TAKTISK TRIUMF: José Mourinho gikk rett i strupen på Chelsea med en ultraoffensiv lagoppstilling, og den portugiseren lyktes til fulle med taktikken.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Carl de Souza
TAKTISK TRIUMF: José Mourinho gikk rett i strupen på Chelsea med en ultraoffensiv lagoppstilling, og den portugiseren lyktes til fulle med taktikken.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Carl de SouzaVis mer

- Inters triumf var en nesestyver til de anglofile

Serie A-ekspert mener at italiensk klubbfotball ikke var død likevel.

||| (Dagbladet): - Så var ikke italiensk fotball død og begravet likevel.

Ordene tilhører Canal+-kommentator og Serie A-ekspert Per-Jarle Heggelund, som gledet seg stort over Inters overraskende og ikke minst imponerende triumf på Stamford Bridge i gårsdagens Champions League-thriller.

- Det var rett og slett en herlig seier og et stort plaster på såret for italiensk fotball. Jeg vil ikke si at det har vært en svak sesong for italienske lag i Europa, selv om for Fiorentina skulle aldri ha røket ut mot Bayern München. Det at Fiorentina og Inter har slått ut og spilt ut både Liverpool og Chelsea må sies å være en nesestyver for det anglofile fotballpublikummet. Dessuten ser det ut til at Juventus bør seile greit videre i Europa League på bekostning av Fulham, poengterer Heggelund.

Hånet og bespottetDa Dagbladet avholdt nettmøte med Heggelund i forkant av årets sesong, argumenterte Heggelund for at dette kunne være året da Inters ventetid ventetid på det store europacuptrofeet omsider kunne være omme - 45 år etter at de vant det for hittil siste gang.

Det var en påstand som vakte oppsikt, særlig med tanke på italienernes tilsynelatende manglende evne til å omsette dominansen i hjemlig serie til kontinentet.

I lys av gårsdagen, virker ikke Heggelunds spådommer like dristige lenger.

- Jeg ble hånet og bespottet da jeg sa at jeg trodde dette var sesongen da Inter kunne vinne Champions League, og jeg kan ikke se at det finnes noen gode motargumenter. De som er uenige er enten ekstremt dårlig opplest, eller har et horn i siden til italiensk fotball. Hva mer trenger man enn verdensspillere i hver posisjon i kombinasjon med José Mourinho? spør Heggelund retorisk.

Den perfekte «trequartista»Lagets superstjerne Zlatan Ibrahimovic forsvant i fjor sommer til Barcelona, men Mourinho brukte pengene fra salget av svensken godt, og mot Chelsea viste flere av nyervervelsene klasse: Diego Milito, Samuel Eto'o, Goran Pandev, og  Lucio la alle ned en formidabel innsats.

For ikke å snakke om den nederlandske playmakeren Wesley Sneijder, som var hjernen bak det aller meste Inter foretok seg - inkludert pasningen fram til Eto'o ved scoringen.

- Da Wesley Sneijder kom fra Real Madrid foran sesongen, sa Mourinho at han var den siste biten i Inter-puslespillet - den perfekte «trequartista». I går var han brilliant og banens beste med et hestehode foran alle andre. Jeg kan ikke se noen i verden som er bedre egnet for den rollen, sier Heggelund til Dagbladet.

- I går spilte Inter i en tilnærmet 4-2-4-formasjon, og leverte en fantastisk bortekamp. Mourinho varierer veldig fra kamp til kamp i Serie A, og man vet aldri hva han skal servere. Det var nok en sjokktaktikk for Chelsea at Inter gikk ut så offensivt på bortebane.

Italienere på glidInter var sist i kvartfinalen i 2005/2006-sesongen da de tapte mot Villarreal på bortemålsregelen. Siden det blitt bråstopp i åttedelsfinalen i tre sesonger på rad - inntil i går. Nå har Mourinho tatt den amibsiøse, men underpresterende klubben et steg videre.

Gårsdagens triumf mot gamleklubben Chelsea, kan være medvirkende til at den karismatiske portgiseren vinner det italienske publikummet tilbake igjen etter at hans regjeringsperiode har vært preget av krangler med italienske medier.

- Det har vært fantastisk å følge med på Mourinhos tid i Italia. Han var elsket fra starten av, men det forsvant fort. Skulle han nå greie å ta Inter hele veien, for så å forlate dem ved sesongslutt, kan han i så fall gjøre det med hodet høyt hevet. Opinionen må snart innse at han leverer resultater og at han fortsatt har peiling, understreker Heggelund.

- Bedre under Mancini- Det gjelder likevel ikke å blåse i trompeten for tidlig. Skulle Inter myslykkes i kvartfinalen, rykker han tilbake til start igjen. Dessuten spilte Inter bedre angrepsfotball under Roberto Mancini, og et kvartfinaletap bety at Mancini fortsatt har bedre resultater å vise til som Inter-sjef, sier han.

Mancini måtte som kjent vike plass på grunn av manglende europeisk sukess. Det er med andre ord én pokal som teller mer enn noe annet på Giuseppe Meazza - en pokal Inter ikke har kunnet løfte på 45 år, men som byrivalen AC Milan har vunnet seks stykker av i mellomtida.

- Det er Champions League Moratti-familien alller helst vil vinne, understreker Heggelund, og man kan ta det for gitt at supporterne føler det på samme måte som eierfamilien.

OPPREISNING FOR ITALIENSK FOTBALL: Per-Jarle Heggelund mener gårsdagen var et stort plaster på såret for italiensk fotball i europeisk sammenheng.Foto: Canal
OPPREISNING FOR ITALIENSK FOTBALL: Per-Jarle Heggelund mener gårsdagen var et stort plaster på såret for italiensk fotball i europeisk sammenheng.Foto: Canal Vis mer