Iivo Niskanen i Dagbladet-intervju:

Inviterer Johaug

Iivo Niskanen forklarer bakgrunnen for det oppsiktsvekkende intervjuet med SVT, snakker om feiden med Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbos femmilsutfordring og kommer med en invitasjon til Therese Johaug.

VIL FINNE FLERE GULL: livo Niskanen jublet for OL-gull på femmila i Pyeongchang og jakter gull på ny når det igjen skal gås 50 km klassisk i VM i Oberstdorf. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL FINNE FLERE GULL: livo Niskanen jublet for OL-gull på femmila i Pyeongchang og jakter gull på ny når det igjen skal gås 50 km klassisk i VM i Oberstdorf. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Forrige uke skrev Dagbladet at Therese Johaug studerer og analyserer Iivo Niskanens diagonalgang i klassisk og anvender finnen som en mal og inspirasjon i analysene for å bli enda litt bedre.

Det ble raskt slått stort opp i finske medier som Yle, Ilta-Sanomat og Ilta-Lehti.

Rosen fra Johaug setter også Iivo Niskanen selv stor pris på.

I dette intervjuet med Dagbladet kommer Niskanen - som ble kåret til årets finske idrettsutøver i 2014 og 2017 - at han gjerne deler tips og råd med Johaug.

- Det er hyggelig å høre. Pål Gunnar Mikkelsplass er en strålende trener, men Therese er hjertelig velkommen til Finland for å bli med på min skiskole. Jeg gir gjerne tips til henne, sier Iivo Niskanen til Dagbladet.

- Denne vinteren kan jeg blant annet gi tips om hvordan skape så dårlige resultater i klassiskrenn som jeg har gjort denne sesongen, sier 29-åringen med selvironi, etter det han omtaler som en skuffende sesong til nå.

Trente for mye

Niskanen har vært verdens beste klassiskløper i flere sesonger og har alltid skyhøye ambisjoner om å vinne individuelle gull og gjerne også kjempe om verdenscupen sammenlagt.

Denne vinteren har han ikke vært på sitt vante skyhøye nivå.

- 5.-plassen i minitouren i Ruka var greit, men jeg tror jeg trente for mye under Tour de Ski. Jeg må gjøre en større analyse om formen ikke er der jeg håper under VM, sier Niskanen.

FORBILDE: Karstein Johaug avslører hvilken mannlig skiløper søsteren Therese ser opp til. I studio: Karstein Johaug, Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Foto: Dagbladet / NTB Vis mer

29-åringen - som ble verdensmester på 15 kilometer klassisk i VM i Lahti i 2017 og på 50 kilometer klassisk i OL i Pyeongchang i 2018 - har et mål om medalje på skiathlon, men det er først og fremst på den klassiske femmila at han har gull som et soleklart mål.

- På femmila i VM må man lykkes med alt om man skal vinne gullet. Jeg tror ikke Bolsjunov er den eneste utfordreren. Som vi så i Ruka og Lahti var de norske gutta sterkere enn ham der. La oss se i VM, forteller Niskanen til Dagbladet.

Frykter Golberg og Iversen mer enn Klæbo

- Hvilke nordmenn frykter du mest på femmila?

- Jeg tror Pål Golberg og Emil Iversen blir harde å slå; det er 100 prosent sikkert, svarer Niskanen.

- Klæbo har tidligere ikke levert noen toppresultater på femmil. Er han en du likevel frykter på en så lang distanse?

- Klæbo har alltid så mange gull før femmila i mesterskap, så da er han nok ikke så sulten lenger som alle oss andre som har vunnet mindre, mener finnen og påpeker at det er en ulempe for Klæbos eventuelle femmilssjanser, hvor motivasjonen og sulten må være på topp.

Niskanen fikk mange til å le da han i et intervju med SVTs Moa Jörnmark - som ikke forstår finsk - begynte å berette om lagkompisen Lauri Lepistö sivilstatus og jakt på kjærligheten, på sportsrelaterte spørsmål som SVTs journalist trodde ble besvart saklig.

