Insisterer på å være god i alt

Blant gutta har flere for lengst spesialisert seg på sprint. Marit Bjørgen derimot, vil fortsatt være best i alt.

Düsseldorf (Dagbladet): Langrennssporten utvikler seg fort. Og løperne med den. Norge har for lengst opprettet eget sprintlandslag. Flere løpere har tatt valget, sprint framfor lengre distanser.

For Marit er ikke snakk om noe valg i det hele tatt. Hun vil være god på alle distanser, og er overhodet ikke med på at den stadige framgangen på lengre løp går på bekostning av sprintegenskapene.

Trener knapt sprint

I fjor kom hun ikke videre fra sprintprologen i VM (16 beste, red.anm.), men vant til gjengjeld 20-kilometeren. Flere langrennskjennere har antydet at slik kan vi komme til å se mer av framover. At stadig større styrke på lengre løp vil måtte gå utover sprinten, selv hos Marit Bjørgen.

-  Det er jeg ikke med på, sier Marit til Dagbladet.

-  Det er utholdenhet som er basisen også i sprint. Og det var først da jeg begynte å få skikkelig framgang kapasitetsmessig at jeg også ble bedre i sprint.-  Jeg er ikke det minste redd for at det ene går på bekostning av det andre, sier Marit, som knapt trener sprint i det hele tatt.

En ekstremt godt trimmet motor, kombinert med rå muskelstyrke og usedvanlig velegnede gener har gjort Marit til et unikum i langrennssporten. Hun er jenta som behersker alt. Spørsmålet er om det vil vare.

Flere må velge

 VM-DRONNING:  Bjørgen vant tre gullmedaljer, en sølv og en bronse i årets ski-VM. Foto: Ole C.H. Thomassen
VM-DRONNING: Bjørgen vant tre gullmedaljer, en sølv og en bronse i årets ski-VM. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

-  Marit er så spesiell at hun får sprintegenskapene som en bonus av den øvrige treninga hun gjør, sier utholdehetsekspert Atle Kvålsvoll i Olympiatoppen.-  Men selv hun kan kanskje bli tvunget til å velge, en gang i framtida. Det avhenger av utviklingen, sier Kvålsvoll.

Sesongstart

Uansett slipper Marit Bjørgen å tenke på spesialisering på ei stund. I morgen går hun sesongens første verdenscuprenn, sprinten i Düsseldorf. Hun er favoritt, selv om hun er stinn av trening og knapt har trent ei eneste økt beregnet på sprint.

-  Men jeg er i god form og er spent på rennet. Det skal bli spennende å se hvor jeg står. Det føles bra, men en er jo aldri helt sikker, sier sprintdronninga.