Intervjuet med treneren vekker oppsikt. Omtales som «bisart» og «pinlig»

Leeds-manager Marcelo Bielsa forsøkte så godt han kunne etter seieren over Stoke.

MORSOMT: Se intervjuet med Marcelo Bielsa som er på manges lepper. Video: Viasat
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

15. juni kom meldingen om at Leeds hadde ansatt den eksentriske manageren Marcelo Bielsa. Argentineren signerte en toårskontrakt med klubben.

63-åringen har fått kallenavnet «El Loco» (den gale) og det mangler som regel ikke på underholdning der han ferdes. Det var også tilfellet etter Leeds' første Championship-kamp denne sesongen.

For etter 3-1-seieren over fjorårets Premier League-klubb Stoke, var det et merkelig intervju som ble vist på engelske TV-skjermer. Bielsa har bare vært i England i snaut sju uker, og kan derfor ikke noe særlig engelsk.

Derfor hadde manageren med seg en tolk til intervjuet med Sky Sports etter kampen. Det er ikke så uvanlig, men hvordan tolken ble brukt er ikke helt normalt.

Først oversatte tolken reporterens spørsmål fra engelsk til spansk, ved å hviske Bielsa i øret. Deretter ga Bielsa svaret sitt til tolken på spansk, som igjen oversatte det Bielsa hadde sagt til ham på engelsk.

Det hele ble avsluttet med at Bielsa forsøkte så godt han kunne å gjengi det tolken hadde sagt, denne gangen til reporteren på gebrokkent engelsk. Det gikk ikke helt knirkefritt.

- Merkelig

Se video av det komiske intervjuet øverst i artikkelen. Flere engelske tabloider har omtalt intervjuet, som omtales som «bisart», «pinlig» og «utrolig» for å nevne noe.

I sosiale medier har også mange gjort narr av intervjuet, mens andre mener det bare viser at manageren ønsker å lære seg språket og vise at han jobber med saken.

Den tidligere Liverpool-angriperen Stan Collymore er en av dem som hyller intervjuet:

Perfeksjonist

Det ser foreløpig ikke ut som språkbarrieren er noe problem overfor spillerne. Argentineren fikk en pangstart på sin karriere i England og det kan virke som Leeds mener alvor denne sesongen. Forrige sesong ble klubben nummer 13. Nå er det opprykk som er det store målet, selv om Bielsa selv aldri har uttalt det offentlig.

Noe av det første Bielsa gjorde da han tok over Leeds var å finne ut hvor mange timer den gjennomsnittlige supporter måtte jobbe for å få råd til å se Leeds spille kamp. Svaret han kom fram til var rundt tre timer.

Derfor samlet manageren alle spillerne sine en dag og fortalte dem at de neste tre timene skulle brukes til å plukke søppel rundt klubbens treningsanlegg. Han ville de skulle sette pris på fansen og arbeidet som lå bak det å følge Leeds tett.

Bielsa er veldig fiksert på samhold i spillergruppa og disiplin innad i laget. Som The Guardian skriver: «Det var et klassisk Bielsa-øyeblikk». Argentineren er en perfeksjonist.

Og kanskje er det akkurat det Leeds trenger. Det er 15 år siden klubben spilte i Premier League. Denne sesongen er det lov å håpe på et gjensyn. Det er for øvrig femte sesongen på rad at Leeds starter med en ny manager når Championship sparkes i gang.

Perfeksjonist

Bielsa har et skarpt øye for detaljer. Da Leeds først kontaktet Bielsa, ville styret vite hvor mye kunnskap han hadde om Championship. 63-åringen svarte med å fortelle hvordan lagene hadde stilt opp i kampen mellom Bolton og Burton.

Han gikk deretter gjennom alle formasjonene som klubbene hadde brukt gjennom sesongen. Han hadde også kalkulert sannsynligheten for at en gitt formasjon ville slå den andre, skriver The Guardian. De som intervjuet ham skal ha blitt imponert over svaret.

Bielsa puster og ånder fotball, og har blant annet fått plassert en seng på kontoret i Leeds. Han bruker en stor mengde tid på å studere motstandere og egne spillere. Han har blant annet sett alle Leeds' 51 kamper fra forrige sesong, skriver BBC.

Samtidig er han en krevende manager som holder knallharde treningsøkter både mentalt og fysisk.

Han har ved flere anledninger havnet på kant med ledelsen i klubber, som da han sluttet som manager i Lazio etter to dager.

- Han er galere

Bielsa ble aldri noen stor spiller, men som trener har han skapt seg et navn og rykte. Han har blant annet ledet klubber som Athletic Bilbao og Marseille, samt landslagene Chile og Argentina. I Chile ble han nærmest en folkehelt.

Han fikk etter hvert kallenavnet «El Loco» (den gale). Kallenavnet har han først og fremst fått fra sin eksentriske oppførsel på sidelinjen.

Han sitter store deler av kampene på huk og gjør han ikke det hyler og brøler han energisk til laget sitt. Er han like gal som de sier? Det spørsmålet fikk angrepsspiller Iker Muniain for noen år siden, da Bielsa var trener i Athletic Bilbao.

- Nei. Han er galere, svarte Muniain.

Bielsa bruker gjerne time på time til å vise videoopptak av motstandere. Det er ikke bare i analysen av spillet Bielsa er intens. Treningene er like intense, og Bielsa hyler og skriker ofte om høyere press og høyere tempo i pasningsspillet.

«Spillerne løper fra påle til påle, jaktende som en flokk og feilene de gjør blir vist på en laptop» har The Guardian-journalist Sid Lowe tidligere skrevet.

Samtidig er Bielsa mentor for noen av de beste managerne i verden, som Pep Guardiola, Diego Simeone og Mauricio Pochettino. Han har en stor stjerne blant mange i fotballen, og Leeds drømmer om at han vil føre klubben dit fansen føler den hører hjemme.

I Premier League.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer