Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nøkkelpunktene på VM-sprinten i Lahti: Heatoppsett, vekt og toppfart

Intern norsk uenighet om forholdene som avgjør VM-sprinten: - Petter er ikke så rask

Hvem er egentlig den raskeste sprinteren av de norske og hvem er raskest i verden? Langrennsstjernene er ikke enige, bortsett fra i spørsmålet om hvem som er tidenes beste.

STERK TROPP: Av de sju største gullfavorittene er fem av de norske: Emil Iversen, Finn Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo, Petter Northug og  Sindre Bjørnestad Skar. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
STERK TROPP: Av de sju største gullfavorittene er fem av de norske: Emil Iversen, Finn Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo, Petter Northug og Sindre Bjørnestad Skar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Det var her det skjedde. Tidenes første VM-sprint. VM i Lahti 2001. Tor Arne Hetland ble historisk da han på magisk vis snek seg forbi Christian Zorzi i Lahti-svingen og ble tidenes første sprintverdensmester på herresiden.

I dag kan det bli en ny norsk-italiensk duell. Verdens beste fristilssprinter Federico Pellegrino har hele fem norske gullutfordrere, i tillegg til den russiske elgen Sergej Ustjugov. Ja, han kalles elgen og ikke bjørnen i Russland.

I går var både Petter Northug og Emil Iversen enige overfor Dagbladet at det er en fordel å være tung i den siste utforkjøringen inn mot mål, som har stor påvirkning på utfallet av VM-sprinten. En annen faktor som har spilt en avgjørende rolle i tidligere mesterskap, er hvilket heat man går i.

Heatenes avgjørende betydning

Dagbladet problematiserte den skremmende tendensen før VM-sprinten i Falun: Fra og med OL-sprinten i 2010 og fram til Falun-VM hadde åtte sprintgull blitt utdelt i mesterskap. Sju av disse hadde blitt vunnet av utøvere fra den første semifinalen og som dessuten gikk i en av de to første kvartfinaleheatene.

SPENT: Petter Northug er usikker på hvor god form han er i, men håper det kan holde til medalje..  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
SPENT: Petter Northug er usikker på hvor god form han er i, men håper det kan holde til medalje.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det gjaldt Maiken Caspersen Falla (2014), Ola Vigen Hattestad (2014), Nikita Kriukov (2013), Marit Bjørgen (2013), Bjørgen (2011), Kriukov (2010) og Bjørgen (2010). I tillegg viste statistikken at ingen av de 24 utdelte sprintmedaljene har blitt vunnet av en utøver som har gått i den femte kvartfinalen.

Så kom Northug og endret alt i fjor. Mosvik-ekspressen havnet i dødens heat, men slo likevel til med VM-gull. Like etter ble regelen endret. Nå velger utøverne selv hvor de går.

De som gjør det best i prologen, får velge først. Selv om Heidi Weng har fortalt Dagbladet at hun synes det er vel mye å tenke på, mener majoriteten av utøverne at det er en mer rettferdig ordning.

Intern uenighet

Det er fortsatt viktig å gå i de første kvart- og semifinaleheatene, men nå kan utøverene styre sin egen skjebne med en solid prolog. Gode valg blir viktig i sprinten. Men aller viktigst er kanskje selve spurten.

Da er det store spørsmålet: Hvem er raskest der og har høyest toppfart? Hva mener utøverne selv?

- Pellegrino er den raskeste på et oppløp i fristil, sier Sergej Ustjugov til Dagbladet.

SPRINTLAGET: Petter Northug, Emil Iversen, Finn Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo og  Sindre Bjørnestad Skar skal forsøke å ta Norges første VM-gull i Lahti. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
SPRINTLAGET: Petter Northug, Emil Iversen, Finn Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo og Sindre Bjørnestad Skar skal forsøke å ta Norges første VM-gull i Lahti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ingen slår Northug når han er på topp. Eller, jeg har gjort det da, men ikke i fristil, supplerer Nikita Kriukov.

Finn-Hågen Krogh mener imidlertid at Klæbo er den raskeste.

- Johannes har kanskje den største topphurtigheten. Det er jevnt mellom flere av oss, sier Krogh til Dabladet.

- Jeg tror også Petter kan ta gull. Han kan berge seg med hurtighet og vinnermentaliteten.

Mener Iversen er raskest

Sindre Bjørnestad Skar er derimot av en annen oppfatning.

- Emil er den raskeste av oss på et oppløp i stor fart. Jeg bør være foran ham inn på oppløpet, sier Skar til Dagbladet.

- Løypa er bra for de som er litt tyngre, men jeg kommer ofte godt ut av utforkjøringer. Jeg er god til å lese situasjoner og komme meg i god posisjon.

Emil Iversen mener Klæbo og Northug er de tøffeste å slå på et oppløp, i tillegg til Ustjugov.

- Pellegrino slo meg i Falun og er nok en av de aller raskeste. Ustjugov er raskest fram til oppløpet. Han kan sette høy fart i flere kilometer. Petter er også ganske rå på oppløpet. Men jeg føler jeg kan ta alle der. Det har jeg følt siden jeg var liten gutt. Jeg har ikke tapt mange spurter, sier Iversen til Dagbladet.

- Et hurtighetsdrag har ingenting med hvordan man håndterer et oppløp. Niklas Dyrhaug slår meg gjerne på hurtighetsdrag, men ikke i en spurt med melkesyre i beina. Det er det som er min styrke: å være rask når man er stiv.

- Hvorfor er du så dyktig til det?

- Jeg tror det er mye mentalt. Når jeg kommer til oppløpet, tenker jeg at jeg er best og kan slå hvem som helst. Det psykiske er veldig viktig.

Vektaspektet

Klæbo er en av de letteste sprinterne. Han tror ikke det er noen stor ulempe.

- Oppløpet i Lahti er litt spesielt. Der tror jeg det handler om hvem som treffer best. Jeg tror det vil variere fra gang til gang hvem som er raskest. Skiene blir også viktige. Det er ingen ulempe å ha litt tyngde ned den siste bakken og inn mot oppløpet, men Pellegrino er ingen tungvekter han heller, og har gått raskt der før, sier Klæbo til Dagbladet.

I prøve-VM var italieneren først over toppen, men ble parkert i utforkjøringen ned mot mål av Iversen, Krogh og Northug.

- Vekta kan være redningen for meg og Emil. Vi så det i fjor at det kan være en fordel. Pellegrino var først over toppen, men vi kjørte det greit inn. Jeg var nr. 5 over toppen, men når en på 88 kilo setter seg i utforkjøring, blir det tøft for Pellegrino å holde unna, sier Northug til Dagbladet.

- Hvor langt kan du tillate deg å være bak på toppen og likevel vinne?

- Med gode ski og noen kilo til, kan jeg kanske klare å være 50-60 meter bak på toppen, sier Northug, som håper at han fortsatt er den raskeste nå.

Sindre Bjørnestad Skar mener imidlertid at han er raskest nedover.

- Petter og Emil snakker om at de er så gode nedover, men Petter og Emil er ikke så raske nedover som de skal ha det til. Det er jeg som er best der, hevder Skar.

Hyller Hattestad som tidenes beste

Når det gjelder spørsmålet om hvem som er tidenes beste sprinter, peker Ola Vigen Hattestads navn seg ut.

- For ti år siden ville jeg svart Björn Lind. Nå mener jeg Ola Vigen Hattestad, sier Kriukov til Dagbladet.

Det samme mener Petter Northug.

- Ola Vigen Hattestad er nr. 1, Nikita Kriukov er nest best, mens Björn Lind er nr. 3, sier Northug til Dagbladet.

Hattestads svar til Northug

Ørje-ekspressen setter stor pris på hyllesten fra to så meritterte langrennsløpere.

- Det er hyggelig at de rangerer meg på topp. Jönsson har like mange verdenscupseire, men han har ikke prestert i mesterskap. Jeg har hatt flest tøffe dueller med Jönsson, men jeg rangerer Kriukov foran ham, sier Hattestad til Dagbladet.

- Det er fascinerende med Kriukov, som nesten ikke har verdenscupseire, men flest mesterskapsgull. Målet er å ta et par mesterskapsmedaljer til for å være alene på sprinttoppen.

Beholdningen 13 verdenscupseirer, ett OL-gull, to VM-gull og to totalseirer i sprintverdenscupen kan ingen andre vise til i sprintlangrenns historie.

Den olympiske mesteren har bare Bjørn Dæhlie (46 seirer), Petter Northug (38 seire) Vladimir Smirnov (30 seirer) og Gunde Svan (30 seirer) foran seg på herrelista over flest enkeltseire i verdenscupen, men i VM går ikke Hattestad denne gang.

I Lahti er det Northug, Iversen, Skar, Klæbo og Krogh som utgjør Norges sprintlag. Hovedutfordrerne er Pellegrino og Ustjugov.

NOEN EKSTRA KILO: Emil og Petter fikk spørsmål om det er fordel å ha noen ekstra kilo på kroppen under sprinten. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media