Investor- spillerne

Bengt Sæternes, Ragnvald Soma og Dylan Macallister spiller for Brann. Men de er kjøpt, betalt og eid av private investorer.

På slutten av 90-tallet spyttet investorer inn penger i klubbenes egne aksjeselskaper. Pengene ble brukt til spillerkjøp og en lønnsgallopp som holdt på å ta knekken på hele økonomien i Tippeligaen.

-  Forestillingen om at en kan mangedoble verdiene ved å gå inn i fotballklubb er lagt død, sier fotballforsker Hallgeir Gammelsæter til Dagbladet. I dag opererer mange investorer på en annen måte. Med midler fra egne «spillerselskaper» gir de klubbene penger til konkrete spillerkjøp. Rettighetene til videresalg tar de enten sjøl eller deler med klubbene. Eksemplene finnes i både Brann, Tromsø, Bodø/Glimt og Vålerenga.

-  Dette ser ut til å være en trend. De to-tre siste åra, har dette skjedd flere plasser. Tidligere har vi operert med sponsormodellen og investormodellen. Dette er en annen vei, sier Gammelsæter.

-  Gambling

Gammelsæter har skrevet boka «Kampen uten ball - om penger, identitet og ledelse» sammen med kollega Frode Ohr. Han mener kjøpene av «investorspillere» også preges av følelser.

-  Det er en måte å støtte klubben på. Tidligere har investorene gått inn i klubbene via aksjeselskap for å styre den. Nå tar de risikoen på enkeltspillere. Det er en form for gambling, men den er på en måte kalkulert, sier Gammelsæter som understreker at bildet ikke er entydig, og at en vil se klarere tendenser på den nye fotballøkonomien om ett eller to år.

-  Om dette er unikt får andre vurdere. Vi har ingen direkte rik onkel. Men vi er glade for det vanvittige engasjementet i byen, sier Branns daglige leder Bjørn Dahl.Denne sommeren har millionene rullet inn og ut av Brann stadion. Klubben var vinterens vinner på overgangsmarkedet. Etter to strake tap stilles det spørsmål i den utålmodige fotballbyen.

-  Vi har fått kritikk for at vi har gått bort i fra stein-på-stein-filosofien til Mons Ivar Mjelde. Men vi må huske at vi har fått helt andre rammebetingelser. I fjor sommer hadde vi en gjeld på 70 millioner kroner. Den ble slettet, og vi fikk et kjempesalg av Seyi Olofinjana. Dermed har investorene fått øynene opp for oss, sier Dahl.

Brann-sjefen varsler et overskudd på mer enn 10 millioner kroner i år. Salget av Olofinjana ga cirka 15 millioner i kassa, i tillegg har gamle avtaler rundt Azar Karadas, Hassan El Fakiri og Thorstein Helstad gjort at klubben har en sunnere økonomi enn noen gang. Og Dahl avviser at sommershoppingen er et tegn på ting går over styr.

-  Brann bruker ikke mer penger enn tidligere. Det er ingen spillere som tjener to millioner kroner. De beste tjener 750 000. I tillegg er det en bonuspott på 2,5 millioner kroner, sier Dahl.

-  Under en prat over noen øl snakket vi om hva vi kunne gjøre for Brann, forteller investor Bjarne Berg til Dagbladet. Sammen med ni andre av byens forretningsmenn opprettet han i mai i år investeringselskapet Hardball.

- Håpløs situasjon

-  Vi innså at Brann var i en håpløs situasjon. Derfor ville vi gjøre noe. Men dette er ikke folk som har gått inn med kjempesummer. Og det er lettere å få 20 mann til å gå inn med 500 000 kroner enn å få et firma til å gå inn med 10 millioner kroner, sier Berg.

-  Vi inngikk en avtale med Brann at vi stiller penger til rådighet, og så deler vi 50-50 ved et eventuelt videresalg. Vi tror ikke at dette er lukrativt. Konene våre liker ikke at vi kjøper fotballspillere, ler Berg som er daglig leder for tv-grafikkselskapet Vizrt.

Hardball har i sin levetid sørget for at Brann har hatt råd til å hente midtstopper Ragnvald Soma, australieren Dylan Macallister og midtbanespilleren Paul Scharner.

-  Jeg husker ikke en gang hva østerrikeren heter, sier Bjarne Berg.

Mest hjerte

Branns største nye «onkel» heter Idar Vollvik. Gründeren av mobilselskapet Chess har hentet både Raymond Kvisvik, og nå sist Bengt Sæternes til klubben. Deler av lønna til de to betales av mangemillionæren.

-  Er det hjernen eller hjertet som er avgjørende for ditt engasjement?

-  Faktisk begge deler. Nå er det mer med hjertet, sier Idar Vollvik til Dagbladet.

INVESTORSPILLERE: Dylan MacAllister, Christian Ystaas, Ragnvald Soma, og Bengt Sæternes er fire av Branns ny-investeringer. Tre av dem er eid av private investorer, som er den siste trenden i Tippeligaen. Fotballforsker Hallgeir Gammelsæter mener investorspillerne passer inn i Branns historiske klubbkultur. - Det ligger i sjela til Brann at de må kjøpe spillere, sier han til Dagbladet.