MER Å SE PÅ: Per Mathias Høgmo tester Tromsøs nye system på trening i Ishavsbyen.Foto: Carl Christian Lein Størmer
MER Å SE PÅ: Per Mathias Høgmo tester Tromsøs nye system på trening i Ishavsbyen.Foto: Carl Christian Lein StørmerVis mer

Inviterer Mourinho på studietur til Tromsø og TIL

Lager framtidas sportsteknologi på treningsfeltet.

TIL og Universitetet i Tromsø samarbeider om morgendagens teknologiske plattform for toppidrett.

- Vi ønsker alltid å være i forkant og skape utvikling selv, sier Per Mathias Høgmo som synes det hele er svært spennende.

Professor Dag Johansen ved Universitetet i Tromsø er stolt av prosjektet, og synes det er spesielt morsomt at man kan få dette til i nord.

- Vi har høye ambisjoner og har samlet internasjonal industri, internasjonale forskere og et idrettslag med internasjonal tenking og potensial. Dette er forskning og utvikling som få forventer at vi skal gjøre her i nord, forteller Johansen entusiastisk.

Automatisere og effektivisere
Med i prosjektet er tunge aktører som Microsoft, Accenture, Cornell og Dublin City University, Universitetet i Oslo, NTNU, BI, ZXY og en rekke norske industribedrifter. Norges forskningsråd er også inne og finansierer prosjektet som et senter for forskningsdrevet innovasjon. 

- Vi har samlet noen av verdens største industriaktører, og skal få til ting som mange tror ikke er mulig.

Johansen påpeker at dette er teknologi som selv ikke klubber som Barcelona, AC Milan og Manchester United har tilgjengelig.

- Vi hopper rett og slett bukk over de manuelle systemer som brukes i dag og skaper noe helt nytt selv, sier han.

Gjennom det nyskapende systemet skal jobben til treneren bli enklere både under kamp og trening.

- Treneren trenger ikke å notere med penn og papir. Han kan registrere alt han trenger med enkle tastetrykk på et lesebrett. Vi går rett fra grafittalderen til data-alderen.

TILs assistenttrener Agnar Christensen bruker Ståle Solbakken og FC Köln som et eksempel.

- Solbakken har 25 mann som forbereder analyser før enhver kamp. Men ny teknologi vil vi får automatisert og effektivisert denne prosessen, sier Christensen.

- Tar gjerne imot Mourinho på studietur
 - Vi har ressursene og har som mål å komme i forkant av anerkjente universiteter som Berkeley og Massachuttes Institute of Technology, forklarer Johansen.

Men professoren innrømmer at teknologien de utvikler uansett ikke vil kunne lage gull av gråstein.

- Jeg kaller det 2%-faktoreren, teknologi er ikke alt, men den kan utgjøre den marginale forskjellen mellom to likeverdige motsandere.

I løpet av senhøsten håper forskerne at prototypen skal være klar til testing. Den prototypen ser Johansen for seg at vil skape interesse fra langt større aktører.

- Resultatet håper vi at skal få betydning langt utenfor partnerne her. Jose Mourinho sitter i dag med penn og papir. Vi tar gjerne imot de som ønsker å komme nordover på studietur. Det være seg Mourinho, Lillestrøm eller NFF.