Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-tremila i Lahti

Intern norsk kamp før VM. Nå kan det få konsekvenser: - En situasjon ingen andre opplever

Martin Johnsrud Sundby, Finn-Hågen Krogh, Didrik Tønseth og Sjur Røthe erkjenner at utlendingene kan ha fordel av den interne norske kampen i forkant av VM-tremila.

KJEMPER SAMMEN: Martin Johnsrud Sundby, Finn-Hågen Krogh, Didrik Tønseth og Sjur Røthe har kjempet hardt for å komme seg med på tremilslaget i VM. I dag skal de kjempe hardt sammen for norsk VM-gull. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
KJEMPER SAMMEN: Martin Johnsrud Sundby, Finn-Hågen Krogh, Didrik Tønseth og Sjur Røthe har kjempet hardt for å komme seg med på tremilslaget i VM. I dag skal de kjempe hardt sammen for norsk VM-gull. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Uttaket til 30 kilometer fellesstart med skibytte skapte mye temperatur før VM i Lahti. Martin Johnsrud Sundby oppfordret landslagsledelsen til å ta med Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Sjur Røthe på laget etter kvartettens utklassing på NM-tremila. I så fall ville gullhåpet Finn-Hågen Krogh blitt vraket.

Dyrhaug trodde han spikret sin plass på laget med sine sterke prestasjoner i verdenscupen i Falun og i NM på Lygna. Da han likevel ble vraket, ble Dyrhaug forbannet. Krogh hadde med sine gode prestasjoner før jul fått hvisket i øret at han mer eller mindre var sikret en plass på laget.

Derfor prioriterte han hard trening i NM i stedet for å spisse formen der. Det gjorde derimot Tønseth, Dyrhaug og Røthe for å gå raskt nok til å komme inn på VM-laget. Akkurat det er en stor utfordring for norske VM-aktuelle utøvere: Man må spisse formen tidligere enn man ønsker for å komme seg inn på VM-laget.

- En situasjon ingen andre opplever

LAGTAKTIKK: Sjur Røthe, Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth og Martin Johnsrud Sundby har tremilsplanen klar. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
LAGTAKTIKK: Sjur Røthe, Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth og Martin Johnsrud Sundby har tremilsplanen klar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er et særegent luksusproblem i norsk langrenn. Der konkurrentene har langt lavere konkurranse om plassene, får klarsignal tidlig og kan toppe formen akkurat som de vil til VM, må de norske landslagsløperne hele tiden vise form. Det kan få konsekvenser og gå utover VM-formen.

- Det er en situasjon ingen andre nasjoner opplever. Det er ingen som har det samme presset, sier Sundby til Dagbladet.

- Hva betyr det for toppingen av formen til de norske utøverne?

- En ekspert på formtopping vil si at det ikke er gunstig. Det er nesten litt synd at det er sånn. Men vi har de best trente løperne i feltet, så vi skal klare å håndtere det. Men det kan være en utfordring, mener 32-åringen.

- En fordel til utlendingene

Sundby er den eneste som har vært spikret en plass på de VM-distansene han vil gå. Tønseth erkjenner at den norske bredden kan være både en styrke og en utfordring.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- NM kommer ganske tett inn på VM. Man får i hvert fall trent på å gå fort, kontra en utlending som får tidlig klarsignal og kan prikke inn formen. Men det er klart: Det gir er en liten fordel til utlendingene, som tidlig får klarbeskjed og kan makse alt mot VM, sier Sundby til Dagbladet.

- Men det henger av hvordan sesongen arter seg, om man gjør gode løp tidlig i sesongen. Det gjør alt mye enklere. Da går det fint an å være i toppform i VM også.

Northug-eksemplet: - En utfordring

Finn-Hågen Krogh er enig i at dette er et særegent norsk problem. Krogh tror det har forsterket Petter Northugs rolle som den desidert beste norske mesterskapsløperen, fordi han har vært tidlig kvalifisert og uttatt og kunne toppe formen etter eget ønske.

- Det er en utfordring for mange å bygge to formtopper så tett opp mot hverandre. Det kan slå negativt ut. Vi ser jo at Petter, som har vært den største medaljegrossisten, har vært den som har fått tidlig klarsignal og kunnet toppe formen, sier Krogh til Dagbladet

- Målet er å være så bra at man havner i den situasjonen som Petter har vært i så mange år og Martin er i nå.

- Kan landslagsledelsen gjøre noe annet for å løse luksusproblemet?

- Det er vanskelig å gi mange klarsignal tidlig når konkurransen er så bra. Men hvis man er så god som Petter og Martin har vært, er det mulig. Det er det som er målet, slik jeg får ro og trygghet til å være best mulig i VM, mener Krogh.

Sjur Røthe ser imidlertid ikke på den norske bredden som noe stort problem.

- Målet er å være så god at man kan være i god form både i NM og VM. Jeg tror ikke denne problemstillingen har altfor mye å si, mener Røthe.

Kjemper sammen for norsk gull

Kvartetten har kjempet hardt for å komme seg med på tremilslaget i VM. I dag er de klar på at de skal kjempe like hardt sammen for norsk triumf.

- Det viktigste er at en nordmann vinner, ikke hvem det er. Ingen norske distanseløpere har vunnet et mesterskapsgull på ti år utenom Petter Northug. Det er på tide å gjøre noe med det, sier Sundby.

- Det blir oss fire mot Sergej Ustjugov. Vi får prøve å holde høy fart sammen, sier Krogh, som trolig er feltets aller beste spurter i fraværet av Northug og Emil Iversen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media