Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Internett fører til mer fotballvold

En dansk ekspert på fotball-hooligans hevder at internett er en av de viktigste årsaken til at vold i forbindelse med fotballkamper er i ferd med å bre seg over store deler av Europa.

Birger Petersen er ansatt ved universitetet i København, og har forsket på supportervold i mer enn femten år.

Etter Brøndby-supporternes herjinger i forbindelse med serieåpninga i Danmark, har Petersen advart mot det han kaller en alarmerende utvikling i europeisk fotball.

- Internett er en av hovedårsakene til at vi nå ser en voldsom økning i antall tilfeller av fotballvold. De ulike grupperingen slåss verbalt på nettet, og når de så møtes på kampene føler de at de må gjøre alvor av truslene sine. Det gjelder å ikke miste ansikt, sier Petersen ifølge nettsida onefootball.

Petersen bebreider også media for den rollen de spiller i kampen mot fotballvolden.

- Disse grupperingene er veldig opptatt av prestisje. Når handlingene deres får store overskrifter i avisene blir det sett på som et tegn på at de har lykkes, sier han.

Også i Norge har vi sett slike tendenser. Da Vålerenga møtte Brann i vår hadde enkeltgrupper fra de to klubbene truet hverandre på nettet flere uker i forveien. Kampen foregikk da heller ikke uten bråk, og flere personer ble arrestert etter sammenstøt i Bergen sentrum.

Slike hendelser er dessverre blitt mer og mer vanlige også i resten av Europa. Til tross for at de fleste ligaene ennå ikke er sparket igang, ble det sist helg rapportert om supporterbråk i hel sju europeiske land.

Tiltak mot volden settes stadig igang rundt omkring i Europa, men foreløpig er det lite som tyder på at man klarer og stoppe utviklingen.

Les også:


Supportervolden øker
- Vil aldri la oss styre av bråkmakerne
Gateslag i Bergen før tippeligakamp
VIF-fans bak nettside om fotballvold

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media