FÅR IKKE OL-ØVELSER: Kim Jong Un, besøker det moderne skianlegget han har bygget i Masik, ikke langt fra grensa til Sør-Korea. Håpet om å få noen av vinterens ski-øvelser i OL hit, er nå dødt. Foto: Reuters/KCNA/ NTB Scanpix
FÅR IKKE OL-ØVELSER: Kim Jong Un, besøker det moderne skianlegget han har bygget i Masik, ikke langt fra grensa til Sør-Korea. Håpet om å få noen av vinterens ski-øvelser i OL hit, er nå dødt. Foto: Reuters/KCNA/ NTB ScanpixVis mer

Gerhard Heiberg bekrefter overfor Dagbladet

IOC avblåser flytting av OL-øvelser til Nord-Korea: - Det går ikke nå

Men tror ikke på krig i regionen.

(Dagbladet): Det internasjonale nyhetsbildet preges av nordkoreanske atomprøvesprengninger og nye missiloppskytinger, og spenningen i regionen er på bristepunktet, et halvt år før vinterens OL skal arrangeres i Sør-Korea.

OL i Pyeongchang arrangeres bare noen mil unna grensen til det lukkede regimet i nord, og dagens sørkoreanske president, Moon Jae-In, har luftet tanken om å flytte enkelte OL-skiøvelser over grensa.

Flyttingen av øvelser har vært sett på som et fredsinitiativ mellom de to koreanske naboene som formelt sett har vært i krig siden koreakrigen på femtitallet.

Det blir det ikke noe av nå, bekrefter Gerhard Heiberg overfor Dagbladet.

- Vi har vært inne på det, men det går ikke nå. Sørkoreanerne har kommet for langt i forberedelsene, og vi kan ikke flytte arrangementer nå. Politisk er tanken veldig god, men det er for sent. I praksis ville det ikke gå nå, det er solgt billetter til arrangementene i Sør-Korea, utøverne og støtteapparatene har fått bosteder ved anleggene i Sør-Korea, det går bare ikke, sier Heiberg til Dagbladet.

Tror ikke på krig

Den internasjonale olympiske komitéen, IOC, har i møter satt foten ned for eventuelle flyttinger av øvelser, og i etterkant av den nordkoreanske atomprøvesprengningen i helga har president Moon bedt verdenssamfunnet om å iverksette de strengeste sanksjonene overfor Kim Jong-un og Nord-Korea.

Tross nærheten til Nord-Korea tror ikke Heiberg og IOC OL-arrangementet i februar vil få problemer.

- Per i dag føler vi at OL i Pyeongchang skal gjennomføres, og vil gjennomføres. Halvparten av provinsen som skal arrangere OL, Gangwon, ligger i Nord-Korea, og det er i alles interesse å gjennomføre OL der. Vi tror som alle andre at dette kommer til å legge seg, sier Heiberg.

- Har helgas prøvesprengning gitt IOC en økt bekymring for om OL kan arrangeres i Pyeongchang?

- Jeg vil ikke si det. Vi er relativt overbevist om at det ikke kommer noe håndgripelig ut av dette, at det ikke blir noen krig. Vi tror også at Nord-Korea kommer til å delta med utøvere i OL, sier Heiberg.

Har egne sikkerhetsfolk på plass

Ifølge det norske IOC-medlemmet er både Sør-Korea og IOC innstilt på en fortsatt dialog med Kim Jong-un og Nord-Korea fram mot OL.

Heiberg mener det ikke er noen grunn for utøvere eller andre å bekymre seg for sikkerheten i Pyeongchang.

- Vi har egne folk på plass, og vi har lang erfaring med å håndtere trusselbilder. Folkene våre har god kontakt med dem som vet mest om hva som foregår, og når det gjelder sabotasje av lekene, er vi selvfølgelig klar over at det kan være et mål for noen. Vi er godt oppdatert på disse tingene, og derfor bruker vi en del penger på sikkerhet og forebygging også, sier Heiberg om det som akkurat nå er en svært ustabil situasjon i vinterens OL-region.