TAR INTERNETT MED STORM: Kinas nye svømmestjerne Fu Yuanhui. Foto: Rob Schumacher-USA TODAY Sports/NTB Scanpix
TAR INTERNETT MED STORM: Kinas nye svømmestjerne Fu Yuanhui. Foto: Rob Schumacher-USA TODAY Sports/NTB ScanpixVis mer

Internett-sensasjonens intervju hylles i sosiale medier: - Definitivt et tabu

Kinas nye svømmestjerne Fu Yuanhui åpen om menstruasjon.

(Dagbladet): Kinas svømmestjerne Fu Yuanhui hylles i sosiale medier etter et intervju hun gjorde etter 4x100 meter medley.

Kina måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen på øvelsen søndag. Etter konkurransen stilte hennes lagvenninner Lu Ying, Shi Jinglin og Zhu Menghui opp for å snakke med journalister, men Fu var ikke å se.

Det skulle vise seg at hun lå sammenkrøket i et hjørne med store smerter. Da en reporter spurte henne hvordan det gikk, svarte hun:

- Jeg svømte ikke bra nok denne gangen. Det er fordi jeg fikk menstruasjon i går, så jeg føler meg trøtt - men det er ikke noe å skylde på, jeg svømte uansett ikke godt nok.

I det samme intervjuet beklaget hun til sine lagvenninner, som hun følte hun hadde skuffet.

Massiv støtte

Nå får hun massiv støtte i sosiale medier, skriver BBC. Flere brukere har hyllet åpenheten på Sino Weiba, som er en populær sosiale medier-plattform i landet.

At en kvinne snakker om mensen er ikke noe å heve øyenbrynet over her til lands. Den norske friidrettsutøveren Isabelle Pedersen har vært åpen i media flere ganger om det samme temaet. Men i Kina bryter det med et stort tabu.

- Det å konkurrere når du har menstruasjon er definitivt et tabu, sier sportsforsker Georgie Bruinvels til BBC.

Hun peker på at mange elitetrenere er menn, noe som gjør det vanskeligere for kvinner å fortelle om det når det oppstår.

- Vi trenger hendelser som dette for å gjøre folk oppmerksomme på det, sier Bruinvels.

Ifølge en markedsundersøkelse er det bare to prosent av kvinner i Kina som bruker tampong. Tallet i USA er f.eks. til gjengjeld 42 prosent. Mange kvinner i det asiatiske landet vet ikke hvordan tamponger brukes.

Internett-sensasjon

Fu Yuanhui har vært et lyspunkt i et ellers skuffende OL for Kina, som ikke har tatt så mange gull som de hadde forventet, skriver The Guardian.

Hun har også vært et friskt pust med sin ærlighet i intervjuer. Her kan du se et intervju med henne der hun ikke aner at hun har tatt OL-bronse.

Kineserne er kjente for å være besatt av gullvinnere som er som «roboter». Det er på ingen måte tilfellet med Fu Yuanhui.

- Hun har sannsynligvis fått mer oppmerksomhet enn noen av Kinas gullmedaljører, sier Mark Dreyer, skribent i China Sports Insider, til The Guardian.

Han peker på at folk er mer interessert i utøvere som viser personlighet og ærlighet framfor utøvere som bare bryr seg om å vinne.

Fu skal ha fått mer enn tre millioner følgere på Weibo i løpet av to dager. Hun hadde blant annet en live videooverføring på en populær app i Kina, hvor hun i løpet av ti minutter spiste muffins og rapet flere ganger, skriver Quartz.

Det ser ut som folk ikke får nok av den jordnære jenta, som blant annet tok OL-gull på 50 meter rygg.