nemlig utenkelig med tanke på det førstnevnte har gjort på landslaget siden han debuterte mot Danmark for ett år siden. Mats Møller Dæhli har med et par unntak vært Norges beste spiller i de ti kampene han har spilt. Høgmo vraker selvfølgelig ikke en sånn spiller. Hvilket betyr at Martin Ødegaards konkurrent til en plass i startoppstillingen mot Aserbajdsjan — fordi de sentrale posisjonene er opptatt av Stefan Johansen og Alexander Tettey - er Per-Ciljan Skjelbred.

Etter bare fire kamper vraker selvfølgelig ikke Høgmo sin kaptein.

JA, MARTIN ØDEGGARD, akkurat som Mats Møller Dæhli, har i utgangspunktet alt som skal til for å kle den såkalte 10'er-rollen bak spissen, hvilket betyr at det i teorien er plass til både yndlingene og kapteinen samtidig. Sannsynligvis er det den jobben som passer dem best også. Men ikke ennå, og ikke i et lag som jobber hardt med å rendyrke et offensivt mønster med innoverkanter og backer som kommer rundt.

Og i hvert fall ikke i Baku.

PER-MATHIAS HØGMO vil nemlig ha to klassiske 4-4-2 spisser som utfyller hverandre gjennom å møte og true rommet bak motstanderens forsvarsrekke. Slik Joshua King og Tarik Elyounoussi er i stand til på sitt beste. Han ønsker inntil videre verken en spiss som ofte faller ned i rommet bak den andre spissen, slik Håvard Nielsen hadde en tendens til mot Estland, eller en 10'er som har det rommet som arbeidsplass for å stikke igjennom spissen, kanter eller sentrale midtbanespillere på løp. I tillegg handler søndagens lagoppstilling om balansen mellom spill og motspill.

Der Høgmo selvfølgelig er nødt til å vektlegge den delen av spillet folket glemmer når de ser Martin og Mats leke seg med ballen i beina.

MATS MØLLER DÆHLI har tatt steg defensivt, er blitt flinkere til å lede sin mann inn i banen, men har fortsatt forbedringspotensial når motstanderen har ballen. Martin Ødegaard, som i Strømsgodset har fått lov til å spille sin fotball uten defensivt ansvar, har enda mer å lære. Og du gambler ikke med to slike spillere fra start i en midtbanefirer som sliter nok som den gjør med posisjoneringene uten ball, i hvert fall ikke i en kvalifiseringskamp.

Uansett krav.

VERKEN MØLLER DÆHLI eller Ødegaard holder koken i 90 minutter på dette nivået. Det må også tas med i betraktningen. Per-Mathias Høgmo kan ikke unne seg romantikernes luksus. Han er nødt til å se mer enn bare de deilige øyeblikkene duoens kreativitet og blikk for omgivelsene kan skape ut av nærmest ingenting. For du starter ikke med to mann du "vet" må byttes ut et sted mellom 60 og 75 minutter inn i kampen.

Derfor blir Martin Ødegaard joker mot Aserbajdsjan.

Det er bare sånn det er.   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling