Intern skyteduell mellom kjønnene

- Jentene synes det er moro, sier kvinnetreneren.

ANTERSELVA (Dagbladet.no): Om Linda Grubben og resten av de norske jentene stilte til start mot Ole Einar Bjørndalen & co ville de vært sjanseløse, ettersom de fysiske forskjellene mellom kjønnene alltid vil favorisere guttene.

Men om duellen ble utkjempet utelukkende med gevær ville ikke utfallet lenger vært like opplagt. Det viste Linda Grubben med all tydelighet da hun i går traff på 20 av 20 skudd på normaldistansen.

Jentene leder

Overfor Dagbladet.no avslører kvinnetrener Audun Svartdal at det regelmessig foregår interne konkurranser på skytebanen mellom jentene og guttene.

- Vi har interne konkurranser innimellom, hvor vi regner litt på hvor mange skudd som sitter i blinken. Sammenligner vi på sprinten, skjøt jentene på seg ni runder, mens guttene skjøt på seg 10. Så der gikk vi seirende ut, sier Svartdal med et smil.

Jentene kunne også smile bredest etter normaldistanse i går. For mens gutta pådro seg hele 13 tilleggsminutter - seks av dem fra Ole Einar Bjørndalen - klarte jentene seg med bare fem bomskudd.

Danker ut gutta

- Jentene synes det er moro, og får skjerpet appetitten når det er litt konkurranse. I fjor sammen hadde vi også noen rene skytedueller, blant annet under et show i Sandnes. Da hender det rett som det er at jentene danker ut gutta, sier Svartdal.

BEST PÅ STANDPLASS: Linda Grubben kan vise til en treffprosent på 98 prosent. Begge foto: Scanpix
BEST PÅ STANDPLASS: Linda Grubben kan vise til en treffprosent på 98 prosent. Begge foto: Scanpix Vis mer

- Hvorfor er jentene minst like gode som gutta?

- I skyting er man ikke avhengig av muskelstyrke. Det vil alltid være sånn at guttene går fortere på ski, men det er ingen grunn til at ikke jentene skal skyte like bra. Så lenge våpenet er såpass lett som i skiskyting, betyr det mye mer å ha en god stilling. Det handler mye om teknikk og timing, sier Svartdal.

Gulljenta Linda Grubben bekrefter at det eksisterer en viss prestisje i hvilket kjønn som presterer best på standplass.

- Vi sammenligner av og til om vi er bedre enn guttene. Vi skjøt jo bedre enn dem i helga, sa Grubben til Dagbladet.no allerede før hun vant gull.

Grubbens treffprosent på liggende skyting er imponerende lesning. Hun treffer på godt over 98 prosent av skuddene.

BOMMET PÅ 20 KM: Ole Einar Bjørndalen og gutta får tøff kamp i interne konkurrenser mot de norske jentene.