Forklarer intervjuet som «tok alle på senga»

Overfor Dagbladet forklarer nå Niskanen bakgrunnen for de overraskende og humoristiske svarene som gikk viralt i etterkant:

- Jeg hørte før den helga at SVT ville gjøre intervjuene for finsk TV, og jeg visste at Moa ikke forstår et ord finsk. Etter et dårlig renn etter min mening, syntes jeg det var bedre å servere dette stuntet i stedet for å snakke om gliden på skiene, forteller Niskanen til Dagbladet.

- Mange syntes det var veldig morsomt. Rant det inn med gode tilbakemeldinger?

- For meg var den beste tilbakemeldingen at Lauri tok stuntet med humor også, svarer den finske langrennsstjerna, som har sin skare fans også i Norge.

FINSK: Iivo Niskanen lurer svensk reporter under verdenscupen i Lahti. Video: SVT / Særsland. Vis mer

- Det er så mange ski-fans at det er nok fans til at alle skiløpere har én eller to supportere hver, svarer han karakteristisk ydmykt.

Niskanen - som er lillebroren til meritterte Kerttu - ble folkehelt i Finland da han sammen med Sami Jauhojärvi vant OL-gull på lagsprinten, hvorpå han fulgte opp suksessen med individuelt VM-gull på hjemmebane i Lahti og et nytt OL-gull i Pyeongchang.

Feiden med Iversen

På lagsprinten i Lahti-VM i 2017 kunne Niskanen ha vunnet et gull til, men han krasjet som kjent i Emil Iversen, slik at både Norge og Finlands gulldrøm ble knust.

Det hele endte med at Iversen vraket seg selv allerede før favorittdistansen 15 kilometer klassisk, etter at trønderen falt fra et mulig gull på lagsprinten.

Fire år seinere fortalte Iversen til Dagbladet at han angrer på det som skjedde i Lahti, hvor Meråker-gutten og resten av verdenseliten skal konkurrere i helga.

- Jeg ble kastet til ulvene og vraket, selv om jeg gikk en bra lagsprint. Jeg var veldig nedfor og ville kanskje ikke gå selv, men i ettertid var det feil. Jeg hadde den beste klassiskløperen i verden (Iivo Niskanen) som jaktet meg i snøvær. Han klarte akkurat å ta meg igjen. Jeg tror egentlig at jeg var i ganske bra form i Lahti-VM, sa Emil Iversen til Dagbladet.

Iivo Niskanen ble verdensmester på 15 km klassisk foran Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug. Finnen fortalte den gang til Dagbladet at mannen han fryktet mest, var nettopp Iversen, som altså vraket seg selv.

Niskanen: - Emil er mer mentalt stabil nå

Nå er det igjen Emil Iversens navn som Niskanen trekker fram som en av de han frykter mest på femmila i VM.

- Du tror ikke Emil vil vrake seg selv, slik som i Lahti-VM?

- Nei, Emil er mer mentalt stabil og i bedre balanse i disse dager, sier Iivo Niskanen til Dagbladet.

Han har for lengst forsont seg med Iversen etter sammenstøtet.

- Jeg husker ikke nøyaktig hva jeg sa til ham etter at vi krasjet, men jeg sa vel: «Er du seriøs? Gjorde du virkelig det der?». Emil beklaget med en gang, men det var vanskelig å tilgi ham i selve øyeblikket, forteller Niskanen.

- Men jeg tilga Emil raskt etterpå. Jeg har glemt episoden. Jeg har fortrengt det. Det var bare uflaks. Jeg har ikke noe vondt å si om Emil. Han er en fin fyr, og jeg håper vi kan kjempe mot hverandre.

Niskanen har et spesielt godt forhold til to andre norske langrennsprofiler: Sjur Røthe og Pål Golberg. Trioen deler en felles interesse og lidenskap for trav- og hestesport.

- Vi har et veldig bra forhold og deler samme lidenskap i trav, sier Niskanen.

Du kan lese mer om det i saken under:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer